maanantai 9. helmikuuta 2015

Kun silmissä vilisee vivahteikkaasti


Britta  Teckentrup: Säikähtänyt kilpikonna ja muita etsimisloruja. Suomeksi riimitellyt Laura Friman. 31 sivua, Tactic Publishing 2014.
Saksalaisen Britta Teckentrupin kuvakirjoista tunnetaan Suomessa entuudestaan Lasten Keskuksen 2013 ja 2014 julkaisemat kuvakirjat Muistojen puu ja Tassu tassussa

Kummankin kirjan valttina on harmonisuus, joka syntyy, niukan tekstin ja rauhallisen visuaalisen ilmeen yhteispelistä. Muistojen puu on erinomainen hiljaisuuden lastenkirja, jonka avulla aikuinenkin voi työstää surun tuntojaan läheisen kuoleman jälkeen. 

Painotuore Teckentrupin suomennos Rähmäräpylä on eräänlainen muunnelma H. C. Andersenin Rumasta ankanpoikasesta, ja siihen rouva Huu palaa tuonnempana uudelleen.Tehtävät tulevat vähitellen haastavammiksi, mutta ei tämä ensimmäinenkään kuvatehtävä ole kovin helppo, sillä tehtävänä on etsiä lintu, jonka nokassa on mato. 
Britta Teckentrupin kuvitusta kuvakirjaan Säikähtänyt kilpikonna ja muita etsimisloruja (Tactic Publishing 2014). 

Tactic publishing -kustantamon Säikähtänyt kilpikonna on niin sanottu wimmel book. Tiettävästi tämän viime vuosina lastenkirjallisuudessa yleistyneen ja suositun kirjatyypin nimitys on keksitty Saksassa.  Kyse on vilinää ja hulinaa sisältävistä kirjoista, joissa on toimintaa ja virikettä silmälle, joskus jopa yli sietokyvyn.


Parvikalojen joukkoon on eksynyt yksi tunkeilija. 
Britta Teckentrupin kuvitusta kuvakirjaan Säikähtänyt kilpikonna ja muita etsimisloruja (Tactic Publishing 2014). 


Säikähtänyt kilpikonna edustaa kuitenkin näiden vilinäkirjojen valikoimassa seesteistä ja tyyliltään retrohenkistä tarjontaa. Jokaisella aukeamalla on on lyhyt, Laura Frimanin näppärästi suomentama riimiruno, joka ohjeistaa etsimään kuvasta silmämääräisesti keskenään  identtisten eläinten joukosta yksi erilainen eläin.


Vilinä-hulina -kirjojen viimeisenä tehtävänä on usein erityistä 

tarkkaavaisuutta vaativa tehtävä. Tässä on muisteltava aiempien aukeamien 
eläimiä ja tunnistettava, mikä aukeaman eläimistä ei ole kirjassa vielä esiintynyt
 lainkaan! Britta Teckentrupin kuvitusta kuvakirjaan Säikähtänyt kilpikonna ja muita etsimisloruja (Tactic Publishing 2014). Tällaiset tapahtumantäyteiset kirjat ovat aina olleet lasten suosikkeja. Yhdenlaisia variaatioita tästä tarkkaavaisuutta ja keskittymistä kehittävästä lastenkirjallisuuden lajista edustavat myös monet Richard Scarryn kirjat sekä suomalaisista Mauri Kunnaksen sekä Aino Havukaisen & Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat.


Muita uusia vilinä- ja hulinakirjoja:Sue Nicholson: Pipsa Possun piiloleikki. Etsi ja löydä kuvasta! suom. Satu Karhu, Otava 2015 


Martin Handord: Missä Vallu? Aikamatka, suom. Terhi Leskinen, Kustannus-Mäkelä 2015

Martin Handford: Missä Vallu? Hollywood, suom. Terhi Leskinen, Kustannus-Mäkelä 2014    

Tom Freeman: Postikoira Pontus. Etsi ja löydä! suom. Raija Rintamäki, Kustannus-Mäkelä 2014 Ei kommentteja: