tiistai 16. huhtikuuta 2019

Rakkaus on maallista mammonaa tärkeämpää

David Walliams: Pankkirosvon poika, kuvittanut Tony Ross, suomentanut Kaisa Kattelus, 412 sivua, Tammi 2019.
David Wallliamsin lastenromaanit todistavat, että brittiläinen lastenkirjallisuus hakee edelleen inspiraatiota Charles Dickensin yhteiskuntaluokkien eroja korostavasta pitkästä perinteestä.

Walliamsin lastenkirjoissa päähenkilö voi pudota yhdessä yössä tyyten toiseen todellisuuteen. Vaikka aineksia olisi usein katastrofiksi asti, niin humaanit perusarvot pelastavat keskushenkilöt kiperistäkin kohtaloista. 

Näin käy myös 11-vuotiaalle Frankille, jonka isän menestyksekäs ura rallikuskina katkeaa onnettomuuteen ja vammautumiseen. Perheen tulotaso romahtaa. Isä peittelee aluksi asiaa ja päätyy hätäpäissään rikollisjengin käskytettäväksi.


Romaanin alussa lukijalle esitellään tarinan keskushenkilöt.
Tony Rossin kuvitusta David Walliamsin lastenromaaniin 

Pankkirosvon poika (Tammi 2019)

Romaanin alussa Walliams esittelee teoksen kantavan teeman, isän ja lapsen suhteen, keskeiset pää- ja sivuhenkilöt ja tapahtumien keskusmiljöön myös Tony Rossin kuvitusten avulla. 

Tällainen ratkaisu auttaa lukutaitoaan vasta vähin erin hiovaa lukijaa hahmottamaan kokonaisuuden jo ensimmäisistä sivuista lähtien.

Intialainen herra Raj esiintyy kaikissa Walliamsin lastenkirjoissa tärkeänä sivuhenkilönä. Kioskikauppiaana hän on äärimmäisen kitsas ja myy täydellä hinnalla jo aikaa sitten vanhentuneita tuotteita. Mutta ihmisenä hänen sydämensä on puhdasta kultaa. 

Frank käy välillä tuulettamassa ristiriitaisia ajatuksiaan Rajn luona. Frank haluaa esimerkiksi tietää, miksi vanhemmat pimittävät lapsilta monia asioita. Kaahausta ja tiukkoja kurveja riittää niin tekstissä kuin
kuvituksessakin. 
Tony Rossin kuvitusta David Walliamsin
lastenromaaniin 
Pankkirosvon poika (Tammi 2019)

Pankkirosvon pojan hieman yli 400 sivun mittaa ei kannata kavahtaa. 

Kirja on läpikuvitettu Tony Rossin mustavalkoisin piirroksin, jotka sananmukaisesti kaahaavat ja tuuppaavat näin lukijaa kääntämään uteliaana aina uuden sivun.

Viekkaus, huijaus ja rohkeus ovat tarpeen, kun vankilaan päätynyt isä juonitaan ulos sellistä ja rikollisliigan johtaja Isokiho saadaan nalkkiin.


Lastenromaanin päättävässä kuvituskuvassa tiivistyy
upeasti isän ja pojan kiinteä suhde ja keskinäinen lojaalisuus.
Tony Rossin kuvitusta David Walliamsin lastenromaaniin
Pankkirosvon poika (Tammi 2019). 

Perhedynamiikan kuvauksen osalta Pankkirosvon poika on kiinnostava. 

Vaikka yhteys kotoa lähteneeseen äitiin romaanin lopussa palautuu, niin mitään takeita ei anneta siitä, että äiti palaisi syrjähyppynsä jälkeen kotiin ja ydinperheen auvo voitaisiin palauttaa. 

Kiinnostava sivujuonne löytyy myös Flip-tädin ja pastori Judithin suhteesta. 

Ei kommentteja: