torstai 23. kesäkuuta 2016

"Loma alkaa ihan kohta"



Kerttu Ruuska & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri matkustavat, 32 sivua, Sanoma Pro: Oppi & Ilo 2015.

Eppu Nuotio & Aino Louhi: Tämä vai tuo: Matkakuumetta, 33 sivua, Bazar 2016.





Juhannuksesta alkavat monen lapsiperheen kesälomat, niinpä nämä kaksi kuvakirjaa ovat nyt todella ajankohtaisia.

Kerttu Ruuska & Nadja Sarell ovat havainneet tarpeen arkisille, tietoa vaivihkaisesti jakaville kuvakirjoille. Elsa ja Lauri -sarja ilmestyy Oppi & Ilo –tuoteperheessä ja se on saanut esilehdelleen sarjan sisältöä hyvin tukevan Tiedot ja havainnot -sarjakuvauksen.

Elsa ja Lauri ovat jo käyneet uimahallissa, luistelemassa ja tässä viimevuotisessa kolmannessa osassa lennetään ensimmäistä kertaa lentokoneella etelänmatkalle tervehtämään Anna-tätiä, joka asuu Espanjan Aurinkorannikolla Málagassa.

Moderni lapsiperhe ostaa lentoliput Internetistä ja matkakohdetta tarkastellaan tabletilta. 

Lentokentän toimintoja ja matkustusmuodollisuuksia kuvataan tarkasti ja lasta kiinnostavalla tavalla. Nadja Sarellin havainnolliset kuvat auttavat tässä olennaisesti. Sarellin arkirealistinen, mutta väreillä ilotteleva tyyli muistuttaa paljon saksalaisia tietokuvakirjoja, joita Kustannus-Mäkelä on suomentanut 2000-luvulla (mm. monet Manfred Tophovenin kuvittamat teokset).

Turvatarkastuksen käytänteet tulevat havainnollisesti esiin Nadja Sarellin kuvituksessa. Sarellin kuvitusta Kerttu Ruuskan tekstiin kuvakirjassa Elsa ja Lauri matkustavat (Sanoma Pro, Oppi ja Ilo 2015). 

Lomanviettoa kohdemaassa ei tässä kuvakirjassa kuvata lainkaan. Kirjan lopussa on vielä erillinen faktaosuus, jossa on mm. tarvikeluetteloita, maailmankartta, pienen matkailijan muistilista ja erilaisia matkustusvälineitä esittelevä aukeama.

Havainnollisten piirroskuvien ja selkeän, toteavan tekstin takia Elsa ja Lauri –sarja sopii pienillekin lapsille, jopa 2-vuotiaista eteenpäin.

Lennon aikana Elsan ja Laurin aika uhkaa tulla pitkäksi, ja niinpä isä lukee
 lapsille Peppi Pitkätossua äänen. Lisää tällaisia kuvia lastenkirjoihin!
Nadja 
Sarellin kuvitusta Kerttu Ruuskan tekstiin kuvakirjassa Elsa ja Lauri
matkustavat
 (Sanoma Pro, Oppi ja Ilo 2015). 



Uusimmassa sarjan osassa Elsa ja Lauri juhlissa (2016)  ollaan sitten kirjan nimenkin mukaisesti juhlatuulella.

Eppu Nuotion& Aino Louhen Tämä vai tuo -kuvakirjasarja ilmentää jo kirjan nimessä nykyisessä lastenkasvatuksessa yleistynyttä lapselle tarjottavien vaihtoehtojen ja valinnan runsautta: haluatko tänään pukea punaisen vai sinisen paidan, otatko maitoa vai mehua?

Fiinu pötköttää matolla äidin vieressä ja suunnittelee yhdessä äidin kanssa tulevaa lomaa. Fiinun ja äidin omaa lomaa. Loma alkaa ihan kohta, mutta äiti ja Fiinu eivät ole vielä päättäneet minne he oikein lähtisivät. 
”Kotimaa vai ulkomaa,” äiti kysyy, mutta siihen Fiinu ei osaa heti vastata. Tarvitaan apuvälineitä. 
”Karttapallo”, Fiinu muistaa ja pomppaa ylös. Sellainen on Fiinulla yövalona. 
Berliinin katutaide ja keskeiset maamerkit ovat hauskasti läsnä Aino Louhen kuvituksessa. Kuvakirjan tekijöistä Eppu Nuotio asuukin nykyisin vakituisesti Berliinissä. Aino Louhen kuvitusta Eppu Nuotion tekstiin kuvakirjassa Tämä vai tuo: Matkakuumetta (Bazar 2016).

Spontaanien assosiaatioketjujen kautta Fiinu ja äiti tekevät itse asiassa montakin mielikuvamatkaa: he pulahtavat Islannin geysireihin ja ratsastavat islanninponilla, nauttivat Japanissa kirsikankukkasateesta, pukeutuvat kotoa löytyviin kimonoihin ja syövät sushia sekä nauttivat Berliinin katuvilinästä kahvilassa.

Aino Louhen modernin lapsiperheen koti on herkullinen värien, veikeiden yksityiskohtien  ja vanhojen huonekalujen sekoitus. Aino Louhen kuvitusta Eppu Nuotion tekstiin kuvakirjassa Tämä vai tuo: Matkakuumetta (Bazar 2016).

Kuvakirja todentaa nasevasti matkustamiseen liittyvää elämysten ja uusien kokemusten kartuttamisen riemua. Joskus kaukokaipuu voi leivittyä pelkällä matkan haaveilullakin. Ja Fiinukin oivaltaa, että lomalla ei ole mihinkään hoppu. Niinpä Fiinu päättää yöpyä pihalla teltassa. Hotelliin ja ulkomaille ennättää sitten myöhemmin…

Tämä vai tuo -sarjassa seurataan kahden tytön perhearkea. Ensimmäisessä sarjan osassa Fiinun paras kaveri Vilja vietti syntymäpäivää. Viljakin asuu  Fiinun tapaan äitinsä kanssa. Fiinun pikkuveli tai -sisko esiintyy vain kuvituksessa, häntä ei tekstissä mainita lainkaan. 

Tämä vai tuo –sarjan naisvaltaiset perheet antavat reilusti tilaa erilaisille tulkinnoille, mikä on kertakaikkisen hyvä asia.

   













1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Mahtava kirjasarja. Joka ilta luetaan ennen nukkumaanmenoa.