tiistai 17. syyskuuta 2013

Lyhyelle sadulle näkyvyyttä ja uusintapainokset
Vuotuisen Lasten Kirjapöllö -palkinnon ehdokkaat on hetki sitten julkistettu Annantalossa Helsingissä.

Ehdokkaina on kolme viiden viime vuoden säteellä ilmestynyttä satukirjaa:

Hannele Huovin Maailman paras napa. Satuja sinusta (kuv. Kristiina Louhi), Tammi 2005.

Satukirjaa luonnehditaan perusteluissa seuraavasti:

Miksi minulla on vaikkapa sydän, keuhkot, kämmen tai kaula? Hannele Huovin lyhyen ytimekkääseen määrämittaan kirjoitetut sadut auttavat lasta tuntemaan ylpeyttä kehonsa eri osista. Huovi tuntee vanhan satuperinteen, mutta hyödyntää sitä nykylasten ymmärryksen ja mielenkiinnon ehdoilla. Kristiina Louhen kuvitus puhuu sekin itsetuntemuksen ja ilon puolesta. 

Huovin satukirja on ollut esillä Lastenkirjahyllyssä viime vuonna naisten päivän kunniaksi.Toinen ehdokaskirja on Jukka Itkosen Sorsa norsun räätälinä (kuv. Christel Rönns), Otava 2008.

Perinteiset sadut saavat kyytiä, kun Sorsa norsun räätälinä kääntää satumaailman mullin mallin. Jukka Itkosen saduissa Punahilkan isoäiti ajaa moottoripyörällä ja syö suden suihinsa, kansansatujen karhun häntä katkeaa auton oven väliin ja siivoton Lumikki pääsee Kinnusen ennätysten kirjaan. Iltasadun mittaiset tekstit revittelevät karnevalistisessa hengessä ja nauruhanat aukaisee viimeistään Christel Rönnsin hulvaton kuvitus. Sorsa norsun räätälinä innostaa iltasatujen pariin vielä sittenkin kun perinteisemmät sadut tuntuvat lapsellisilta.


Ja kolmas ehdokas on Tuula Kallioniemen Kaveria ei jätetä, Pikku Nalle (kuv. Christel Rönns), Otava 2005.

Roope-pojan kanssa seikkailee sekalainen nallejoukko, isokokoinen koira ja karski leikkirobotti, pulu Alpo Torstensson ja useita mukavia mummoja. Tarinassa käsitellään suuria tunteita, ystävyyden eri puolia, arkuuden ja ennakkoluulojen voittamista ja itsetunnon kohotusta. Tuula Kallioniemen hassuttelevat dialogit ja sanaleikit ovat parhaimmillaan ääneen luettuina, mutta selkeä ulkoasu houkuttelee myös lukemaan aloittelevia. Christel Rönnsin kuvitus myötäilee tekstin huumoria ja seikkailun satumaisuutta. Sankareiden ilmeisiin ja eleisiin mahtuu koko elämän tunnekirjo.
                
Lasten Kirjapöllö -palkinnon valintaprosessi on kolmivaiheinen. 

Esiraatiin kuuluivat Paula Havaste (pj.) sekä Maria Ihonen sihteeri), Tuija Mäki,  Kaisa Pulakka ja rouva Huu. 

Kirjakauppiaista koostuva raati seuloi esiraadin useammasta ehdokaskirjasta kolme  kärkikirjaa, joilla uskotaan olevan menekkiä uusien lukijasukupolvien keskuudessa.  

Lopullisen voittajan valitsee ”Alivaltiosihteeri”, toimittaja Pasi Heikura, joka.  julkistaa palkinnon saajan Turun kirjamessuilla lokakuussa. Palkintoon kuuluu pronssinen pöllöpatsas ja 1500 euron rahapalkinto.
  
Lasten Kirjapöllö- palkinnolla kirjakauppa-ala haluaa kiittää vaikuttavia muistoja luoneita kirjailijoita ja/tai kuvittajia sekä tuoda heidät ja heidän teoksensa uusienkin lukijapolvien ulottuville. Kustantajat sitoutuvat ottamaan ehdokaskirjoista uusintapainoksen.


Huomiota kiinnittää tietysti se, että kaikki kolme ehdokaskirjaa ovat kaikki 2000-luvulla ilmestyneitä. Sadun maailma sinällään on kuitenkin ajaton ja ääretön. Nykylapset kuitenkin viekoitellaan kitkattomammin sadun pauloihin lyhyellä ja ytimekkäällä formaatilla. 


Huovin ja Itkosen sadut ovat yksittäisiä lyhyitä satuja ja Kallioniemen nallesatu puolestaan on saturomaani, josta riittää luettavaa useampaan iltasatuhetkeen. Kaveria ei jätetä, pikku nalle on itsenäinen jatko-osa kirjaan Tule takaisin, pikku nalle, Otava 2003. 

Kaikille ehdokaskirjoille on yhteistä myös se, että niissä on näyttävä, taidokas ja kuulijansa sadun ääreen ankkuroiva kuvitus.


Rouva Huu onnittelee lämpimästi kaikkia ehdokkaita.


Ei kommentteja: