sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Lukeminen vie pitkälle… tänään ja vielä huomennakinTänään vietetään Yhdistyneiden kansakuntien jo 1960-luvulla perustamaa kansainvälistä lukutaidon päivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä yksilön ja yhteiskunnan myönteiselle kehitykselle.

Suomessa jokainen lapsi oppii yleensä lukemaan jo ensimmäisten kouluvuosien aikana, mutta maailmassa on paljon lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta koulunkäyntiin.

Joka kuudes yli 15-vuotias  ei osaa lukea. Esimerkiksi Etiopiassa ja Haitissa  yli puolet aikuisväestöstä on täysin lukutaidottomia. Lähes kaksi kolmasosaa maailman luku- ja kirjoitustaidottomista aikuisista on naisia. Etiopian naisista vain 18 prosenttia osaa lukea.

Tyttöjen koulunkäynnin tukeminen on siis erityisen tärkeää. Lukutaito mahdollistaa tiedon hankkimisen asioista, jotka ovat itselle entuudestaan melko tuntemattomia.  

Lukutaito antaa siis ihmiselle aina myös valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia.


Taksvärkki-kampanja keskittyy tänä ja ensi vuonna sierraleonelaisiin nuoriin. Taksvärkin erinomaisena sloganina on Lukemattomat tytöt lukemaan.   

Sierra Leone -kampanjassa suomalaiset nuoret tekevät päivän Taksvärkki-töitä ja tukevat työstä saadulla palkkiolla sierraleonelaisia nuoria elämänhallintakoulutuksen saamisessa sekä perus- ja ammatilliseen koulutukseen pääsemisessä. 

Taksvärkki-keräykseen osallistuvat suomalaiset nuoret mahdollistavat työpanoksellaan monivuotisen kehitysyhteistyöhankkeen Sierra Leonessa.  
Kampanja tukee nuorten, erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen ja nuorten naisten, perus- ja ammatilliseen koulutukseen pääsemistä sekä tiedonsaantia elämänhallintataidoista, ihmisoikeuksista ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.  

1 kommentti:

Kirsi Hietanen kirjoitti...

Hyvällä asialla on taksvärkkikeräyskin. Samaa asiaa ajavat myös kirjabloggaajat tällä viikolla:
https://jelpi.fi/kerayssivut/kirjabloggaajat-lukevat-lukutaitoa