keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Suomalaisen suven ylistys


Mauri ja Tarja Kunnas: Kesä Koiramäessä, 39 sivua, Otava 2015.
Jatketaan kesäteeman parissa.

Lastenkirjallisuuden peruskuvastoon kuuluva alati auringonpaisteinen idylli ei sekään ole enää itsestäänselvyys nykylastenkirjoissa.

Mauri Kunnaksen Kesä Koiramäessä on kuitenkin  parahultaisen hyvää sadepäivän lukemista.


Näin hauskaa Koiramäen lapsilla on itse rakennetussa 
majassa käpylehmillä ja keppihevosella leikkien! Mauri ja Tarja 
Kunnaksen kuvitusta kuvakirjaan Koiramäen kesä (Otava 2015).  Kunnaksen vuonna 1980 Koiramäen talossa -kirjaan alunperin  luoma agraariyhteisö on yhä voimissaan. 

Koiramäen lapset  ottavat ilon irti kesästä leikkien ja osallistuen kykyjensä mukaan maatalon moniin töihin. Samalla kerrataan vanhoja sanontoja, uskomuksia ja elvytetään vanhoja leikkiperinteitä.

Mauri Kunnas ihaili nuorena Richard Scarrya, ja tämän esikuvallisuus näkyy monin paikoin Koiramäki-kirjoissa, joissa aukeamille mahtuu paljon toimintaa ja yksityiskohtia.

Kesäidyllin olennaisena osana ovat lasten toimia sivusilmällä seuraavat aikuiset, jotka jakavat elämänviisauttaan jälkipolville sopivina annoksina.Koiramäen lapset lähtevät rovastin kanssa onkiretkelle, 
mutta kesken kaiken heidät yllättää ankara ukkosmyrsky. Mauri ja Tarja 
Kunnaksen kuvitusta kuvakirjaan Koiramäen kesä (Otava 2015). Mauri Kunnaksen merkitys faktaa ja fiktiota yhdistävänä lastenkirjailijana on valtaisa, ja hänen taitonsa kiteyttää asioita lapselle helposti omaksuttavaan muotoon on oivallettu vasta uuden vuosituhannen aikana.
Ei kommentteja: