lauantai 22. joulukuuta 2018

22. luukku: Himmeli joulun tuojanaPirkko Kuusela: Uusi himmelikirja, 176 sivua,  piirrokset tekijän, valokuvat Kati Länsikylä, taitto Susanna Raunio, Moreeni 2018. 
Himmeli on vanha perinteinen joulukoriste, joka on kokenut uuden tulemisensa viime vuosina. 

Perinteisen olkihimmelin rinnalla on kehitelty moderneja variantteja: muovi- tai paperiipillit ja PVC-putket valokuituineen  sopivat myös trenditietoisten sistustajien makuun. 


Yksinkertainen on kaunista. Pikku Iivari -niminen 
himmeliohje Pirkko Kuuselan kirjassa Uusi himmelikirja 
(Moreeni 2018).Pirkko Kuuselan edellinen himmelikirja ilmestyi vuonna 2013. Uudessa Himmelikirjassa on paljon perinteisiä himmelimalleja, mutta niitä on myös höystetty erilaisilla koristeilla. 

Kuusela on perehtynyt esimerkiksi puolalaiseen pajakki-perinteeseen, jossa himmeliä koristellaan paperikukkasilla ja muilla katseen vangitsijoilla. Tällaiset himmelit sopivat varmasti kesäjuhliin tai vaikkapa hääjuhlan koristeiksi. 


Puolalaiset pajakit on koristeltu runsaasti ja siksi
ne sopivatkin erilaisen juhlien koristeiksi. Tässä mallissa kukat on
tehty kreppipaperista. Kuva 
Pirkko Kuuselan kirjassa Uusi himmelikirja (Moreeni 2018). 

Ohjeista löytyy myös tuikkuhimmeli, joka ajatuksena tuntuu järjenvastaiselta, mutta sen materiaalina onkin käytetty alumiinisten tuikkukynttilöiden suoria sivuosia, jotka on leikattu auki ja pakotettu puikon avulla pyöreään muotoon.

Ohjeet ovat selkeitä. Eri mallit on nimetty modernisti ja valokuvat himmeleistä kunnioittavat kohdettaan, joka voi olla käytetyn materiaalin mukaisesti hauras, jykevä, säkenöivä tai rustiikki.


1 kommentti:

Pikku Pia kirjoitti...

Luontevaa, että kukitetut "puolalaisseitit" on rinnastettu himmeleihin. Täytyykin kysellä puolalaisilta käsityönharrastajatutuilta lisää näitten perinnekäytöstä. ”Pająk” tarkoittaa hämähäkkiä ja "pajęczyna" hämähäkinseittiä, joten tuo slaavilais-suomalainen "pajakki" pohjannee näihin termeihin :->