keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Mainio iltasatukuvakirja
Inga Moore: Talo metsässä. Suomentanut Pauli Salmi. 40 sivua. Kustannus-Mäkelä 2012.


Tämä brittiläinen kuvakirja on taas sellainen pieni helmi, joka saa rouva Huun haikailemaan perinteisen, lyhyttekstisen kuvakirjan ääreen.

Kaksi veikeää pikkupossua lähtee retkeilemään vehreään metsään. Retkeltä palattuaan ne kohtaavat karhun ja hirven, jotka ovat ymmärtämättömyyttään rikkoneet niiden kotipesät.  

Ja kun toinen pieni porsas meni kotiin kepin kanssa, se huomasi, että hirvi oli muuttanut sen majaan. Pieni porsas ei ollut moksiskaan, sillä se piti hirvestä.
Mutta hirvi oli vielä karhuakin suurempi, ja kun se nousi kohteliaasti toivottamaan hyvää huomenta – RÄISKIS! Majakin hajosi.

Kuvan katsojaa houkutellaan työntymään sisälle syksyiseen metsään: lehtien kahinan voi kuulla ja puiden lehtien välistä siilautuvan auringon voi aistia ihollaan. Inga Mooren kuvitusta kuvakirjaan Talo metsässä, Kustannus-Mäkelä 2012.


Hyvässä yhteishengessä nelikko päättää rakenuttaa kaikille yhteisen kodin. Ne kutsuvat rakentajamajavat apuun. Urakasta luvataan palkaksi maapähkinävoileipiä.

Talon huonekalut ja muut tilpehöörit ostetaan käytetyn tavaran kaupasta.

Inga Moore kuvaa metsän siimestä, ikihonkien hiljaista huminaa ja kodikasta yhdessäoloa tavalla, joka kouraisee vatsan pohjasta. Hänen kuvitustyylinsä tekee kunniaa Beatrix Potterille: pienten possujen elegantti olemus viettelee kuvan katsojan.


Uusi talo nousee rivakasti ammattimiesten eli majavien avustamana. Inga Mooren kuvitusta kuvakirjaan Talo metsässä, Kustannus-Mäkelä 2012.

Ja entäpäs sitten Mooren hirvi! Samaan aikaan sen ylväs hahmo yhdistyy ainakin omassa mielessäni heti John Bauerin satukuvitusten hirviin, mutta kahdella jalalla seisovassa hirvessä on myös samaa keimailevaa siroutta kuin Sven Nordquistin kuvakirjojen lehmässä!


Suomalaisittain tulkittuna tässä kuvakirjassa on pääosassa kaksi metsän kuningasta: karhu ja hirvi. Katsokaa tuota eleganttia loikkaa, jonka hirvi ottaa oikeanpuoleisella sivulla! Inga Mooren kuvitusta kuvakirjaan Talo metsässä, Kustannus-Mäkelä 2012.

Talo metsässä on onnen omiaan iltasatukirjaksi. Lopuksi uupuneet eläimet käyvät nukkumaan omaan kotiin sieviin pikku vuoteisiinsa ja niille kaikille toivotetaan vuorollaan hyvää yötä. 

Inga Moore on syntynyt Sussexissa mutta viettänyt lapsuutensa Australiassa. Nyttemmin hän asuu jälleen Glouchesterissa Iso-Britanniassa.

Hän on kuvittanut myös kaksi keskeistä brittiläistä lastenkirjaklassikkoa: Kenneth Grahamen The Wind in the Willows ja  ja F. H. Burnettin The Secret Garden. Kustannus-Mäkelä on julkaissut 1990-luvulla Mooren kuvituksin kirjat Joen rannalla ja muita tarinoita teoksesta Kaislikossa suhisee ja Rupikonnan seikkailut teoksesta Kaislikossa suhisee

Kirjalito ja Egmont ovat sittemmin julkaisseet Salaisen puutarhan ja Kaislikossa suhisee 2000-luvulla ja näissä kirjoissa on Mooren kuvitukset kokonaisuudessaan. 

Ei kommentteja: