keskiviikko 19. joulukuuta 2018

19. luukku: Jokainen tähti on ainutkertainen
Kristiina Töyli: Leikkaa paperitähtiä, valokuvat Jukka Lehto ja Sarah Senf, 126 sivua, Moreeni 2018. Graafinen suunnittelu ja taitto Ninni Kairisalo.
Kädentaitokirjat ovat todellinen runsaudensarvi: ei voi kuin ällistellä sitä  innovatiivisuutta, millä erilaisia käsityötekniikoita nykyisin esitellään. 


Näin huikaiseviin tähtiin ei ihan aloittelija pysty,
mutta haasteita on aina hyvä olla 

elämässä... Kuvitusta Kristiina Töylin 
kirjaan Leikkaa paperitähtiä (Moreeni 2018).Kristiina Töylin paperitähtikirjan äärellä ei voi kuin ihmetellä, ettei kukaan ole aiemmin hoksannut tuoda tätä kansakouluissakin jo perinteistä  ja materiaaliltaan huokeaa paperiaskartelua uusien äärimmäiseen hifistelyyn taipuvaisten kädentaitajasukupolvien tietoisuuteen. 

Kirjan lähtökohta on sama kuin luontoäidillä: jokainen lumihiutale on uniikki ja samalla tavalla on liki mahdotonta tehdä kahta tismalleen identtistä paperitähteä. 

Onnistumisen ilo syntyy juuri variaatioiden runsaudesta. Hyvät työvälineet ovat tärkeät huolellisen leikkuupinnan
aikaansaamisessa ja työergonomiassa. 
Kuvitusta Kristiina Töylin kirjaan 
Leikkaa paperitähtiä (Moreeni 2018). 

Kirjan ohjeet ovat paneutuneita: taitteluohjeet ja havainnolliset mallipiirrokset auttavat aloittelijaa hoksaamaan paperitähteilyn perusasiat.

Töylin oma paperitähti-innostus juontuu lapsuuden kotipappilaan joka jouluksi yhdessä äidin ja sisarusten kanssa tehdyistä paperitähdistä.


Vasemmalla Töylin lapsena tekemä paperitähti ja sen vieressä
aikuisiän mestarileikkauksen tuloksia. 
Kuvitusta Kristiina Töylin kirjaan 
Leikkaa paperitähtiä (Moreeni 2018). 

Kirjaan on taltioitu Töylin pari-kolmevuotiaana tekemä varhaisin tähtiluomus, jonka hänen äitinsä on tallentanut tärkeänä aarteenaan.


Yrityksiä, erehdyksiä ja pientä onnistumisenkin tunnetta.
Omia kokeiluja paperitähtityöpajassa. 


Minulla oli mahdollisuus osallistua käsityökoulu Näpsässä tamperelaisen Töylin vetämään paperiaskartelutyöpajaan marraskuussa.

Ei kommentteja: