maanantai 27. helmikuuta 2023

Ilmastohumppaa vai arkisia ekotekoja


Päivi Tuulikki Koskela: Ympäristöseikkailu: Operaatio IlmastoAreena, kuvittanut Hanna Kenakkala. 129 sivua. Atrain & Nord 2022. 

 

 


– Ilmastonmuutos on isompi juttu, kuin että Suomessa vähän lämpiää, Taneli puuttui puheeseen. – Ja okei, ehkä me ei voida mitään, mutta voidaan kuitenkin yrittää.

– Ja mitä yksi hiilivoimala merkitsee ilmastonmuutokselle, Jere tuhahti. – Meinaan niin kuin jos koko maaapalloa ajattelee. Ei yhden ihmisen tai edes koko Suomen tekemiset taida siinä merkata mitään suuntaan tai toiseen. 

– Jos kaikki ajattelisi noin, niin mitään ei saataisi tehtyä! Iida sano tiukasti. – Ilmastonmuutos on niin iso juttu, että jokaisen pitäisi tehdä oma osansa, jokaisen ihmisen ja jokaisen maan, Suomi mukaan lukien. Eikä mikään firma saa sen varjolla huijata itselleen rahaa.

 

 

Muutama vuosi sitten kotimaiseen lastenkirjatarjontaan ilmaantui monia ilmastonmuutosta eri tavoin käsitteleviä kirjoja, joissa yksittäinen lapsi tai lapsijoukko kantaa vastuuta maapallon tulevaisuudesta. 

 

Tarvetta aiheen käsittelylle on tällä hetkellä vielä entistäkin enemmän, kun maapallon lämpenemisestä ja lajikadosta on saatu uutta ja entistä huolestuttavampaa tutkimustietoa. 

 

Operaatio IlmastoAreena on toinen osa Päivi Tuulikki Koskelan Ympäristöseikkailu-sarjasta. 


Ensimmäisessä osassa Seikkailu Itämeressä (2021) folkus oli Itämeren suojelussa ja kesäkuussa  ilmestyvässä kolmannessa osassa Varastettu metsä seikkaillaan Hossan kansallispuistossa ja pohditaan luonnon monimuotoisuutta ja lajikatoa. 


Neljäsluokkalaiset sisarukset Nea ja Niilo matkustavat ystävänsä Venlan kanssa Iin kuntaan isovanhempiensa luokse. 


Luontoretki läheiselle suolle muuttaa verkkaisen kesäloman vieton.


Lapset lyöttäytyvät yhteen paikallisten lukioikäisten nuorten kanssa, jotka lennättävät dronea ja pääsevät näin monikansallisen energiayhtiön huijauksen jäljille. 


Suolla kuvatusta videosta tulee tärkeä todistusaineisto.
Hanna Kenakkalan kuvitusta Päivi Tuulikki Koskelan lastenkirjaan
Operaatio IlmastoAreena (Atrain & Nord 2022). 


Jännite tihentyy ja lapset päättävät paljastaa huijauksen Oulussa vuosittain järjestettävässä kansainvälisessä Ilmastoareena-tapahtumassa.


Lapsi- ja nuorisojoukolta ei puutu rohkeutta eikä uskoa omiin taitoihinsa: siekailematta he kaappaavat Ilmastoareenan suorassa lähetyksessä mikrofonin ja välittävät kuvaamansa videon maailman päättäjille.


Paikallinen poliisi on hämmentynyt, kunnes saa soiton sisäministeriltä, joka ilmoittaa Supon ja Interpolin olevan tilanteen tasalla. 


Koskelan ekokriittinen lastenkirja höystää perinteisen lastendekkarin aineksia moderneilla mausteilla. 


Kirjan ensisijaisena kohderyhmänä on ajateltu 9–12-vuotiaita. 


Isovanhempien Oulun murre ja Eetun tota-sanaa viljelevä puheenparsi voivat hiukan hidastaa hiljattain lukutaidon haltuun ottaneiden lasten lukemista. Muutoin kerronta pitää kyllä vauhtiin päästessään lukijan pihdeissään.


Kirjan esilehdellä on infoa WWF:n toiminnasta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä kotona ja koulussa. 


Koskela kiittää Iin kuntaa tautatiedoista ja faktojen tarkistuksesta ilmatieteenlaitoksen tutkijaa sekä tiedetoimittaja Risto Isomäkeä.  


Hanna Kenakkalan mustavalkoinen kuvitus piirtää erityisesti aikuisista karikatyyrisiä hahmoja.


Karikatyyrinen kuvitus vie hieman pohjaa jännittäviltäkin
 juonenkäänteiltä. Hanna Kenakkalan kuvitusta
Päivi Tuulikki Koskelan lastenkirjaan  
Operaatio IlmastoAreena (Atrain & Nord 2022). Kirja julkistetiin viime syksynä Helsingissä Eduskustantatalon portailla, missä 300 lasta esitti ilmastotervehdyksen, jonka otti vastaan ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. 


Tapahtuman tukijoina olivat mukana myös Luonto-Liitto ja Ilmatieteenlaitos.


Kirjasarja onkin hyvä esimerkki kotimaisen lastenkirjallisuuden hanakkuudesta osallistua nykyisin yhteiskunnalliseen keskusteluun sitomalla kirjan tapahtumat todellisiin puitteisiin. 


Näin se tarjoaa myös mahdollisuuden jatkaa keskustelua koululuokassa. 


Alun sitaatissa yksittäisen ihmisen toimintaa ilmastonmuutoksen ehkäisyssä epäilevä Jere ilmoittaa, ettei halua tuhlata aikaansa "ilmastohumppaan". Kirjan lopussa esitetään pieniä arjen konkreettisia ekotekoja, joilla jokainen voi tehdä osansa omilla valinnoillaan. Atrain & Nord on kemiläinen pienkustantamo, joka julkaisee paikallishistorian lisäksi myös kaunokirjallisuutta aikuisille, tietokirjoja ja lasten- ja nuortenkirjoja. 

 

Ei kommentteja: