lauantai 10. lokakuuta 2020

Kun eniten vituttaa kaikki

 













Jani Pösö & Teemu Nikki: Sekasin. Vitun hyvin menee, 319 sivua, Otava 2020.

 

Jani Pösö & Teemu Nikki: Sekasin, 238 sivua, Otava 2019.




On tavallinen normiaamu Hynysen perheessä. Riittaa vituttaa, koska krapulaa ei ole vielä selätetty. Sampoa vituttaa, koska vanhemmat ovat kusipäitä. Ja Penttiä vituttaa, koska uusi rakas ei ole kainalossa.

 

Tosiasiassa Sampoa vituttaa se, että vanhemmat eivät omilta ongelmiltaan kiinnitä häneen mitään huomiota. Penttiä vituttaa Riitta, ja Riittaa vituttaa Pentti. Sampo on siinä välissä sijaiskärsijänä. Lisäksi Riittaa vituttavat muun muassa vaihdevuodet, epäonnistuminen, ikääntyminen ja se, että Gloria on nykyään ihan paska lehti. Hän ei kuitenkaan ollut koskaan maininnut Pentille mistään muusta kuin Gloriasta.

 

Oheinen katkelma kertoo olennaisen.

 

Hynysen perheellä ei mene kovin hyvin. 

 

Perheen esikoinen, Hyde, on kotiutettu nuorisopsykiatrian suljetulta osastolta. Hyde hassaa äidiltään saamansa vuokratakuuseen tarkoitetut rahat kaverien kanssa bilettämiseen ja yöpyy kerrostalojen rappukäytävissä. 

 

Hän asioi pankki-ihmisen, kela-ihmisen ja työkkäri-ihmisen kanssa, mutta ei tule kuulluksi ja nähdyksi. 

 

Hätähuutona hän ottaa yliannostuksen lääkkeitä päästäkseen takaisin suljetulle osastolle ja hengenlähtö on vain hiuskarvan varassa. 

 

Hyvin ei mene Hyden kavereillakaan, Satakielellä ja Papillonilla.

 

Jani Pösön ja Teemu Nikin nuorisopsykiatrisen suljetun osaston arjesta kertovan Sekasin-tv-sarjan ensimmäinen kausi keräsi Yle Areenassa 2016 paljon katsojia ja se palkittiin parhaan lasten ja nuorten tv-sarjan Kultaisella Venlalla. Myös toinen kausi pari vuotta myöhemmin oli katsojalukujen perusteella menestys. 

 

Pösö ja Nikki tekivät yhteistyötä nuorten mielenterveyspotilaiden kanssa työskentelevän Sosped-säätiön kanssa. Fiktiivisten tarinoiden taustalla on nuorten tosikertomuksia mielenterveyden häiriöistä. 

 

Tv-sarjan ensimmäisen tuotantokauden aikana avattiin Suomen Mielenterveysseuran tuella  Sekasin-chat-kanava lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa yhteiseksi alustaksi.  

Sekasin-formaattiin kuuluu myös kaksi nuortenkirjaa, joissa on alkuperäiset kahden tuotantokauden tv-sarjojen käsikirjoitukset sellaisenaan. Teoksissa kerrotaan olevan myös uutta materiaalia, mutta tv-sarjan katsoneena extraa ei juurikaan erota.  

 

Dialogin välissä on eräänlaista ”laajennettua parenteesia”.  Parenteesilla tarkoitetaan elokuva- ja näytelmäkäsikirjoitusten dialogin kupeeseen kirjoitettua kuvausta, joka taustoittaa ja täydentää tapahtumia. 

 

Sekasin-kirjoissa parenteeseissa on kaikkitietävän kertojan kuvailevia havaintoja myös  vuoropuhelun ulkopuolisista seikoista. Tämän arvion alussa oleva sitaatti on siitä hyvä esimerkki. 

 

Vuorosanojen lukeminen ei keskittämisen takia ole välttämättä kovin helppolukuista. Sekasin-kirjat ovatkin ensi sijassa  suositun tv-sarjan fanituotteita samaan tapaan kuin norjalaisesta Skam-sarjasta tehdyt kirjat. 

 

TV-sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella ja ensimmäisessä Sekasin-kirjassa kerrottiin Papillonin, Hyden, Satakielen ja Lumikin elämästä psykiatrisella suljetulla nuoriso-osastolla. 

 

Toisella tuotantokaudella ja Vitun hyvin menee -jatko-osassa kolme nuorista yrittää totutella suljetun osaston jälkeen tavalliseen arkeen ja näkökulmaa laajenee vielä Hyden pikkuveljen Sampon ja tämän tyttöystävän Sonjan elämään.

 

Nuortenromaaneissa terveydenhuollon henkilökunta esitetään yleensä aina kliseisesti, mutta psykiatrisen osaston lääkäri Siltanen on tupeestaan huolimatta tolkun ammattilainen ja mielisairaanhoitaja Kasper näkee hänkin yleensä nuorten uhman taakse. Myös Hyden pikkuveljen Sampon luisun pelastukseksi koituu ymmärtävä luokanohjaaja Johanna. 

 

Hyden monologiin tiivistyy syrjäytyneiden nuorten aikuisten lohduton tilanne:

 

Mä halusin pois kadulta, pois virastojen jonoista, pois epävarmuudesta, yksinäisyydestä, työttömyydestä, pois surusta, pelosta, pois tilastoista, leipäjonoista, pois siitä tiedosta että musta ei tullut sitä, mitä musta piti tulla.
 

 

Tinderissä miehiä swaippailevan äidin sekoilut ovat tehneet Sonjasta harvinaisen tarkkanäköisen nuoren naisen: 

 

Musta tuntuu, et mitä vanhemmaks ihmiset tulee, sitä enemmän sekasin ne menee. Ne luulee et ne tietää kaiken, kunnes pettyy rakkauteen, työhönsä, lapsiinsa, maailmaan ja lopulta itteensä. Sitten ne etsii toisen pettyneen ja yrittää luoda uskonsa elämään uudestaan, vaikka tietää että siellä se taas odottaa. Vuosisadan pettymys. 

 

 

Mielenterveyden erilaisia häiriöitä on kuvattu nuortenkirjallisuudessa jo pitkään, ja terapiassa käynti on varsinkin käännösromaaneissa jo nuorten keskushenkilöiden arkea. 

 

Sekasin-kirjojen eittämätön ansio on luontevassa dialogissa ja siekailemattoman realistisessa nuoruuden kuvauksessa.

 

Tänään vietetään maailman mielenterveyspäivää. 

 

 

 

 




 


Ei kommentteja: