maanantai 13. helmikuuta 2023

Valon ja tulevaisuuden lapset
















Vuokko Hurme: Värikkäät 4: Vaara värikylpylässä. Kuvitus Reetta Niemensivu. 197 sivua. S&S 2022. 

 




”Tähän päiväkirjaan on kirjattu ylös tunteita ja ajatuksia siitä, millaista on tulevaisuuden Värikkyys, mitä me, tulevan sukupolven edustajat, haluamme sen olevan. Me tätä kirjaa kirjoittavat olemme vielä nuoria, mutta sitoudumme silti taistelemaan kaikin keinoin oikeudenmukaisuuden, onnellisuuden ja erilaisuuden oikeutuksen puolesta. Me taistelemme Harmautta vastaan. Jokaisen on saatava olla juuri sellainen kuin on. Meille Värikkäille on annettu mieletön kyky. Me pystymme erottamaan Harmauden. Me emme saa pelätä. Meidän on oltava rohkeita…” 

 

Löytyykö vielä tämän Vuokko Hurmeen Vaara värikylpylässä -kirjasta löytyvän katkelman jälkeen joku, joka on sitä mieltä, että lastenkirjallisuus olisi latteaa ja tyhjänpäiväistä?


Värikkäät-kirjasarja ottaa rohkeasti kantaa yhteiskunnalliseen todellisuuteen ja se sohaisee siekailematta myös aikuisten maailman salaisuuksia. 

 

Vuokko Hurmeen ja kuvittaja Reetta Niemensivun taitavasti suunnittelema sarjakonsepti Värikkäät on monella tavalla poikkeuksellisen onnistunut.

 

Kirjasarjan kaksi ensimmäistä osaa ilmestyivät 2021 ja kaksi seuraavaa viime vuonna. 


Värikkäiden perheen sisarusten kautta sarja tarjoaa peilauspintoja eskari-ikäisistä esimurrosikäisiin asti. 


Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi korona-epidemian leviämisen aikaan, ja huomasin lukevani sitä tarkkanäköisenä poikkeusajan kuvauksena, joskin tiedostin vallan hyvin, että Hurme oli kirjoittanut kirjan jo paljon ennen poikkeusolojen alkamista. 

 

Tätä neljättä osaa luin pohtien samalla tunnetaitoihin keskittyvän lastenkirjallisuuden buumin juurisyitä.  

 

Tiuku ja isosisko Meri matkustavat syyslomalla Merin ystävän Kaarnan luokse. 


Kaarnan perheessä eletään aivan toisenlaista ja toisenväristä (ruskeaa) luomu-arkea kuin mihin tytöt ovat tottuneet. 


Kaarna käy kotikoulua ja perhe elää luonnon kierron tahdissa, omavaraisesti ilman sähköä vanhassa puutalossaan. 

 

Kaarnan kotipaikkakunnalla sijaitsee värikylpylä, jossa lasten isotäti Magenta auttaa kylpylän omistajia Malvaa ja Anista. Lapsetkin pääsevät auttamaan kylpylän arkisissa töissä. 

 

Pian he  saavat vihiä kylpylässä piilossa hoidettavista mustavalkoisista, joiden alkuperäiset värit ovat eri syistä ajan mittaan haalistuneita.




Mustavalkoisten ihmisten terapiahoidosta voi itse kukin tehdä
omia johtopäätöksiään. Reetta Niemensivun kuvitusta Vuokko
Hurmeen tekstiin lastenromaanissa Vaara värikylpylässä (S&S 2022). 


 

Kaarna järkyttyy nähdessään mustavalkoisia kylpylän uumenissa:

 

– – Näissä istuimissa, lasit päässään, nämä ihmiset siis elivät. Joka toinen päivä he kylpivät värialtaissa, ja joka toinen he istuivat täällä hierottavana, ohjelmia katsoen. Mitä he katsoivat laseillaan? Sarjoja? Elokuvia? Aina uusia ja uusia, tunnista toiseen, päivästä toiseen, viikosta toiseen… Paransiko sellainen? Kaarnaa heikotti.

 

Kaarnan ja Merin suhteiden syventymistä kuvattiin jo edellisessä osassa. Kaarna on harmissaan, kun Tiuku on tupannut mukaan kolmanneksi pyöräksi. 


Pojan äreys vain yltyy, kun hän huomaa, että tytöillä on aivan erilaisia arkisia tapoja ja tottumuksia: mitä järkeä on esimerkiksi peseytyä illalla, sillä ”aamuisinhan hiukset olivat takussa, silmät rähmäiset ja suussa paha maku”.  

 

Kaarnalla on omat tunnejuminsa, mutta vähitellen hän oppii puhumaan niistä myös läheisilleen, ennen kaikkea Merille. 


 

Keskushenkilöiden aito kohtaaminen toistuu usein Reetta
Niemensivunkuvituskuvissa. Tässä Meri osoittaa luottamustaan
Kaarnalle ja antaa päiväkirjansa pojalle luettavaksi. 
Reetta Niemensivun kuvitusta Vuokko Hurmeen
tekstiin lastenromaanissa Vaara värikylpylässä (S&S 2022).


Tunteet sekä vuorovaikutus perheen ja muiden läheisten ja ystävien kanssa, ovat  Vuokko Hurmeen Värikkäät-sarjan kantavia teemoja. Painotus on hyvin luonteva, mutta ilman huutomerkkejä ja tunnetta tai lastenkirjallisuudelle yhä aika ajoin tyypillistä besserwisseröintiä.  

 

Hurme paketoi humaanin ajattelunsa realismia ja fantasiaa yhdistävään kerrontaan. Tiukun ja sisarusten värikoodit ja niihin liittyvät taikavoimat kiinnostavat fantasiaan mieltynyttä lasta. Reaalitodellisuuden ja ”harmaan” arjen kontrasti tuo kokonaisuuteen oman viehättävän twistinsä.

 

Jokaisella sarjan osalla on nimikkohenkilönsä, jonka värikoodia Reetta Niemensivun kuvitus noudattaa. Myös sivujen reunat on tässä uusimmassa osassa ruskeita Kaarnan oman värin mukaan. Kaarna on jo kerran joutunut harmauden valtaan, ja nyt sama uhka väijyy Meriä. Tarvitaan sisarusrakkautta, ystävyyttä ja luottamusta, jotta vaarat vältetään. 

 

 

Lastenkirjahyllyssä tavoitteenani on esitellä mahdollisimman monipuolisesti lapsille ja nuorille suunnattuja, etupäässä kotimaisia uutuuksia. Sarjakirjoista pyrin arvioimaan ensimmäisen osan. 


Värikkäiden kohdalla olen tehnyt poikkeuksen. 

 

Ratkaisu johtuu ennen muuta siitä, että uudet osat tuovat aina sarjaan uusia nyansseja ja teemoja, jotka koen kiinnostaviksi.

 

Sarjan avausosan Tiukun salaisuuden arvio on luettavissa täältäKirjavan kartanon arvio täältä ja kolmannen osan, Varjovieraan, arvio täältä.

 

 

 

 

Ei kommentteja: