torstai 24. marraskuuta 2016

Nuoruus pääsi valoonLasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinto on hetki sitten jaettu Kansallisteatterissa Helsingissä. Vuokko Hovatta valitsi kuudesta ehdokkaasta Juuli Niemen romaanin Et kävele yksin (WSOY).

Niemen romaanin arvio löytyy Lastenkirjahyllystä.

Kun kirjoja lukee päivät pääksytysten työkseen, ilahtuu aina kohdatessaan jotain aiemmasta poikkeavaa ja uuteen suuntaan urkovaa. Ja sellainen Niemen romaani eittämättä on, lukeepa sitä sitten aikuisen tai teini-ikäisen silmin.

Palkinnosta päättänyt laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta löysi Juuli Niemen romaanista sekä muista ehdokaskirjoista paljon oman lapsuutensa ja nuoruutensa tuntoja:

Kirjat muuttivat ja liikauttivat minua, ajattelin kaikkia niitä jotka pelkäävät, tunsin halua auttaa ja osallistua. Pohdin omaa lapsuuttani ja nuoruuttani. Kirjat avasivat näkymiä epävarmuuteen, jota koemme kasvaessamme aikuisiksi. Ne myös rohkaisivat tuntemaan ja tunnistamaan surua, rakkautta, vihan mielettömyyttä, kauneutta ja erilaisuuden hyväksymistä.

 Hovatta luonnehti Niemen romaania mm. tähän tapaan:
Juuli Niemen kieli on kaunista ja ajattelu lentää välillä korkealle tarkastelemaan henkilöiden elämää kertojan näkökulmasta. Kirjan elokuvallisuus, tuoksut ja maut hurmaavat lukijan.


Ensimmäistä kertaa järjestetyn yleisöäänestyksen ehdokaskirjoista voitti Seita Vuorelan postuumina julkaistu nuortenromaani Lumi (WSOY).  Kauniisti Juuli Niemi puhui runoksi taipuneessa kiitospuheessaan myös ystävyydestään Seita Vuorelan, vihreäsilmän, kanssa. Puheen lataus oli vahva jopa Yle areenan kautta katsottuna ja kuunneltuna. Toivon hartaasti, että kustantaja ottaa Juuli Niemen romaanista piakkoin uusintapainoksen ja teettää siihen tyyten erilaisen, myös poikiin vetoavan kansikuvan. Romaanin sisus on nimittäin valovuosien päässä vaaleanpunaiseen verhotusta kansikuvasta, jossa näkyvät selin kuvan katsojaan seisovan tytön flirttailevat huulet ja alaston ylävartalo.  Valokuva on poimittu kuvapalvelusta  ja Laura Lyytinen on sitä graafisin tehokeinoin muokkaillut.

Vuodet eivät ole koskaan veljeksiä keskenään. Finlandia-palkinto on nyt kahtena perättäisenä vuotena mennyt nuortenromaanille. Niemen romaani  on saanut takakanteensa kaksoisluokituksen: nuorille ja aikuisille.  Lämpimät onnittelut Juuli Niemelle Lastenkirjahyllystä. 


2 kommenttia:

Viherjuuri kirjoitti...

Olen niin samaa mielä tuosta kansikuvasta! Se sopisi hyvin johonkin chick litiin mutta ei istu tähän kirjaan, joka on niin paljon enemmän ja syvempää.

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Minäkin moitin kansikuvaa. Sen perusteella en olisi lukenut tätä hienoa kirjaa ollenkaan.