maanantai 29. heinäkuuta 2024

Pöhinää rippileirllä


 
















Heidi Korkeakangas: Riparisäätöä, Aatu Sorsa. 203 sivua. Myllylahti 2023. Kansikuva Karin Niemi. 




– – Mä oon kuullut, että riparilla saattaa syntyä hyviä mätsejä yllättävienkin tyyppien välille, et siellä vaan jotenkin syntyy sellainen pöhinä.  

”Ihan hyvä pössis”, sanon meidän jengille, kun seuraavasta laulusta käydään hyvähenkistä taistelua.   

”Jep. tää on kato just se ripari-ilmiö, josta mä oon sulle puhunut”, Jonttu sanoo.  

”Maagista! Kohta Jeesus laskeutuu keskuuteemme”, Walle kuulee meidän jutun.  

”Ja Sorsa kävelee vetten päällä”, Jonttu nauraa. 
”Miks koulussa ei lähde tällainen meininki” mietin ääneen. 



YLE uutisoi aiemmin tänä vuonna, kuinka nuorten kiinnostus rippikoululeirejä ja uskonnollisesti tunnuksettomia prometheus-leirejä kohtaan on kasvanut. 

Helsingin seurakunnat kertoo, että rippikouluihin ilmoittautui tänä vuonna peräti  93 prosenttia 15 vuotta täyttävistä kirkkoon kuuluvista. Määrä on noussut Helsingin seurakuntayhtymän mukaan vuoden takaisesta neljällä prosenttiyksiköllä.

Myös yhä useampi kirkkoon kuulumaton nuori haluaa käydä rippileirin.  
Heidi Korkiakankaan nuortenromaani Riparisäätöä, Aatu Sorsa on siis ajan hermolla, vaikka Aatun vaikuttimet päästä rippileirille eivät olekaan järin hengellisiä. 

Aatun vanhemmat eivät kuulu kirkkoon. 

Suuri osa Aatun kavereista lähtee rippileirille ja poika kokee ulkopuolisuuden tunnetta. 
 
Erityisesti Aatun ihastuksen kohteen, varhaisesta lapsuudesta tutun Mintun,  kaverisäädöt rippileirillä askarruttavat Aatua. 
 
Aatulla on siis keskivertokesälomaa enemmän  aikaa miettiä syntyjä syviä. Onneksi Aatulla on aikuinen kaveri, Pena-Pena, joka tarpeen mukaan vähän hillitsee ystävänsä ajatuksenjuoksua tai esiintyy muutoin kokeneemman ja nuoruuden kasvukivuista hengissä selvinneen aikuisen järjen äänenä. 
 
Yläkoulun viimeisen luokan alkaminen kesän jälkeen ei sekään herätä Aatussa yksinomaan riemua. Hänen mielestään pitäisi jo olla selvää, mihin suuntaan lähteä peruskoulun jälkeen: 

 

Se tuntuu pelottavalta, etenkin kun mikään opiskelupaikka ei irtoa helpolla ja kilpailu on kovaa. Jos ei oo suunnitelmat selvillä, muuttuu viimeistään luuseriksi.  

 

Aatu ei kuitenkaan halua samanlaiseksi työnarkomaaniksi kuin vanhempansa. 
 
 
Heidi Korkiakankaan esikoisen Just do nothing, Aatu Sorsa (Myllylahti 2022), tavoin myös tässä jatko-osassa kuvataan vivahteikkaasti murrosikäisen pojan suhdetta vanhempiinsa.

Pena-Penan ja Aatun perheen yhteisessä grillijuhlassa kuunnellaan yhdessä Hassisen koneen Jeesus tulee -kappaletta ja puhutaan luontevasti niin uskosta kuin sen takia käytävistä uskonsodistakin.
 
Paras kaveri Jonttu on onneksi kesätöissä leirikeskuksessa, ja näin Aatulle tulee tilaisuus päästä vakoilemaan rippileirin kulkua. 

Vaiherikkaiden edesottamusten ja asiaankuuluvien väärinkäsitysten  jälkeen käykin niin, että Aatu päätyy muiden mukana konfirmoitavaksi alttarille
 


Ei kommentteja: