perjantai 14. joulukuuta 2018

14. luukku: ”Tuli naksui, kello raksutti ja kaikkialla tuoksui joulu”


Timo Parvela: Maukan ja Väykän parhaat, kuvittanut Virpi Talvitie, 142 sivua, Tammi 2018. 

Lastenkirjoissa on paljon eläinyhdyskuntia, joiden toimet muistuttavat ällistyttävän paljon meidän ihmisten edesottamuksia.

Ajatellaanpa vaikka Beatrix Potterin ja Janoschin eläintarinoita tai Arnold Lobelin Kurnua ja Loikkaa.

Timo Parvelan & Virpi Talvitien Maukka ja Väykkä kokivat ensitulemansa Parvelan oman Itupiikki-kustantamon kautta vuonna 2007 ja myöhemmät osat ovat ilmestyneet Tammelta. 

Kaksikko, Paavo Kerosuon ja Lotta Kuusiston tulkitsemat hahmot,  on entuudestaan tuttu Pikku Kakkosen lastenohjelmistakin ja Maukka ja Väykkä seikkailevat tänä vuonna myös TV 2:n joulukalenterissa.

Maukka ja Väykkä ovat kissa ja koira, jotka elävät kaksin miten parhaiten taitavat, pohdiskellen elämän suuria ja pieniä ydinkysymyksiä. 

Maukka on kaksikon dominoivampi puolisko, Väykässä on luontaista vaatimattomuutta ja diplomaattisuutta. 

Maukan ja Väykän arkea tasoittavat osaltaan  Kana von Got, Härkä Möö, Ankka Kvakström, Humma Ihalainen, Possu Röhkötti, Aasi Oinkvist, Karhu Murhinen  ja Vuohi Mäk Käkätin 

Kokoelmassa on aiemmin ilmestyneistä kirjoista poimittuja vuodenkiertoon liittyviä tarinoita. 

Maukan ja Väykän elämää seurataan kirjassa joulusta jouluun. 


Odottavan aika on pitkä. Virpi Talvitien kuvitusta
Timo Parvelan tarinaan Joulu
(Maukan ja Väykän parhaat, Tammi 2018). 

Ensimmäisessä Joulu-nimisessä tarinassa odottavan aika on jouluaattona pitkä:
Joulupuuron jälkeen alkoi pitkä ja hiljainen iltapäivä. Väykkä istuskeli takan ääressä ja tuijotteli tulta. Maukka teki ristisanoja. Tuli naksui, kello raksutti ja kaikkialla tuoksui joulu. Jouluaterialla syötiin laatikoita, rosollia, piirakoita, savukalaa ja paahdettuja ydinluita.
Tai ei Maukka tietenkään ydinluihin koskenut, Väykälle ne maistuivat sitäkin paremmin. 
Maukka ja Väykkä lausuivat toisilleen kohteliaisuuksia ja välttivät kaikin eri tavoin puheenaiheita, joista olisi voinut tulla toraa. Koiran ja kissan tuvassa vallitsi rikkumaton joulurauha.  

Jouluaaton edetessä Maukka ryhtyy panikoimaan lahjojen määrästä. 

Väykkä muistuttaa, että aiemmn sovittiin, että tänä vuonna ei anneta lahjoja lainkaan. 

Materiaan ja omaan napaan mieltynyt Maukka ei sulata asiaa kovin helposti. Sovitteluun taipuvainen Väykkä keksii taas kerran ratkaisun...


Pienellä päästäisellä on iso sydän. Virpi Talvitien
kuvitusta 
Timo Parvelan tarinaan Joulu 
(Maukan ja Väykän parhaat, Tammi 2018).  


Kokoelman lopusta löytyy vielä kolme toisiinsa kytkeytyvää joulutarinaa, joissa seurataan Karhu Murhisen eli pikkuruisen päästäisen uhkarohkeaa matkaa halki nietosten sen ihaileman Possu Röhkötin luokse. 

Maukan ja Väykän maailmassa pidetään pienistä erimielisyyksitä huolimatta aina yhtä. Vaikka usein ollaankin asioista eri mieltä, niin kukaan ei ole pitkävihainen. 

Maukan ja Väykän visuaalisenilmeen on toteuttanut kuvittaja Virpi Talvitie. Hän tavoittaa eläinten olemukseen suuria tunteita ja dramatiikkaa.

Tänä vuonna on ilmestynyt myös Riikka Tuohimetsän selkomukautus ensimmäisestä Maukka ja Väykkä -kirjasta Avain-kustantamon kautta. Sen on pelkistetyin mustavalkokuvituksin toteuttanut Emmi Kyytsönen. Selkokirjan kuvitukselle asetetaan tyyten toisenlaiset tavoitteet kuin perinteiselle lastenkirjalle, eikä kuvituksia ehkä sen vuoksi ole perusteltua vertailla keskenään. 


Talvitien Maukassa ja Väykässä on juuri oikeanlaista rosoa ja asennetta, rouheutta ja elämänmakua, joka tekee kunniaa omintakeisille eläinhahmoille.Ei kommentteja: