sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Lapsikin haluaa tietää, miksi äänestäminen on tärkeää








Lasten eduskunta. Eduskuntatiedotus 2012, 18 sivua,  kuvitus ja taitto Hanna Lahti / Huomen GDI. 

Ari Tammi: Nyt äänestetään! Lasten vaikuttamistaidot, kuv. Pekka Rahkonen, 55 sivua,  Lasten Keskus 2009.





Kun ajatellaan kotimaisen tietokirjallisuuden laajaa aihekirjoa, niin siihen nähden on ilmestynyt vielä varsin niukasti yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyviä lasten ja nuorten tietokirjoja.

Toivottavasti toissa viikolla Punni-palkinnon saanut Timo Kalevi Forssin ja Aiju Salmisen Mitä on punk? (Suomen rauhanpuolustajat 2019) saa pian seuraa.

Nämä kaksi julkaisua ovat pikemminkin infolehtisiä, mutta lajissaan hyviä sellaisia.

Ari Tammen Nyt äänestetään. Lasten vaikuttamistaidot ottaa lähtökohdaksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta löytyvän artiklan, jonka mukaan lapsella on oikeus tulla kuulluksi häntä koskevissa asioissa.    

Julkaisulle on eittämättä kysyntää ala- ja yläkouluissa, ja siitä saa kimmoketta myös kotien entistä demokraattisempiin päätöksenteon tapoihin.  

Eri kouluasteiden oppilasneuvostojen ja Lasten parlamentin paikallinen ja valtakunnallinen toiminta on runsastunut ja monipuolistunut 2000-luvulla.  

Oppilaat voivat puuttua havaitsemiiinsa epäkohtiin  liittyen vaikkapa kouluruokailuun. 

Tammi esittelee demokraattisen päätöksenteon taustaa selkeästi ja lapsen arkeen linkittyvät tarinat tuovat faktalle konkretiaa ja tekevät asiatiedotkin helpommin omaksuttaviksi.

Vihkonen opastaa myös muun muassa mielipidelehtikirjoitusten laatimiseen, hyvään kokouskäytäntöön, lobbaukseen ja hyvän puheen pitämiseen. 

Tammi on ollut mukana lukuisissa verkkodemokratiahankkeissa sekä ollut mukana Lasten Parlamentin perustamisessa vuonna 2007.

Lasten Eduskunta -vihkosessa koululaiset tutustuvat
eduskuntataloon. Lapsilla on paljon kysymyksiä. Hanna Lahden
kuvitusta vihkoseen Lasten eduskunta (Eduskuntatiedotus 2012). 

Lasten Eduskunta on todellinen täsmäopas juuri tänään eduskuntavaalien virallisena äänestyspäivänä.

Pientäkin lasta kiinnostaa, miksi vanhemmat menevät äänestämään ja miten äänestäminen liittyy televisiossa ja muissa viestimissä puhuviin poliitikkoihin. 

Hanna Lahden selkeästi ja silti lapsen uteliaisuutta ruokkivasti kuvittama ja sarjakuvakerrontaakin oivaltavasti hyödyntämä vihkonen on ilmestynyt alunperin vuonna 2012. Se löytyy myös verkkojulkaisuna

Koululaiset tutustuvat opettajansa johdolla eduskunnan juhlasaliin.
Hanna Lahden kuvitusta vihkoseen Lasten eduskunta
 (Eduskuntatiedotus 2012). 

Pienellä fiksauksella ja tarinan laajentamisella lehtinen toimisi myös lasten tietokirjana.

Vallan, vastuun, moniarvoisuuden ja demokratian teemoja löytyy myös muutamista kuvakirjoista, joista kiinnostavimpia Tuula Peren & Andrea Allemannon Muurien välissä (Wickwick 20189  Alessandro Pelliccionin & Katri Tapolan Pelätin ja rastas (Mirri Creative 2015).

Rauha S. Virtasen nuortenromaani Lintu pulpetissa (WSOY 1972)  tallensi avainromaanin tapaan heti tuoreeltaan teiniliikkeen opiskelijademokratian käänteitä. 










Ei kommentteja: