torstai 30. elokuuta 2018

Kirjainten ja nimien synnyn äärellä

Ian Bowie & Sibel Kantola: How you got your name, 34 sivua, Mökki galleria 2018. 

Ian Bowien  &  Sibel Kantolan kuvakirja on monellakin tavalla ajankohtainen. 

Ensinnäkin kumpikin on muuttanut Suomeen  vasta aikuisella iällä: galleristina ja kuvittajana Kaarinassa työskentelevä  Kantola on syntyjään turkkilainen ja Bowie on muuttanut Suomeen Iso-Britanniasta. Bowie on julkaissut aiemmin useampiakin humoristisia kirjoja Suomesta ja suomalaisista. 

Eilen uutisoitiin vähän yli 70:stä uudesta suomalaisesta ja suomenruotsalaisesta etunimestä, jotka pääsevät reilun vuoden päästä nimipäiväkalenteriin. 

Uudet etunimet ovat vierasperäisiä etunimiä, kuten Adele ja Nikolas, tai vanhojen kalenterinimien suomalaisia lempinimiasuja, (esim. Iita ja Venni). 


Satakieli on saanut kunnian tuoda velholle N-kirjaimen.
Sibel Kantolan kuvitusta Ian Bowien tekstiin kuvakirjassa
How you got your name (Mökkigalleria 2018). 

Suomenkieliseen nimipäiväkalenteriin uudet etunimet ovat päässeet, mikäli nimi on esiintynyt etunimenä vähintään 500 suomenkielisellä Suomen kansalaisella maaliskuussa 2018. Helsingin yliopiston ylläpitämää nimipäiväkalenteria päivitetään joka viides vuosi. 
Englanniksi ilmestyneen kuvakirjan idea on hauska. Se on nimittäin eräänlainen etunimien syntytarina. 

Velho istuu vuorella ja miettii, kuinka löytäisi kirjaimet.
Sibel Kantolan kuvitusta Ian Bowien tekstiin kuvakirjassa 

How you got your name (Mökkigalleria 2018).

Tarina alkaa muinaisesta maailmasta, jossa ei vielä ollut kirjaimia lainkaan. Viisas velho lähtee vuorille, jossa puhaltavat monet tuulet. 
Velho saa vihjeen, että eläimet voivat auttaa kirjainten etsimisessä. Jokainen tuo vuorollaan velholle yhden kirjaimen. Ja näistä kirjaimista muodostuvat kaikkien maaliman lasten nimet.

Kapaloidut vauvat näyttävät melkein samanlaisilta,
mutta etunimensä kautta jokainen on oma ainutkertainen yksilö.
Sibel Kantolan kuvitusta Ian Bowien tekstiin kuvakirjassa 

How you got your name (Mökkigalleria 2018).

Eläinten pyrstöt, hännät, turkit ja muut ominaispiirteet taipuvat aukeamilla kirjainten muotoon. Kirjain yhdistetään myös eri tavoin kunkin eläimen ominaisuuteen tai inhimilliseen luonteenpiirteeseen. 

Jaguaari antaa velholle J-kirjaimen.Sibel Kantolan kuvitusta 
Ian Bowien tekstiin kuvakirjassa 
How you got your name (Mökkigalleria 2018).

Sibel Kantolan kuvituskuvien tyyli vaihtelee kuulaan herkästä räväkän groteskiin. Kuvien värisävyjen tasauksessa on varmasti painovaiheessa jouduttu tekemään kompromisseja. 
Kirjan idea on hauska. Ilman turhaa alleviivausta kirja puhuu myös moniarvoisuuden puolesta. Mikäli kuvakirja käännettäisiin muulle kielelle, sen tekstiä jouduttaisiin osin muokkaamaan uusiksi.   1 kommentti:

Pikku Pia kirjoitti...

Kuvasatukirja vaikuttaa lumoavalta sekä ikiaikaista saagaa havisevan tarinansa että varjoteatterin tai vanhanajan kalvoanimaation kaltaisen kuvituksensa puolesta <3 <3