Aino Louhi: Mielikuvitustyttö. Imaginary girl. 165 sivua, englanninkielinen käännös Pauliina Haasjoki, taitto Liina Luoma, Suuri Kurpitsa 2019.
Olen jo pidempään povannut, että visuaalisuus tulee runsastumaan varhaisnuorten- ja nuortenkirjallisuudessa.
Aino Louhen sarjakuvaromaani Mielikuvitustyttö on ensisijaisesti kohdennettu aikuisille, mutta sen minäkertojan kehitystarina ja nuoruuden tunnetempoilut koskettavat säväyttävästi myös murrosikäisiä.
Varhaisen lapsuuden ystävyys tarkoittaa kukkaseppeleitä ja päiväkodin kaverikuvia. Aino Louhen kuvitusta sarjakuvaromaaniin Mielikuvitustyttö - Imaginary girl (Suuri Kurpitsa 2019). |
Louhi tavoittaa kuvin ja sanoin upeasti mutta silti maltillisen pelkistetysti kahden tytön varhaisesta lapsuudesta juontuvan ystävyyden ja hengenheimolaisuuden, joka tyttöjen varttuessa kuitenkin hapertuu alakoulun alkaessa ja tyttöjen elinpiirin laajentuessa.
Aino Louhi tiivistää sarjakuvakerrontaansa ja niukkaan tekstiin yli sukupolvien tunnistettavaa tyttöjen keskinäistä kisailua ulkonäöstä ja käytöksestä. Kaveriringin ulkopuolelle jätetyllä minäkertojalla on vimmainen halu miellyttää muita oman mukavuuden ja jopa mielenrauhankin kustannuksella.
Minäkertojan katse muuttuu iän karttuessa ymmärrettävästi analyyttisemmäksi ja ulkopuolisuuden tunne kasvaa entisestään.
Syvä ystävyys muuttuu yläkoulussa etäihastuksiksi ja poikaystävän kaipuuksi. Kuinka tuttua ja tunnistettavaa! Taitonsa Louhi osoittaa siinä, että kerronnasta puuttuu kokonaan näistä piinavuosista jo selvinneelle aikuiselle niin tyypillinen asioiden parhain päin selittely ja nuoruuden angstin vähättely!
Tienristeys ja kahtia leikatut vartalot viestivät eritymisestä. Aino Louhen kuvitusta sarjakuvaromaaniin Mielikuvitustyttö - Imaginary girl (Suuri Kurpitsa 2019). |
Louhi kuvaa ensirakkauden hurmaa ja siihen ladattuja odotuksia juuri sillä vimmaisella intensiteetillä, joka löytyy kenen tahansa tytön teiniaikojen päiväkirjasta.
Kaipuu ja ikävä näyttäytyy myös talvisena sielunmaisemana. Aino Louhen kuvitusta sarjakuvaromaaniin Mielikuvitustyttö - Imaginary girl (Suuri Kurpitsa 2019). |
Kuvituksen sävyskaalassa vahvoilla väreillä on mustavalkoisen ja harmaan sävyjen rinnalla aina merkityksensä.
Harkitut värit myös viestivät lukijalle ja kuvankatsojalle vaihvihkaa, että minäkertojan elämä ei kenties oikeasti ole lainkaan niin haljua ja vähäpätöistä kuin mitä tämä itse pahimmissa syövereissään kokee.
1 kommentti:
MIELIKUVITUSTYTTÖ on lakonisella - sekä tekstissä että yksinkertaistetun harkitussa piirroskuvituksessa - ilmaisullaan ja totuudentunnistettavuudellaan sisimpään solahtava. Tarinaan poimittu ja fiktioitu olennaisia kokemuksia ja havaintoja nuoren tytön kasvusta varhaiseen aikuisuuteen. Viehättävyys perustuu myös taidokkaisiin kuvasommitelmiin ja väriskaalaan. Väriarkit jaksojen, tapahtumien tai -sarjojen väleissä rytmittävät hienosti tunnepohjaa. <3 Nami!
Lähetä kommentti