lauantai 15. joulukuuta 2018

15. luukku: Jouluseimen tarina














Pertti Luumi & Anniina Mikama: Pyhä Fransiscus ja jouluseimi, 48 sivua, Kirjapaja 2008.



Tämä kymmenen vuoden takainen tietokuvakirja on mennyt ilmestyessään minulta kokonaan ohi, mutta onneksi se tarttui matkaan lähikirjaston Tuo tullessas ja vie mennessäs -hyllystä jo aiemmin syksyllä.

Mikä mainio täydennys Lastenkirjahyllyn joulukirjakalenteriin. 

Pyhä Fransiscus ja jouluseimi kertoo Giovanni Francesco di Bernardonen eli paremmin  Fransiscus Assisialaisena tunnetun ja pyhimykseksi kuolemansa jälkeen julistetun miehen elämäkerran.  

Hänen tarkkaa syntymäaikaansa ei tiedetä, eri lähteissä mainitaan vuodet 1181 ja 1188. Hän kuoli 1226.  

Pertti Luumin koostamaa Assisialaisen elämän tarinaa on erityisen kiinnostavaa lukea  tämän syksyn kotimaisten naisten sankaritarinoita kertovien kokoelmien jälkeen: tietokuvakirja kiinnostaa yhtälaisesti lapsia, nuoria kuin aikuisiakin. 



Fransiscus viihtyi jo pienenä lapsena eläinten parissa. 
Anniina Mikaman kuvitusta Pertti Luumiin tietokuvakirjaan 
Pyhä Fransiscus ja jouluseimi (Kirjapaja 2008). 

Giovanni syntyi varakkaiden vanhempien lapseksi. Monien vanhempien tavoin he  tarkkailevat jatkuvasti poikaansa, arvuuttelevat hänen luonteenpiirteitään ja vahvuuksiaan ja suunnittelevat lapsen puolesta tämän myöhemmän elämän käänteitä.

Mutta poika osoittaa omintakeisuutensa ja omapäisyytensä jo varhain. Hän on kiinnostunut eläimistä ja niiden suojelusta sodankäyntiä ja valtataisteluja enemmän. 

Käänteentekeväksi nuorukaisen myöhemmän elämän kannalta muodostuu Pyhään maahan, Jerusalemiin ja Betlehemiin suuntautuva ristiretki, jonka jälkeen hän  omistaa elämänsä kristinuskolle. 



Päätös elämän suunnasta vahvistuu ja Fransiscus 
perustaa fransiskaanien veljeskunnan.Anniina Mikaman 
kuvitusta Pertti Luumiin tietokuvakirjaan 
Pyhä Fransiscus ja jouluseimi (Kirjapaja 2008). 

Fransiscuksella oli unelma saada viettää joulua Betlehemissä. Tämä suunitelma ei koskaan toteutunut mutta hän päätti rakentaa Betlehemin seimiasetelmineen omaan kotikaupunkiinsa. 


Ystävykset ja eräät harmaat veljet, joille Fransiscus myös kertoi suunnitelmansa, alkoivat kunnostaa luolaa jouluyötä varten. Paljon ei tarvittu. Vain seimi piti rakentaa. Maatilan tallista saatiin malli seimen psytyttämiseksi. Rakentamiseen riitti muutama lauta ja parru, ne saatiin maatilan omistajalta. Tämä tuntui aavistavan, että jotakin ainutlaatuista ja ennenkokematonta oli tapahtumassa. Häneltä saatiin oljet seimeen, ja muutahan ei enää tarvittu. Betlehemin talli oli valmis ottamaan vastaan joulyön sanoman ja jouluyön suuuren Vieraan.  


Jouluaaton seurue suuntaa luolaan rakennetulle seimelle.
Anniina Mikaman kuvitusta Pertti Luumiin tietokuvakirjaan 
Pyhä Fransiscus ja jouluseimi (Kirjapaja 2008). 


Jouluyönä Fransiscus lähtee seurueensa kanssa seimelle, missä pappi jakaa ehtoollisen ja luetaan Luukkaan evankeliumin tuttu tarina.

Tämän jälkeen seimiperinne levisi ympäri Italiaa ja Espanjaa ja vähitellen siitä tuli maaimanlaajuinen.

Anniina Mikama debytoi tänä vuonna historiallisella fantasiaromaanilla Taikuri ja taskuvaras (WSOY), mutta hän työskentelee myös kuvittajana. Mikama on tehnyt tarkkaa työtä historiallisten detaljien, mm. pukujen ja miljöön tallentamisessa.  



Lisää historian suurmiehistä kertovia tietokuvakirjoja lapsille ja nuorille:



Peter Sis: Elämänpuu, suomentanut Taina Wendorf, Karisto 2005 / Charles Darwin

Mauri Kunnas: Koiramäen lasten historia, Otava 2017

Tapani Bagge & Salla Savolainen: Hämeenlinnan Janne, kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius, Tammi 2015


Katri Kirkkopelto: Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa, Lasten Keskus 2015 

Tytti Issakainen, Kaisa Häkkinen, Maisa Tonteri: A sanoi Agricola, kuvittanut Pekka Rahkonen, Lasten Keskus 2016 

Guido Visconti & Bimba Landmann: Nerokas Leonardo, suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä, Lasten Keskus 2001 / Leonardo da Vinci 

Tiina Kekäläinen & Anna Vepsä: Taiteilijan matkassa. Juho Rissanen ja taidelokki Hönttiäinen maailmalla, omakustanne 2016 

Marjatta Säkkinen & Helmiriitta Honkanen: Poika, joka rakasti kukkia, Suomen Rauhanyhdistyksen keskusyhdistys 2006 / Lars Levi Laestadius 

Marjatta Levanto & Julia Vuori: Leonardo oikealta vasemmalle, Teos 2014 / Leonardo da Vinci

Marjatta Levanto & Julia Vuori: Eero, Otava 1994 / Eero Järnefelt 

Marjatta Levanto: Tonttukuningas kuoleman puutarhassa, Hugo Simbergin kuvia, Otava 1985



2 kommenttia:

Pikku Pia kirjoitti...

Oi kiitos "tuntemattomaksi jääneen" kuvatietokirjan nostosta! Täytyypä muistaa etsiä lainaksi. Lapsia ja nuoria taatusti kiinnostaa eläin- & luontorakkaan pyhimyksen tarina <3 Peter Sisin taiteilema Darwinin Elämänpuu on puolestaan mitä kiehtovin, veikein että tietopitoisin historiallinen seikkailu kaikki aukeamat kattavine kuvituksineen ja joukkoon graafikoituine teksteineen. Kun biologin monin paikoin rankkaan taipaleeseen saa tutustua alkutekijöistä saakka, empatia edesmennyttä ja monasti soimattuakin kuuluisuutta kohtaan nousee aivan aidosti.

Rouva Huu kirjoitti...


Aina yhtä iso ilo nostaa unohduksiin jääneitä lastenkirjoja esille.