torstai 19. syyskuuta 2013

Ystävä ulkoavaruudesta

Signe Iversen & Sissel Horndal: Månegutten og Heike. Norjankielinen käännös pohjoissaamenkielisestä alkuteoksesta Mánugánda da ja Heike: Laila Stien ja Mikkel A. Gaup. 32 sivua. Idut 2013.
Saamelainen lastenkirjallisuus on harvinaista herkkua, ja kuvakirja eritoten. Pohjoismaiden neuvoston uusi lasten- ja nuortenkirjapalkinto ottaa asiaankuuluvasti huomioon myös Pohjoismaissa ilmestyvän saamenkielisen kirjallisuuden.


Tarkkakatseinen poimii aukeamalta monta hauskaa yksityiskohtaa. Heike korjaa kotipihaan pudonneen metallisen otuksen, Mánugándan. Sissel Horndalin kuvitusta Signe Iversenin pohoissaamelaiseen kuvakirjaan Mánugánda ja Heike, Idut 2011. 


Norjalaisten tekijöiden pohjoissaameksi julkaistu kuvakirja on alun perin ilmestynyt vuonna 2011. Se kertoo yhdeksänvuotiaasta Heike-pojasta, joka asuu meren rannalla. Naapureita ei ole lähistöllä, joten poika joutuu viihdyttämään itse itseään.

Joutilaisuuden katkaisee kuitenkin pieni metalliosista koottu otus, Mánugánda, joka tulee ulkoavaruudesta ja pudota kopsahtaa Heiken pihaan. Poika ryhtyy heti hoivaamaan sitä, ja he ystävystyvät nopeasti.


Kuvakirjassa on useampia  tekstittömiä kuvasarjoja, joista tässä näytteeksi yksi,
tunnelmaltaan vähän pelottavakin aukeama.  Sissel Horndalin kuvitusta Signe Iversenin  kuvakirjaan Mánugánda ja Heike, Idut 2011.Suuri osa saamelaisesta nykylastenkirjallisuudestakin nojaa vanhaan kerrontaperinteeseen, joten siihen nähden tämä kuvakirja on itsessään jo kulttuuriteko kuvatessaan saamelaista kouluikäistä lasta realistisessa kotimiljöössä ! 

Saamelaiset ovat aina uskoneet metalliesineiden suojelevaan ja onnea tuovaan vaikutukseen. Näin vaivihkaisesti lapsi johdatetaan saamelaiseen mytologiaan. Saamelaiset lukevat kuvakirjasta tämän juonteen, siinä missä muissa kulttuuriympäristöissä kasvaneet tulkitsevat kirjaa ystävyyden ja vähittäisen luottamuksen rakentumisen teemojen kautta.   

Minulle tosin tuli myötäsyntyisesti mieleen kirjaa lukiessa toinen kahden erilaisen ystävyyden tarina, Steven Spielbergin E.T. -elokuva vuodelta 1982.Meri piirtyy jyhkeäksi taustaksi monissa kuvituskuvissa. 
Sissel Horndalin kuvitusta
Signe Iversenin kuvakirjaan Mánugánda ja Heike, Idut 2011. 


Ennalta-arvattavaa tarinaa isomman vaikutuksen kirjassa teki norjalaisen Sissel Horndalin (s. 1971) kuvitus, jonka maanläheiset värit miellyttävät silmää. Tosin hahmoissa ja tunnelmassa on aika ajoin jopa suoranaista synkkyyttä. Luonto ja ihminen näyttävät olevan kuvissa yhtä ja sinut keskenään. 

Ei kommentteja: