keskiviikko 25. elokuuta 2021

”Pappor är också människor” eli hurmaava zoomaus inhimillisiin isiin

 















Oskar Kroon & Jenny Lucander: Fakta om pappor, 32 sivua, Förlaget 2021.

 

 




Tässä jälleen yksi kiinnostava todiste pohjoismaisesta kuvakirjayhteistyöstä.

 

Oskar Kroon (s. 1980) on ruotsalainen lastenkirjailija. Hänen lastenromaaninsa, Vänta på vind, palkittiin vuonna 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinnolla, joka on arvostetuin ruotsalainen vuosittain jaettava lastenkirjapalkinto ja verrattavissa Suomen Finlandia-palkintoon. 


Suomenruotsalainen Jenny Lucander on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut paikkansa yhtenä lapsen arjen herkkävaistoisena kuvittajana.  Hän sai vuonna 2020 Pohjoismaisen neuvoston lastenkirjapalkinnon yhdessä ruotsalaisen Jens Matssonin kanssa kuvakirjasta Vi är lajon (Förlaget 2019).

 

Fakta om pappor on Kroonin ensimmäinen kuvakirjateksti.


Aukeamalla näytetään päämäärätietoisesti eteenpäin kulkevia äitejä
eri toimissaan. Äitien kerrotaan välillä poikkeavan myös kotona.
Jenny Lucanderin kuvitusta Oskar Kroonin tekstiin kuvakirjassa
Fakta om pappor (Förlaget 2021). 

 


Tulkintani mukaan kuvakirjan voi – halutessaan – lukea  kirjallisena kommentaarina Gunilla Bergströmin Mikko Mallikas -kirjoihin. 


Bergström ei ole halunnut koskaan tarkentaa Mikon ja isän pienperheen taustoja. Onko kyse yksinhuoltajaperheestä vai onko Bergström vain halunnut rajata Mikon äidin sarjan ulkopuolelle – hänhän voi olla töissä, käymässä pyykkituvassa tai uimahallissa? 

 

Oskar Kroonin lakoninen tyyli on hurmaava sekoitus luontodokumenteista tuttua selostusta ja lapsen arkista, aikuisen näkökulmasta usein irrationaalista tai absurdia havainnointia.

 

Lapsi ja isä näyttävät Jenny Lucanderin kuvituksissa usein elävän omissa kuplissaan. 


Isä on useammassa kuvassa unisen, hämillisen ja poissaolevan näköinen. Katseet eivät kohtaa ja lapsi saa harvoin isältään tolkullisia vastauksia kysymyksiin tai kommentteihin. 

 


Isät käynnistyvät aamuisin melko verkkaisesti... 
Jenny Lucanderin kuvitusta Oskar Kroonin tekstiin kuvakirjassa 
Fakta om pappor (Förlaget 2021). 



Isä vie lapsen päivähoitoon ja lähtee töihin. Vaikka aamut ovat kummallekin vähän eri syistä haastavia, kumpikin ajattelee ja ikävöi tahollaan toista.

 

På jobbet svarar pappor i telefon. Dom äter lunch och har kollegor. Dom sitter i möter och längtar efter sina ungar. Då vill dom gärna leka. På kontoret hard om bilder från semestern, men hemma hard om inga bilder från kontoret. Förskolekompisarna hanger på kylen. 



 Iltaa kohti isien olemukseen tulee vähän enemmän sävykkyyttä...
Jenny Lucanderin kuvitusta Oskar Kroonin tekstiin kuvakirjassa 

Fakta om pappor (Förlaget 2021). 

 

 

Jenny Lucanderilla on poikkeuksellinen kyky kuvata rakastavalla katseella lapsiperheen boheemia kotia, jossa on eletyn elämän jälkiä ja pieniä, asukkaiden kiinnostuksen kohteista kertovia yksityiskohtia. 

 

 

Pappor är också människor. Dom lever och kan tvätta alla kläder. Dom håller koll på tider och betalar i affären. Dom kan vakta andras hundrar och ligga I soffan och läsa tjocka böcker om nyupptäcta arter i världens djupa djungler. 

 

Viimeistä edellisellä aukeamalla ei ole lainkaan tekstiä.   


Äiti palaa tax-free -ostosten kanssa yöllä kotiin ja ripustaa ensitöikseen lapsen koirahaalarin naulakkoon. 






Ei kommentteja: