keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Lukemalla paremmaksi ihmiseksi?Miklu: Paras kirja ikinä, kuvitus tekijän, 80 sivua, Otava 2019.

Lasten ja nuorten ja etenkin poikien lukemiseen ladataan nyt kaikki mahdolliset paukut.

Tubettaja Miklu (oik. Mike Bäck) on mukana valtakunnallisessa Lukuliikkeessä ja osallistuu  Lukukeskuksen koulukiertueille lukulähettiläänä yhdessä nuortenkirjailijoiden kanssa. 

Myös toinen nuori tubettaja, Tuure Boelius, osallistuu Lukuliikkeen kouluvierailuihin, seuraava keikka on huomenna Kouvolassa yhdessä kirjailija Tuija Lehtisen kanssa.  


Miklun uutuus on saanut nimen, josta moni lasten- ja nuortenkirja haaveilee.  

Paljon lupaava kirjan nimi tuntuu kuitenkin formaatin heppoisuuteen nähden haaskaukselta vähän samaan tapaan kuin Kalle Veirton jo toiseen osaan yltänyt Ohut hauska kirja -konseptikin (Karisto 2017 ja 2018).

Kyse on nopeasti tekaistusta Miklun fanikirjasta, jonka tavoitteena on tubettajan oman imagon vahvistaminen ja suosion lisääminen. 

Kirjasta löytyy paikka Miklun nimikirjoitukselle ja lukijaa kannustetaan hankkimaan mieluiten kirja ihan omaksi. 

Vuorovaikutuksellisessa osiossa on sivu, jonka Miklu kehottaa repimään ja toivoo, että siitä lähetetään hänelle Instagramissa kuva todisteeksi. 

Luovimmat tavat sivun tuhoamiseksi hän lupaa jakaa verkossa! 


Kustantajan sivuilla teosta mainostetaan korskeasti: "Jos et ole koskaan tarttunut kirjaan, tämä opus muuttaa käsityksesi lukemisesta. Se on Paras Kirja Ikinä!"   

Ensimmäisen varsinaisen luvun Miklu omistaa kaikille kaltaisilleen nuorille, jotka eivät elämässään ole lukeneet yli kymmentä sivua yhdeltä istumalta. 

Sivuille 9–19 on ladottu kullekin yksi sana. Näin Miklu haluaa todentaa, että kymmenen sivun lukeminen käy käden käänteessä!

Kirjassa on Miklun youtube-kanavan tavoin noloja tunnustuksia, vuoropuhelua  isoveljen, niin ikään suositun tubettajan Roni Bäckin, kanssa  sekä neuvoja arkisiin tilanteisiin, kuten kumppanin etsintään. Hentoisesti Miklu myös kertoo suosion ja menestyksen tuomista paineista ja varjopuolista. 

Kirjan lopussa Miklu jakaa avokätisesti omat elämänneuvonsa. 

Hän arvelee nousujohteisen youtube-uransa johtuvan pitkätli hänen lukemistaan kirjoista:   

Minun henkilökohtainen lempparitapani kehittyä ja kasvaa on lukeminen. Ennen vihasin kirjoja yli kaiken. Vihasin sitä, että pitäisi muka istua paikallaan ja lukea jostain turhasta aiheesta, kun voisi sen sijaan vaikka pelata MineCraftia. Nykyään kun olen löytänyt minulle oikeat kirjat, luen vähän liikaakin. Olen lukenut viimeisen 1,5 vuoden aikana yli 100 kirjaa enkä ole hidastamassa tahtia. En ikinä olisi tässä, missä olen nyt, ilman lukemista. 

Toisaalla Miklu on kertonut lukevansa paljon self-help-kirjallisuutta. 

Hartaimmat fanit olisivat varmasti halunneet kuulla myös muutaman konkreettisen kirjavinkin fanittamaltaan idolilta. Ei kommentteja: