perjantai 20. maaliskuuta 2020

Nykyarkea ja menneen ajan patinaa hyvässä suhteessa















Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain, kuvittanut Kati Vuorento, 183 sivua, WSOY 2020.   


Agnes heräsi hätkähtäen. Taas sama uni. Sama öinen puutarha, valkoinen yöpuku, vihainen nainen valkoisen huvilan portailla. Sama huvila, jonka pihalla he olivat Pullan kanssa kävelleet. Samat ikkunat. Sama piha, mutta ilman liian pitkäksi kasvanutta heinikkoa. 
 Mutta tällä kertaa Agnes ei herännyt pelästyneenä, ja tällä kertaa uni ei yrittänyt karata hänen mielestään. Agnes nousi istumaan vuoteessaan ja katsoi eteensä hämärässä huoneessa. 
 Uni oli hänen mielessään kirkkaana kuin elokuva. Nyt hän muisti, mitä hänellä oli ollut kädessään: hopeanvärinen rasia. Hän muisti, miltä se tuntui käsissä. Sen kanteen oli sommiteltu kukkakimppu värikkäistä pienistä kivistä. Rasia oli tiukasti kiinni ja siinä oli pieni avaimenreikä. (Agnes ja unien puutarha, s. 75–76.)


Vanhan huvilan miljöö askarruttaa Agnesia
sekä unessa että valveilla.  Kati Vuorennnon
kuvitusta Tuutikki Tolosen lastenromaaniin
Agnes ja unien avain (WSOY 2020). 

Lastenromaaneissa ammennetaan ideoita nyt historiasta monilla kekseliäillä tavoilla.

Tuutikki Tolosen uuden Agnes-sarjan avaus on nopealukuinen ja otteessaan hyvin pitävä mysteeriromaani, joka tuo mieleen ruotsalaisen Maria Gripen tuotannon.

Liikkeelle lähdetään nykyajasta. 11-vuotias Agnes on muuttanut uudelle paikkakunnalle äitinsä kanssa vanhempien avioeron jälkeen. Äiti on saanut töitä paikallisesta lehdestä. Tyttö on katkera isän uudesta naisystävästä Patriciasta ja muutosta Unkariin. Hän ei halua olla isänsä kanssa missään tekemisissä.

Agnes tutustuu paikallislehden päätoimittajan poikaan Pontukseen, jota kutsutana Pullaksi. Pojan kanssa hän ryhtyy selvittämään outojen uniensa merkitystä ja vanhan Piiloniemen Rauhalan talon arvoitusta. 

Agnesin ja äidin uusi koti on vielä täynnä avaamattomia
muuttolaatikoita. 
Kati Vuorennnon 
kuvitusta Tuutikki Tolosen lastenromaaniin 
Agnes ja unien avain (WSOY 2020). 


Lapset päätyvät penkomaan arkistoja. Tapahtumat kiertyvät Agnesin omaan perhehistoriaan.

Pullalla on myös omat kipupisteensä kaveriensa kanssa, jotka Agnes välittömästi aistii ja osaa tarkkavaistoisena niiden pahimpia solmuja myös höllentää.  

Tolonen punoo ensimmäisen osan jännitteisen juonen tyveneen loppuratkaisuun, mutta jättää lukijan odottamaan jo seuraavaa osaa. 

Kati Vuorennon taidokkaan keveä lyijykynäkuvitus on olennainen osa romaanin viehkeää tunnelmaa. 

Agnes-sarjan avaus on herättänyt kiinnostusta jo ennen ilmestymistään, ja käännösoikeudet on myyty Tšekkeihin, Tanskaan, Viroon ja Venäjälle.









Ei kommentteja: