perjantai 6. helmikuuta 2015

Lapsi ja kirja, mikä mainio pari!
Kuopuksen lempikirja oli parivuotiaana Richard Scarryn suurikokoinen kuvakirja Mitä ihmiset tekevät (Tammi 1969, 14. painos 2007). Kirjassa esiteltiin yksityiskohtia täynnä olevilla aukeamilla erilaisia ammatteja. Kirjaa luettiin päivät pääksytysten. Olimme menossa viikonlopuksi vanhempieni luokse toiselle paikkakunnalle. Olin julma äiti ja "unohdin" kirjan kotiin. 

Kävimme koko perheen voimin paikallisessa kirjastossa ja poika oli hetken omilla teillään, kunnes hän juoksi riemuissaan luokseni ja näytti löytämäänsä lempikirjaa… tosin ruotsinkielisenä laitoksena Vad gör folk hela dagarnaPoika oli tunnistanut kirjaston hyllystä itselleen tärkeän kirjan keltaisen selkämyksen! Tämä oli minulle hyvä opetus siitä, että lapsen lukumieltymyksiä on turha lähteä tieten tahtoen rajoittamaan. Ja kun aikaa vähän kului, lempikirja vaihtui, ja saimme lukea kerta toisensa jälkeen Kalervo Järvensivun Otsolan palokunnan kiireistä päivää, kunnes suosikiksi tuli Simon Bartramin kuvakirja Kalle kuussa.

Lastenkirjahyllyssä etsitään nyt lapsen ja lastenkirjan kohtaamiseen liittyviä hauskoja tarinoita: 

Onko lapsi addiktoinut johonkin tiettyyn kirjaan, kuinka hän ilmaisee inhonsa tai ihastuksensa tiettyä kirjaa kohtaan, jatkaako ääneen luettu kirja itsellistä elämäänsä lapsen leikeissä, kuinka lapsi tunnetasolla reagoi johonkin tiettyyn kirjaan, voiko rakas kirja olla unilelun kaltainen hellyyden osoituksen kohde, kuinka jo lukemaan oppinut lapsi löytää itselleen mieluisaa luettavaa, millaisia iltasaturituaaleja eri perheissä on ??? 

…. Lapsen ja kirjan kohtaamisia voi olla yhtä monenlaisia kuin on lapsia ja lastenkirjojakin!

Rouva Huu on viimeistelemässä lasten vanhemmille ja muille kasvattajille suunnattua opaskirjaa 0-12-vuotiaiden lasten kirjallisuuskasvatuksesta, joka ilmestyy syksyllä. Olisi hauska saada asiatekstin lomaan näitä tosielämän pikkutarinoita lapsen ja kirjan suhteesta.

Lyhyitä kuvauksia/ pikkutarinoita voi lähettää rouva Huun s-postiin: 
paivi(at)halttunen.info.

Mainitse lapsen etunimi, sukupuoli ja ikä. 

Kyselyyn voivat lasten vanhempien lisäksi kernaasti osallistua myös mummit, ukit, kummit, naapurin tädit ja sedät, päiväkotiväki, opettajat, kirjastonhoitajat, kirjavinkkarit, eli käytännössä siis kaikki, jotka ovat tekemisissä lasten ja lastenkirjojen kanssa.

Kaikkien osallistuneiden ja yhteystietonsa luovuttaneiden kesken arvotaan kolme  lasten- ja varhaisnuortenkirjapakettia. 

Vastausaikaa on pari viikkoa eli 20. helmikuuta 2015 asti. 

Keruupyyntöä voi kernaasti jakaa eri tahoille. Ei kommentteja: