lauantai 9. elokuuta 2014

Janssonin yhä radikaalit kuvakirjat olisivat ansainneet uudet painokset juhlavuoden kunniaksi

 


Kirjailijoiden ja kuvittajien juhlavuotena sopii aina odottaa kauan kaivattuja uusintapainoksia juhlavuoden sankarin teoksista.

Rouva Huu piti itsestään selvänä, että Tove Janssonin kuvakirjaklassikoista, Kuinkas sitten kävikään, Kuka lohduttaisi nyytiä ja Vaarallinen matka, saataisiin Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuotena uusintapainokset.

Vaarallisesta matkasta ei ole tiettävästi julkaistu vuoden 1994 neljännen painoksen jälkeen lainkaan uusia painoksia ja kahden muun kuvakirjan viimeiset uudet painokset ovat kansallisbibliografian tietojen mukaan vuodelta 2007.

Kuka lohduttaisi nyytiä on kuitenkin ilmestynyt Muumien suuressa juhlakirjassa, Muumilaakso juhlii 1:ssä ja Vaarallinen matka on ennakkotietojen perusteella mukana myöhemmin syksyllä ilmestyvässä Muumilaakso juhlii 2:ssa. Mutta nämä kookkaat juhlakirjat on ennen muuta kohdistettu aikuisille muumifaneille. 

Lapselle kuvakirja on aina kokonaistaideteos ja nimenomaan näiden mainittujen kahden Janssonin kuvakirjan ainutkertaisuus ja intiimiys kärsii mielestäni osana juhlalaitoksia.

Reikäkuvakirja Kuinkas sitten kävikään jää näissä yhteislaitoksissa kokonaan paitsioon, luultavasti myös kalliimpien tuotantokustannustensa takia. 

Janssonin suomenkielisten laitosten kustantaja WSOY on tehnyt kuitenkin kulttuurityön julkaisemalla ensimmäistä kertaa suomennoksen Janssonin varhaisesta, Vera Hajn salanimellä jo vuonna 1933 ruotsiksi ilmestyneestä kuvakirjasta Seikkailu merenpohjassa (alk. Sara och Pelle och näckens bläckfiskar, suom. Sirke Happonen), mutta myös tämä kuvakirja lienee pikemminkin aikuisten Jansson-entusiastien ja keräilijöiden mieleen. 


Perheen pienimpien tarpeisiin on sitä vastoin jatkuvasti tarjolla lukuisia Tove Janssonin hengessä ja Janssonin perikunnan luvalla tuotettuja Riina ja Sami Kaarlan kuvittamia ja tekstittämiä kartonkikirjoja ja luukkukirjoja. 

Näissä pikkulasten muumikirjoissa Kaarlat onnistuvat ällistyttävän uskollisesti toistamaan muumien hahmot ja elekielen, vaikka liikettä ja tapahtumankylläisyyttä  onkin huomattavasti ns. alkumuumeja enemmän.

  

2 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Kaikki kolme kuvakirjaa löytyvät wsoyn 2012 julkaisemasta Muumien matkassa -kirjasta. Myös outo vieras Muumitalossa löytyy kokoelmalta.

Muumien kiehtova maailma kirja vuodelta 2008 sisältää myös kuvakirjat.

Kuinkas sitten kävikään on toteutettu ilman reikiä, luukkujen kohdalta tietysti näkee palan seuraavaa sivua, vieläpä hämäävästi varjostettuna. Ei toki pääse lähellekään oikeiden aukkojen jännitystä, mutta ajaa asiansa. Sen sijaan väreissä ja painojäljessä olisi parannettavaa.

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos tästä tiedosta, Jonna. Tämä ei käynyt Fennicasta ilmi. Rouva Huu peräänkuuluttaa tästä huolimatta edelleen yksittäisiä alkuperäisiä kuvakirjoja uusintapainoksina.