Angela Meng, Alexander Friedman & Alvaro Gonzalez: The Big Thing, 29 sivua, omakustanne 2020. Vapaasti ladattavissa. Vapaaehtoiset lahjoitukset osoitetaan koronaviruksen tutkimusta edistävään työhön.
Eri tahot ovat nopeasti reagoineet tarpeeseen saada lapsille sopivaa tietoa koronapandemiasta.
The Big Thing -kuvakirja on syntynyt amerikkalaisten tekijöiden havainnosta, että lapset ovat jääneet täysin paitsioon koronapandemiasta käytävässä keskustelussa ja tiedotuksessa.
The Big Thing -kuvakirja on syntynyt amerikkalaisten tekijöiden havainnosta, että lapset ovat jääneet täysin paitsioon koronapandemiasta käytävässä keskustelussa ja tiedotuksessa.
Kuvakirja on tyyliltään kiihkoton ja puolueeton. Se tuo monipuolisesti esiin maailmanlaajuisen poikkeustilan lapsessa herättämiä ajatuksia ja tuntemuksia.
Koronaviruksesta kerrotaan viisivuotiaan Bea-tytön näkökulmasta ja hänen ikätasoonsa suhteutettuna.
Koronaviruksen etenemistä havainnollistetaan näin pelkistetysti. Alvaro Conzalezin digikuvitusta Angelma Mengin ja Alexander Friedmanin tekstiin kuvakirjassa The Big Thing (omakustanne 2020). |
On TV, adults talk about the virus turning the world into a scary place. At home, Bea´s mom and talk nervously about their jobs, supplies, and their family´s health. It is all very confusing.
Beaa harmittaa, kun etäyhteyden päästä ei voi nähdä kaikkia kavereita pieneltä näyttöruudulta.
Bea kertoo suruistaan verkon kautta ”rouva Evalle”, joka lienee opettaja, lastenpsykologi tai joku muu välittävä aikuinen.
Eva yrittää saada Bean löytämään poikkeusoloista myös jotain hyvää ja myönteistä käyttämällä vertausta ”silver lining”.
Vapaasti suomentaen jokaisella uhkaavallakin pilvellä on aina hopeinen reunus, josta voi koitua ajan myötä myös jotain hyvää.
Tätä kautta kirja kampanjoi myös ilmastonmuutoksen hidastamisen puolesta.
Lapsen näkökulma poikkeukselliseen aikaan. Alvaro Conzalezin digikuvitusta Angelma Mengin ja Alexander Friedmanin tekstiin kuvakirjassa The Big Thing (omakustanne 2020). |
Kotiarjessa Bea huomaa nauttivansa erityisesti lisääntyneestä kiirettömästä ajasta vanhempiensa kanssa.
Keskustelu auttaa tyttöä huomaamaan, kuinka paljon tärkeää työtä hoitohenkilökunta tekee hoitaessaan virukseen sairastuneita ja kuinka maanviljelijät ja kauppiaat huolehtivat elintaviketuotannon ja -jakelun jatkamisesta vaarojenkin keskellä sekä kuinka tutkijat yrittävät selvittää viruksen alkuperää.
Kuvakirja onkin saanut omisteen "to the superheroes".
The Big Thing -kuvakirjan viesti kurkottaa toiveikkaasti tulevaisuuteen:
People talk about what we can learn from the BIG THING, so the next time something similar happens, it might be just a SMALL THING.
Kirjan voi ladata ilmaiseksi verkosta ja sen voi lukea englanniksi, espanjaksi, kiinaksi, italaiksi, ranskaksi tai portugaliksi. Sen voi myös tilata perinteisenä painettuna kirjana Amazon-verkkokirjakaupan kautta.
Kannattaa tutustua myös brittiläiseen kuvatietokirjaan Elizabeth Jennerin, Kate Wilsonin ja Nia Robertsin kirjoittama ja Axel Schefflerin kuvittama Coronavirus - A Book for Children (Nosy Crow 2020, joka on myös ladattavissa kustantajan sivuilta. Se on sekä tietoaineksensa että kuvituksensa puolesta edellä esiteltyä kuvakirjaa ammattimaisemmin toteutettu ja sen faktatietoihin on myös saatu apua tartuntauteihin perehtyneeltä professorilta Grahame Medleyltä.
The Big Thing ja Coronavirus – A Book for Children -kuvatietokirja ovat kumpikin ilmestyneet huhtikuussa.
Muokattu 21.5. ja lisätty tieto brittiläisestä kuvatietokirjasta Coronavirus - A book for Children.
2 kommenttia:
Hei,
näyttää tosi kiinnostavalta kirjalta.
Koronaviruksesta on kirjoitettu myös lastentietokirja. Englantilainen Nosy Crow -kustantamo julkaisi huhtikuun alkupuolella kirjan Coronavirus - A Book for Children. Sen on kirjoittanut Elizabeth Jenner, Kate Wilson ja Nia Roberts ja kuvittanut Mörkyli-kirjoista tuttu Axel Scheffler. Tämäkin kirja on ladattavissa ilmaiseksi kustantajan sivuilta.
Kirja on käännetty myös ruotsiksi. Ruotsinkielinen käännös Coronavirus - En bok för barn on ladattavissa ilmaiseksi ruotsalaisen Alfabeta-kustantamon sivuilta.
Kiitos Kati näistä täydennyksistä. Laitoin linkit noihin kirjoihin ja täyty niihinkin tutustua.
Selvästi eri tahot haluavat nopeasti tuottaa tietoa aiheesta ja ilmiöstä, joka hämmentää lapsen lisäksi yhtälaisesti aikuista.
Kustantaminen on nykyisin ketterää ja kirjoja voidaan julkaista hyvinkin nopeasti.
Lähetä kommentti