perjantai 13. tammikuuta 2023

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita


Jukka Itkonen: 

Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus. Seikkailukertomus. Kuvittanut Elina Warsta. 141 sivua. Lasten Keskus 2022.

 

 
Joulukuussa 2021 edesmenneeltä Jukka Itkoselta on ilmestynyt postuumisti hurmaava seikkailuromaani, jonka kaltaisia ei ole tarjolla yhtään liikaa. 


Itkonen on tehnyt sen alunperin jo vuonna 1989 Yleisradiolle musiikilla hyöstetyksi jännityskuunnelmaksi. 

 

Itkosen tuotannon pääpaino oli laulun sanoitusten lisäksi lastenlyriikassa, mutta hän kirjoitti myös muutamia lastenromaaneja. Oma suosikkiini on Kirpun matka maailman ääriin (Otava 199).   

 

Perinteisten seikkailukirjojen tapaan postuumin uutuuden luvut on nimetty lukemaan koukuttavasti siten, että niissä annetaan hieman vihiä tarinan tulevista käänteistä. Kömpelösti napaketuksi naamioitunut mies tarjoutuu 
korjaamaan Sirmakan perheen käkikellon. Elina Warstan 
kuvitus tavoittaa hyvin tarinan veijarihenkisyyden. 
Warstan kuvitusta Jukka Itkosen seikkailuromaaniin 
Sirmakan perhe ja soivan saaren salaisuus
 
(Lasten Keskus 2022). Hiatan valtakuntaa hallitsee diktaattorin ottein yksinvaltias Piimä-Larsson, joka jo nimellään kertoo olennaisen: hän on seikkailun pahis ja ynseä ihminen.

 

Piimä-Larsson langettaa kansalaisilleen pitkiä vankeustuomioita vaikkapa siitä, että asukas on laulanut julkisella paikalla ja näyttänyt onnelliselta. Larsson juottaa alamaisilleen tottelevaisuuspiimää, joka tekee yksinvallan mahdolliseksi. 


Piimä-Larssonin apuri on luihupiirteinen Nikosia-Vili, joka on antautunut rikoksen tielle jo nelivuotiaana kähveltämällä päiväkodin vaatekaapista johtajan sukkahousut ja syönyt ne. 

 

Sirmakan perheen isä Asser on puolestaan seikkailunnälkäinen hammasteknikko, joka on Seikkailun Kuva-Aitan kestotilaaja.  Asser on aikoinaan ollut Päijät-Hämeen salapoliisiopiston yksityisetsivälinjan kolmannen vuosikurssin paras oppilas. 


Sirmakan perheen olohuoneeseen singahtaa jostain rusina, joka lävähtää karttapallolle Hiatan saaren kohdalle. Asserin mielestä se on selvä viesti siitä, että perheen on lähdettävä Hiataan.  


Mukaan lähtee Sirkku-vaimon ja lasten, Veikon ja Sirkun, lisäksi isän lapsuuden aikaisen kotitalon talonmies, Ukki Huurteinen, joka fanittaa Tarzania. 

 

Matkaa varten tarvitaan pankkilaina. Veikko ja Sirkku saavat antikvariaatista kaupantekijäisinä veikeän näköisen puunuken. Nukke on tietysti sama, jota Piimä-Larsson havittelee nuken sisälle kätketyn aarrekartan takia itselleen. 


Laivamatka Hiataan katkeaa kuitenkin haaksirikkoon, mutta Sirmakan perhe ei  vaivu epätoivoon, ja lauma saadaan ennen pitkää jälleen kokoon.Uhkaava tilanne kääntyy näin piinaavasta kohtauksesta
pian Hiatan asukkaiden voitoksi, kun Piimä-Larsson saa
rangaistuksen yksinvallastaan. Elina Warstan kuvitusta
Jukka Itkosen seikkailuromaaniin 
Sirmakan perhe ja
soivan saaren salaisuus 
(Lasten Keskus 2022). Muutamien onnekkaiden sattumusten ansiosta Piimä-Larsson saa hyvin omintakeisen rangaistuksen toisten pomottamisesta.  

 

Keskushenkilöt ja muutama sivuhenkilöistäkin pääsevät vuoroin ääneen kertomaan asioita omasta näkökulmastaan.  


Hiljattain lukemaan oppineen lapsen kannalta tämä voi olla haaste, mutta jo sujuvasti lukeva lapsi voi hyvinkin nauttia moniäänisyydestä ja juonen monipolvisuudesta.  


Itkonen kieputtelee kieltä omintakeisesti ja antaa parastaan esimerkiksi uusien manausten kehittelijänä: "Törkele! Ahtana! Törkeleahtana!" 

 

 Ei kommentteja: