perjantai 18. marraskuuta 2016

Agentteja, hammaspeikkoja ja kuninkaita, eli lasten tulkintoja vanhempien töistä


Jukka Laajarinne & Timo Mänttäri: Isä vaihtaa vapaalle, 31 sivua, WSOY 2013. Jukka Laajarinne osaa aina yllättää uusissa lastenkirjoissaan.  Isä vaihtaa vapaalle on viistolla huumorilla kyllästetty kuvakirja, jota voi lukea joko realistisena tai fantastisena versiona. 

Tytön isä on salainen agentti. Isä haluaisi vähentää työkeikkoja viettääkseen enemmän aikaa tyttärensä kanssa, mutta työnantaja on toista mieltä. 

Kirja heijastelee hauskasti aikaansa:  vanhempien monimutkaiset ammattinimikkeet eivät usein kerro lapsille mitään  työn sisällöstä,  ja niinpä omituiset  tittelit ja vanhempien kotiin kantamat raskaat työsalkut alkavat elää lasten mielissä omaa itsellistä elämäänsä. Sukupuoliroolikliseistä vapaa tarina kiehtoo yhtälaisesti sekä tyttöjä että poikia.

Kuvakirjan tekijänä ensikertalaisen, Timo  Mänttärin, kuvituksessa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tarkkaavainen kuvan katsoja löytää paljon hupia kuvituksen yksityskohdista. Sarjakuvamainen kerronta ja suuret koko aukeaman kuvat luovat kiivassykkeiseen tarinaan jännitettä. 

Laajarinteen tekstin ja Mänttärin  kuvien yhteispeli on saumatonta ja riittävän lyhyt teksti on tasapainossa visuaalisesti poikkeuksellisen vahvan ilmaisun kanssa.                            Arvio on julkaistu alunperin englanniksi Books from Finland  -lehdessä tammikuussa 2014.   

Sunnuntaina vietettävää YK:n lasten oikeuksien päivää juhlitaan vähän ennakkoon, kun tänään vietetään Lapsi mukaan töihin -teemapäivää, jonka tarkoituksena on tutustuttaa lapset aikuisten arkeen. 

Lapsiasiainvaltuutettu, Lastensuojelun Keskusliitto sekä työ- ja elinkeinoministeriö kannustavat suomalaisia ottamaan lapset mukaan työpaikoille ja viettämään näin yhdessä kansallista Lapsi mukaan töihin -päivää.  

Yhdysvalloissa ja Englannissa päivällä on jo vakiintunut perinne, mutta Suomessa teemapäivää vietetään nyt ensimmäistä kertaa. 

Teemapäivän tarkoituksena on tutustuttaa lapset aikuisten maailmaan. Päivän aikana lapset pääsevät näkemään, missä heidän vanhempansa työskentelevät ja minkälaista työtä he oikein tekevät.  

Sivuilta löytyy infomateriaalia päivän teemoista –  mukana myös ladattavia materiaaleja ja ohjelmavinkkejä työpaikoille. Lisää lastenkirjoja,   joissa tutustutaan vanhempien töihin ja ammatteihin:

Sarah Dyer: Hirmun hauska päivä töissä, suom. Lotta Heikkeri, Nemo 2011.
Kirja on arvioitu Lastenkirjahyllyssä.

Saska Saarikoski: Meidän isä on hammaspeikko, kuv. Erika Kallasmaa, Otava 2013

Jukka Itkonen: Taikuri Into Kiemura ja muita kaupunkilaisia, kuv. Christel Rönns, Otava 2007 

Nora & Kasper Strömman: Tigerkontoret, Söderströms 2010. Kirja on arvioitu Lastenkirjahyllyssä.

Thierry Robberecht & Philippe Goossens: Isä kuninkaana, suom. Sinikka Suonto van der Meer, Lasten Keskus 2004
Kirja on arvioitu Lastenkirjahyllyssä.


Ei kommentteja: