maanantai 11. toukokuuta 2020

Aikamatka muinaiseen Kiinaan
















Joonas Tolvanen & Janne Kukkonen: Jademiekan arvoitus, 101 sivua, Otava 2020.




Tässä taas yksi yritys nykäistä poikia kirjan ääreen.

Jaakko perheineen matkustaa Kiinaan tapaamaan mummia, joka on töissä pekingiläisessä museossa. 

Lentokentällä poika huomaa pienen lohikäärmeen sujahtavan laukkuun.

Jaakolla ei ole juurikaan ennakkotietoja kohdemaasta.

Hän on pakannut reppuunsa vielä verkkahousut
 – – siltä varalta, että pääsen opettelemaan Kiinassa kung-futa. Kung-fu on hyödyllistä, jos vaikka äiti tarvitsee hilloa kermakakkuun, ja tiukassa oleva hillopurkki täytyy avata. 

Tapaaminen mummin kanssa sovitaan Kiellettyyn kaupunkiin, jonka nimi tietysti kiinnostaa Jaakkoa ja tämän pikkuveljeä Eliasta. 

Jaakko saa mummilta lahjaksi jadekaulakorun, joka onkin myöhemmän seikkailun aikana tärkeässä roolissa.

Jaakko ja Elias putoavat kallionhalkeamasta kauas menneisyyteen. 

Veljekset tutustuvat Lanfen-nimiseen tyttöön, jonka isä, kiinan oikea keisari, on vangittu. Jaakon neuvokkuuden ja lasten yhteistyön tuloksena vallan anastajat selätetään ja keisari pääsee taas valtaan.

Animaatio-ohjaajaksi Turun taideakatemiasta valmistunut Janne Kukkonen on tehnyt aiemmin kaksi Voro-sarjakuvaromaania (Like 2016 ja 2019). Nelivärinen ja runsaampi kuvitus olisi Jademiekan arvoituksessa avittanut enemmän seikkailuun tempautumista.

Joonas Tolvanen (s. 1989) on kirjoittanut aiemmin tietokirjan Soturimunkin oppipoika. Aikani Kung-fu -temppelissä (Atena  2017), joka kertoo hänen kokemuksistaan kiinalaisissa kung-fu -kouluissa.  

Jademiekan arvoituksen lopussa on aukeaman verran lisätietoa Kiinan historiasta ja kung-fusta. Todennäköisesti sarjaksi kehkeytyvässä seikkailussa Jaakko pääsee myös kokeilemaan kiinalaista taistelulajia. 


Ei kommentteja: