Nina Brochmann & Ellen Støkken Dahl: Tyttökirja. Opas mieleen ja kehoon. Kuvittanut Magnhild Wisnes. Suomentanut Kirsi Kokkonen. 266 sivua. Into Kustannus 2022.
Tytöksi kasvaminen on entistä haastavampaa, mutta onneksi löytyy Tyttökirjan kaltaisia apuneuvoja.
Tyttökirjan ovat kirjoittaneet norjalaiset lääkärit, jotka esipuheessa epämuodollisesti toivottavat lukijan ”tervetulleeksi jengiin”.
Murrosikää ei tietokirjassa mystifioida. Rohkeasti ja lukijaa aliarvioimatta kirjassa kerrotaan monien ilmaisujen syntyperästä:
Puberteetti tulee latinan kielestä, jossa se tarkoittaa ”kypsää” ja ”aikuista”. Sinä kypsyt vähän kuin hedelmä. Kukaan ei kuitenkaan syö sinua. Kypsymisellä tarkoitetaan vain sitä, että keho valmistautuu sisäisesti ja ulkoisesti siihen, että voit saada lapsia, mikäli niitä joskus haluat.
Tyttökirja uudistaa kliseytynyttä ja tyttöyttä monin tavoin aiemmin vähätellyttä sanastoa.
Häpyhuulien sijasta puhutaan vulvahuulista.
Ikäväksi koetun valkovuodonkin kuvauksessa halutaan muuttaa asennoitumista.
Ajattele mielessäsi pientä tunturipuroa. Se solisee alaspäin ja kuljettaa mukanaan kaiken, minkä yli se virtaa – esimerkiksi pieniä lehtiä ja oksia. Hieman samalla lailla toimii myös valkovuotosi. Se valuu emätintä pitkin alas ja huuhtoo pois bakteerit ja muut epätoivotut vieraat.
Kuvitus näyttää myös erilaiset kehonkuvat. Magnhild Wisnesin kuvitusta Ina Brochmannin ja Ellen Støkken Dahlin tietokirjaan Tyttökirja. Opas mieleen ja kehoon (Into 2022). |
Asioita vertaillaan ilman arvottamista: mitä hyötyä on rintaliivien käyttämisestä, mitä etuja tai haasteita on erilaisissa kuukautissuojissa tai siinä, ajaleeko kainalokarvat vai ei.
Asioita ja tunteita ei esitetä ylhäältä annettuina, vaan annetaan nuorelle lukijalle välineitä niiden työstämiseen, omilla ehdoilla ja omista lähtökohdista käsin.
Myös aikuinen oppii paljon uutta, mikä on aina erityisen laadukkaan lasten ja nuorten tietokirjan erityinen piirre.
Esimerkiksi yhden lepakko- ja rottalajin ja muutaman ihmisapinalajin lisäksi vain naisilla on kuukautiset. Kaikki muut eläimet onnistuvat aivan hyvin tulemaan raskaaksi vuotamatta verta joka kuukausi!
Ekologisuuskin otetaan ajantasaisesti huomion esimerkiksi kuukautissuojia käsittelevässä osiossa ja toisaalla muistutetaan myös siitä, kuinka kuukautiset säätelevät myös kehittyvien maiden tyttöjen mahdollisuutta koulunkäyntiin.
Kirja huomioi myös sukupuolten moninaisuuden, sukupuoli-identiteettiin liittyvän pohdiskelun, mielenterveyden ja psyykkiset vaivat, ohimenevät ja ammattilaisen apua vaativat.
Kirjan kieli on selkeää ja siitä kiitos kuuluu myös suomentaja Kirsi Kokkoselle.
Alkuteoksen norjan- ja englanninkielisiä lähdeluetteloita enemmän suomennoksen lukija hyötyy siihen liitetyistä suomenkielisistä lähteistä.
Hyvin konkreettisesti Tyttökirja myös havainnollistaa sitä, kuinka asiallinen tieto vähentää tuskaa ja angstia, mitä murrosiässä on muutoinkin riittämiin.
Voi tuntua kummalliselta, että kirjoitamme seksistä, mutta seanomme ettei sinun pitäisi vielä harrastaa sitä. Meill äonkutienkin hyvä syy kirjoittaa tämä luku.
Jos sinulla on tietoa seksistä, sinun on helpompi asettaa omat rajasi. Tieto seksistä saa sinut tuntemaan olosi varmemmaksi omassa kehossasi. Osaat tulevaisuudessa myös paremmin suojatua raskaudelta ja taudeilta Nuoret ovat myös kertoneet , että heille on tullut positiivisempi ja rennompi suhde omaan kehoonsa, kun he ovat saaneet enemmän tietoa. Sitä me toivomme sinulle!
Magnhild Winsnesin kuvitus havainnollistaa selkein piirroskuvin naisen fysiologiaa.
Päälukujen alussa on myös isompien aihekokonaisuuksien symbolikuvat, jotka huomioivat moninaisuuden esimerkiksi erilaisten kehonkuvien kautta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti