torstai 21. huhtikuuta 2011

Vuoden kauneimmat lastenkirjat valittuSuomen Nuorisokirjailijat ry on Helsingin ja Turun kirjamessuilla perinteisesti järjestänyt yleisöäänestyksen lasten- ja nuortenkirjojen parhaimmista ja epäonnistuneimmista kansikuvista.

Suomen Kirjataiteen komitea tekee vielä perinpohjaisempaa työtä valitsemalla joka vuosi Vuoden kauneimpien kirjojen valikoiman. Vuoden kauneimpia kirjoja valitessaan komitea pyrkii löytämään teoksia, joissa muoto ja sisältö tukevat toisiaan mahdollisimman hyvin. Arvioinnin lähtökohtana on graafinen kokonaissuunnittelu alkaen typografiasta ja päätyen valmiiseen painotuotteeseen. Klassisen kirjapainotaidon ohella komitea arvostaa tuoreita, uutta luovia ratkaisuja.

Työvaliokunta tutustuu koko vuoden satoon ja esittelee ne suurelle raadille, joka koostuu eri toimijajärjestöjen ja graafisen alan laitosten edustajista.
Viime vuoden lasten- ja nuortenkirjoista kauneimpien kirjojen kunniakirjalistalle pääsivät

* Jukka Itkosen ja Matti Pikkujämsän Krokotiili hikoaa ja muita eläinrunoja (Kirjapaja; graafinen suunnittelija Matti Pikkujämsä)* Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen Sinisen kärpäsen sirkus ja muita runoja naapurin ötököistä (Otava; graafinen suunnittelija Maija Vallinoja)* Ulf Starkin ja Linda Bondestamin Diktatorn (Söderströms; graafinen suunnittelija Linda Bondestam)* Pamela L. Traversin Maija Poppasen uusi laitos Marika Maijalan kuvittamana (WSOY; graafinen suunnittelija Réka Király)
* Katja Tukiaisen Kisun A, B, C (Otava; graafinen suunnittelija Katja Tukiainen).Tuuli Juusela sai lisäksi kiitosta kansikilpailussa Siri Kolun Me Rosvolat -kirjan (Otava) kansikuvasta.

Kunniakirjoilla ja tunnustuksella on merkitystä ennen muuta kirjagrafiikan kanssa töitä tekeville graafisille suunnittelijoille. Entistä useammin kuvittaja huolehtii itse myös kirjan taitosta.

Suomen kirjataiteen komitean kunniakirjat kiinnittävät myös ns. tavallisen kirjanlukijan ja kuvankatsojan huomion kirjagrafiikan moniin nyansseihin: kansikuva, sidosasu ja taitto muodostavat onnistuneen kuvituksen ja tekstin kanssa eheän kokonaisuuden.

Visuaaliselta olemukseltaan onnistunut kirja on kuin koru: sitä pitää mieluusti esillä ja silmän ilona osana arkea myös lukemisen jälkeen.

Erityisen iloinen Rouva Huu on Sinisen kärpäsen sirkuksen saamasta tunnustuksesta.

Marika Maijalan Maija Poppasen uuteen laitokseen Rouva Huu toivoo myös ennättävänsä mitä pikimmiten palata Lastenkirjahyllyssä.

Vuoden kauneimman kirjan tittelin sai Helena Soiri-Snellmanin Erik Bryggman ja Turun arkkitehtuuri -teos (Atrium 2010).

Ei kommentteja: