perjantai 26. toukokuuta 2023

Joko sinä osaat olla oman elämäsi lempeä ovivahti?


 
Petri Tamminen: Ajatusten vahtimestari. Kuv. Ninka Reittu. 48 sivua. Otava 2023.

 

 Olet ehkä tottunut ajattelemaan,

että olet maailman armoilla

niin kuin katto sään.

Mutta ei se mene niin:

sinä olet sisällä, 

ja sinäkin olet säätila. 

 

 

Kevät on erilaisten lahjakirjojen kannalta otollista aikaa. 

 

Kahden oman ammattilaisen, kirjailija Petri Tammisen ja kuvittaja Ninka Reitun, Ajatusten vahtimestari on kokoaan paljon isompi ja ulokkeisempi kirja, joka sopii moneen ja puhuttelee eri ikäisiä lukijoita omilla tasoillaan.

 

Tamminen valmistelee saatesanoissaan lukijaa virittäytymään kirjan taajuudelle: ”Liiallisen murehtimisen idea on juuri siinä, että murehditaan aina vain, oli mikä oli, ja aamuyöllä herätessä murehditaan vielä lisää.” 


Kirjan lopussa Tamminen tunnustaa kärsineensä "turhanaikaisesta häpeästä ja pelosta vuosikausia". Hän kiittää vaimoaan idean antamisesta kirjaan sekä työkaluista omien pelkojensa selättämiseen.  

 


Sanat, katseet ja reaktiot paisuvat usein klimpeiksi.
Ninka Reitun kuvituskuva ilmentää hienosti mielen mekanismeja.
Ninka Reitun kuvitusta Petri Tammisen kirjaan
Ajatusten vahtimestari (Otava 2023).
Tammisen teksti on riittävän viitteellistä, mutta samalla – paradoksaalisesti – myös hyvin konkreettista. 

 

Aikuinen lukee kirjaa mindfullness-henkisenä elämänoppaana. Alakouluikäiselle se toimii Ninka Reitun koko sivulle levittäytyvien samastuttavien kuvituskuvien ansiosta filosofisena kuvakirjana ja isommalle koululaiselle tunnetaitoihin johdattavana opaskirjana.

 

Ihmisen mielen kuvaksi ja miljööksi Tamminen on rakentanut ravintolan, jonne tuppaa vuorollaan monenlaisia räyhähenkiä ja olemukseltaan tai mielipiteiltään ei-toivottujakin asiakkaita. Jokainen voi kuitenkin ryhtyä omien ajatustensa vahtimestariksi, joka päästää päänsä sisään vain valikoituja asioita. 

 

Tammisen ja Reitun kirjan motoksi sopisi Pentti Saarikosken vuonna 1973 ilmestyneestä Alue-kokoelmasta löytyvän runon toteamus: ”jokaisella on tästä lähtien tämänsä”. 

 

Elämässä joutuu usein priorisoimaan asioita. Kyse voi olla vaikkapa parisuhteesta, perheestä, ystävyydestä,  työelämän tai monella tavalla ylivirikkeisen arjen paineista. 


 

Hankalan olon ja olion kanssa voi myös oppia elämään.
Ninka Reitun kuvitusta Petri Tammisen kirjaan 
Ajatusten vahtimestari (Otava 2023).

 


Ninka Reitun kuvituksen keskushahmona on vihreä krokotiili. Mielen pohjalla nujuavat tilaa vievät tai muuten vain hankaavat ajatukset ovat sinisiä Tove Janssonin muumitarinoista tuttua Mörköä muistuttavia otuksia. 

 
  


Ei kommentteja: