torstai 9. kesäkuuta 2011

Pingviinihupailu jäätiköllä ja runoriehaa Tampereella


Jean-Luc Fromental & Joëlle Jolivet: 10 pikku pingviniä. Ulkoasu Gérard Lo Monaco, Les Associés réunis. Paperileikkauksen suunnittelu Bernad Duisit. Suomentanut Katariina Heilala. 22 sivua. Otava 2011.

Korvaukseksi eilisestä peräti hikisestä Lastenkirjahyllyssä esitellystä Vaarin kinnas –kirjasta paremmin hellepäivään sopiva ranskalainen näyttämökirja 10 pikku pingviiniä.

Se on raikas todiste siitä, kuinka hauskoja ja alati uudistuvia taidonnäytteitä näyttämökirjojen asiantuntijat ja "paperileikkaukseen erikoistuneet insinöörit" saavat aikaan.

10 pikku pingviiniä ammentaa samasta perinteestä kuin vanha brittiläinen lastenloru "Kymmenestä pienestä neekeripojasta", joka antoi aikoinaan innoitusta Agatha Christielle hänen dekkariinsa Eikä yksikään pelastunut (alk. 1939). Lorussa pojat vähenevät yksi kerrallaan traagisin seurauksin. Myös Laura Latvala on Pikku Marjan eläinkirjan (1947) runossa Otto-pojan kaneista hyödyntävät samaa rakennetta.
Pingviinikirjan tyylilaji on toki Christietä – ja Laura Latvalaakin – paljon kevyempi. Jäätikön pingviinit katoavat yksi kerrallaan: yksi humpsahtaa keilan osumasta avantoon, toinen joutuu valaan pyrstön töytäisemäksi, kolmas päätyy pingviinipaistiksi, neljäs hautautuu sulavan iglun alle, viides joutuu tuulenpuhurin vietäväksi ja niin edelleen. Jäljellä on lopulta vain yksi:

1 tuhma pikku pingviini värjötti kylmissänsä yksin.
Se mieluummin olisi kaverin kanssa ollut vieretyksin.
Se lähti matkaan, kun itseksensä ei halunnut enää olla.
Näin pingviinejä lopulta oli kokonaista…
Mutta äläpäs huoli. Pingviinit nimittäin onnistuvat juksaamaan kirjan lukijaa, ja loppu on tietysti onnellinen. Hauskan juonen lomassa opetellaan vaivihkaa myös lukusanoja ja laskemista.

Liikettä, yllätyksiä ja muuttuvia maisemia luodaan erilaisten vetoliuskojen ja kolmiulotteiseksi nousevan näyttämömekanismin avulla. Kirjan suhteellisen pieni koko (20 x 17 cm) on miellyttävä ja voi myös edistää kirjan säilymistä pidempään ehjänä… tai sitten ei.

Kaarina Heilalan suomentamat riimit ovat monin paikoin viihdyttäviä, joskin usein turhan pitkiä rytmin ja nasevuuden kannalta.


Kuluvalla viikolla järjestetään Tampereella toista kertaa Runokaupunki-festivaali, joka levittää runoa ympäri kaupunkia 12. kesäkuuta asti.

Tänään torstaina järjestetään kiinnostavalta kuulostava Kirjailija mediassa -keskustelutilaisuus Tampereen Teatterin kupeessa sijaitsevassa Kulttuuriravintola Kivessä. Mukana keskustelemassa ovat kirjailija Päivi Alasalmi, tutkija Tarja-Liisa Hypén Tampereen yliopistosta, WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantaja ja WSOY:n johtoryhmän jäsen Harri Virtanen, Aamulehden uutispäällikko Matti Posio, taiteilijaprofessori Risto Ahti sekä kirjailija ja kustantaja J.K. Ihalainen. Tilaisuuden juontaa Maila-Katriina Tuominen.

Lauantainen Annikin runofestivaali on siirretty Annikinkadun korttelin remontin vuoksi Tampereen ydinkeskustaan Finlaysonin tehdasalueelle Väinö Linnan aukiolle ja lapsille suunnatut tapahtumat on keskitetty kaikki lauantaiksi.

Festivaalialueen laidalla sijaitsevan Työväenmuseo Werstaan toisen kerroksen Työväentalossa on mahdollisuus kuunnella lauantaina

Klo 11.30 alkaen Rouva Pöljänderin runotoosaa ja
klo 14.30 Mona Ratalahti esittää sanoittamiaan ja Sami Sippolan säveltämiä lastenlauluja Koistisen porukan sästyksellä. Alle 12-vuotiaat pääsevät runofestivaaleille ilmaiseksi. Muille liput maksavat 3,5 €.

Koomikko, klovni ja performanssitaitelija Mona Ratalahti vastaa lasten runo-ohjelmasta esiintyen rouva Pöljänderin hahmossa ja esittää sanoittamiaan lastenlauluja Jazz trio Black Motorin muusikoista koostuvan Koistisen porukan säestyksellä.

Runotoosa on rouva Pöljänderin runohetki, jossa kerrotaan Merja Salosen ja Mona Ratalahden uusia ja interaktiivisia leikkirunoja. Rouva Pöljänderin taskusta voi myös vetää nokialaisten lasten tekemiä runoja tai mennä runotoosaan esityksen ajaksi.

Annikin Runofestivaalin tapahtumapaikan Väinö Linnan aukion välittömässä läheisyydessä sijaitseva Lastenkulttuurikeskus Rulla (Finlaysoninkuja 6) järjestää myös runofestivaalipäivänä omaa runo-ohjelmaa lapsille. Ohjelma sisältää lasten runotyöpajan ja runoilijavierailuita.

Rullan estradilla esiintyvät
klo
12.30 Kirsi Kunnas

klo 13.15 Petra Heikkilä

klo 14.00 Kaija Pispa

Rullassa lauantaina klo 11.00-16.00 myös "Runoräätälit" -työpaja, jossa lapset pääsevät askartelemaan oman, kosketeltavan runokuvan. Työpajamaksu 1 €.

1 kommentti:

Sanni Käheä kirjoitti...

Ostin 10 pingviiniä eilen syntymäpäivälahjaksi ja yhdyn kyllä mielipiteeseesi, se on todella hauska kirja. Toivottavasti pieni päivänsankarikin on samaa mieltä. Koska kyseessä on vasta 2-vuotias, pitäisiköhän pakettiin laittaa vielä mukaan teippirulla...?