perjantai 4. syyskuuta 2015

Iloa uudesta kirjasta, osa 8: Luetaan lapselle! Päivi Heikkilä-Halttunen: Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen. Kuvittanut Terhi Ekebom. 240 sivua, Atena 2015. Lastenkirjainstituutin julkaisuja 33.Rouva Huun työhuoneelta kuuluu nyt erityisen iloista hyrinää.

Vapaan lastenkirja- ja kulttuurialan toimijan työ on usein levällään pieniä puroina, ja hankkeita tulee työpöydälle limittäin ja lomittain.

Tämän uusimman ilonaiheen varhaiset siemenet löytyvät Mäntyharjulta Mikkelin kupeesta. Lukukeskus pyysi minua syksyllä 2011 Mäntyharjun alakouluissa järjestettyyn vanhempien koulupäivään kertomaan lapselle lukemisen kauaskantoisista vaikutuksista. Kiersin useammalla kyläkoululla:  etäisyydet olivat pitkiä ja kirjaston/ kirjastoauton sekä kodin ja koulun kirjallisuuskasvatuksen merkitys konkretisoitui minulla aivan uudella ja kouriintuntuvalla  tavalla.

Vanhemmat kuuntelivat alustustani herpaantumatta, esittivät hyviä kysymyksiä ja kertoivat myös itselleen tärkeistä lapsuuden lukuelämyksistä. Erityisen vaikuttunut olin siitä, että kuulijoiden joukossa oli myös isiä.

Koulutustilaisuuksissa ja lastenkirja-alan seminaareissa tapaan jatkuvasti kirjastonhoitajia, päiväkotiväkeä ja opettajia, ja reilun kymmenen vuoden aikana huoli lapsille lukemisesta ja lasten omasta lukuharrastuksesta on selvästi lisääntynyt.  Päiväkodeissa näkyy jo merkkejä siitä, että päivittäisten yhteisten lukuhetkien määrä on laskussa. Samaan aikaan ruohonjuuritason tiedotus ja tietämys ilmestyvästä lastenkirjallisuudesta on vähentynyt monella taholla.

Tarvittiin kuitenkin vielä toinen kohtaaminen syksyllä 2012 Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston vuosijuhlassa Tampereen raatihuoneella akateemikon, kirjailija Kirsi Kunnaksen kanssa ennen kuin ryhdyin tuumasta toimeen. Voivottelimme toisillemme vähän eri sanakääntein lastenkirjakasvatuksen rapautumista. Kunnashan on agiteerannut uupumatta lapsille lukemisen puolesta 1950-luvun puolivälistä alkaen.  

Silloin – tai totuuden nimissä vasta seuraavana aamuna – pieni kirkas lamppu syttyi rouva Huun pieneen päähän: PING!  Nyt tarvitaan uutta opastavaa, yleistajuista kirjaa lasten vanhemmille, kirjaa, joka kertoo lapsille lukemisen ilmeisistä iloista ja koko perheen hyvinvointia lisäävistä kauaskantoisista hyödyistä.

Kirsi Kunnas lupautui hankkeen kummitädiksi ja suojelijaksi ja ilokseni useampikin rahoittava taho uskoi laillani asian tärkeyteen: Pirkanmaan taidetoimikunta, Suomen Tietokirjailijat ry, valtion tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Wihurin rahasto ja WSOY:n kirjallisuussäätiö tukivat kirjan kirjoittamista apurahoin.

Vuosi sitten näihin aikoihin viilasin viimeistä versiota käsikirjoituksesta ja mietin sopivaa kustantajaa. Jyväskyläläisen Atena-kustantamon valppaus poimia kustannusohjelmaansa tärkeitä ja toisinaan yllättäviäkin ajankohtaisia aiheita on aina ollut mieleeni. Ja vaakakupissa painoi toki jonkin verran myös se, että Atena on ainoa suomalainen kustantamo, jonka johdossa on kaksi lasten- ja nuortenkirjailijaa, Ville Rauvola ja Laura Kuitunen. He ovat yhdessä kirjoittaneet Salakari-lastendekkarisarjaa (2003–2006) ja Kuitunen kirjoittaa edelleen kirjailijanimellä Laura Lähteenmäki sekä nuorille että aikuisille.  

Ilokseni Atena piti hanketta sopivana kustannusohjelmaansa. Loppiaisen jälkeen hymyilin jo kuin se kuuluisa Hangon keksi. 

Ja kun kirjan osaavana ja taatusti hyvän lastenkirjakasvatuksen lastenkirjailija Hannele Huovin esikoistyttärenä saanut, kolmen alle kouluikäisen lapsen äiti Kanerva Eskola vielä tuli kirjan kustannustoimittajaksi, niin tiesin käsikirjoituksen olevan hyvissä käsissä.  Loppusilauksen ja visuaalisen ilmeen kirjalle loihti   sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija Terhi Ekebom. 

Aivan viime hetkillä kirja päätettiin vielä liittää osaksi Lastenkirjainstituutin julkaisusarjaa, sen 33:ksi julkaisuksi.

Lue lapselle keskittyy 0–12-vuotiaiden lasten kirjallisuuskasvatukseen niin kotona, päiväkodissa, koulussa kuin harrasteissakin. Olen tutustunut uusimpaan tutkimukseen lapsista, lastenkirjoista ja lukemisesta, mutta pyrkinyt yleistajuiseen ja innostavaan esitystapaan. 

Ensisijaisena kohderyhmänä ovat lasten vanhemmat (…ja isovanhemmat, kummit ja muut lapsen läheiset). Toivon kirjasta olevan hyötyä myös lasten parissa työskenteleville kasvattajille päiväkodeissa ja kouluissa ja kirjastoissa, sekä myös niille, jotka vasta opiskelevat alaa.  

Kirjakauppiaat ja kustantajatkin saattavat saada kirjasta uutta ajattelemisen aihetta, näin ainakin rohkenen toivoa. Sanalla sanoen kirjasta on hyötyä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita lapsista ja kirjoista ja yhteisestä hyvinvoinnista.

Eri osuuksien perään olen koonnut suosittelevia kirjalistoja, joissa painotus on tietoisesti haluttu pitää kotimaisessa lastenkirjallisuudessa. 

Kirjassa on myös kosolti hyväksi havaittuja vinkkejä lapsen ja kirjan kohtaamiseen. Ja näiden vinkkien kartuttamisessa Lastenkirjahyllyn lukijoillakin on iso panos.

Helmikuussa 2015 peräänkuulutin nimittäin Lastenkirjahyllyssä lapsen ja kirjan kohtaamisesta kertovia tosielämän sattumuksia.

Keruuseen osallistuivat Sirpa Hänninen Tammelasta, Leena Jalonen, Anneli Kanto ja Liisa Oravasaari Tampereelta, Kirsti Kuronen Lempäälästä, Leena Järvenpää, Arja Kanerva, Sanna Pelliccioni, Kirsti Kujanen ja Tiina Pönni-Susi Helsingistä sekä Taru Väyrynen ja Teija Paavilainen Vantaalta. Arpaonni suosi Leena Jalosta, Sirpa Hännistä ja Teija Paavilaista, joille on keväällä toimitettu lastenkirjapaketit kunkin erityistoiveita kunnioittaen.  

Osa näistä lukumuistoista on päätynyt myös Lue lapselle -kirjaan.

Painotuoretta kirjaa on saatavilla Helsingissä ainakin Otavan kirjakaupassa ja Tampereella Lastenkirjainstituutissa. 


Kirjaa voi tilata myös suoraan kustantajalta erikoishintaan á 27,50 € (norm. 33 €). Mainitse tilauksen yhteydessä kampanjakoodi LASTENKIRJAHYLLY. Hintaan lisätään postikulut 3,50 €/ lähetys. 

Tilauksen voi tehdä puhelimitse numerosta 010 421 4200 tai sähköpostilla atena@atena.fi tai Atenan sivujen kautta.   Nettitilauksissa lisää kirja ensin ostoskoriin ja anna kampanjakoodi vasta sen jälkeen.  


10 kommenttia:

Pepita Ruutu kirjoitti...

Onneksi olkoon Rouva Huu! Aiheesi ei ole yhtään Huu-haata.

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos onnittelusita Pepitalle, joka taitaa olla osasyyllinen rouva Huun mielenkiiinnon kohteisiin vuodessta 1976 lähtien.

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Onnea kirjasi julkaisemisen johdosta! Kirjan aihe on tärkeä ja sydäntäni lähellä, enkä malta odottaa, että pääsen lukemaan kirjan. 😊

Rouva Huu kirjoitti...


Kiitos Kia. Te eri alojen kirjabloggarit teette tärkeää työtä lastenkirjallisuuden näkyvyyden eteen. Mitä useampi taho kertoo hyvistä, yllättävistä ja riemastuttavista lastenkirjan ja lapsen kohtamaamisista, sitä parempi.

Susanna kirjoitti...

Pitääkin ehdottomasti hankkia! Loistavaa, tällaista kirjallisuutta todellakin tarvitaan. :)

Rouva Huu kirjoitti...

Susanna, Ruotsissa tämänkaltaisia opaskirjoja julkaistaan taajaan, ja monelle eri ikäryhmälle erikseen, mutta Suomessa ei ole hetkeen ollut tarjolla mitään, joten päätin täyttää osaltani havaittua aukkoa.

Katja Kortelainen kirjoitti...

Onnea uunituoreelle ja kirjailijalle! Juuri eilen erään koulun vanhempaininfossa vanhemmat kaipailivat juuri ohjeita ja neuvoja lapsen ja kirjan kohtaamiseen ja ikäkaudelle sopivaa kirjalistaa. Nytpä on mitä vinkata!

Rouva Huu kirjoitti...


Katja, kiitos onnitteluista. Kuuntelin ensin aikani erilaisissa koulutuksissa ja seminaareissa tätä huolipuhetta, joka liittyi usein vanhempien ja muiden aikuisten vähentyneeseen tietämykseen lapsen ja kirjan hyvää tekevästä kohtaamisesta. Koulun vanhempain infotilaisuuksissa tehdään tärkeää ruohonjuuritason työtä lasten lukuharrastuksen eteen!

Pikku Pia kirjoitti...

Kuulostaapa suprepositiivisen menekkitarinan alulta - ONNEA & lukutaitojen, tapojen ILOTTELUA itse kirjailijattarelle & lukijoille lapsosineen :-)

Rouva Huu kirjoitti...Kiitos Pia myötäilosta ja antoisia satutunteja lähikirjastoomme myös tänä syksynä!