maanantai 3. toukokuuta 2010

Unelma lastenkirjatalosta















Huhtikuun puolivälissä on Helsingissä perustettu uusi yhdistys, Pro Lastenkirjallisuustalo. Hanketta on jo monia vuosia muhiteltu lähinnä IBBY Finlandin aktiivien toimijoiden sekä kirjailijoiden ja kuvittajien taholla. Maija Karjalainen on kirjoittanut visioitaan tällaisesta keskuksesta jo vuonna 2002. Artikkeli "Ei se synny synnyttämättä – lastenkirjan ja -kuvituksen lastenkulttuurikeskus" on julkaistu Niklas Bengtssonin ja Ismo Loivamaan toimittamassa artikkelikokoelmassa Kuvituksen monet muodot (BTJ Kirjastopalvelu 2002).

Tilausta tällaiselle lastenkirjallisuuteen painottuneelle monitoimilastenkulttuuritilalle on ollut pääkaupunkiseudulla jo pitkään. On hienoa, että näinä ankeinakin aikoina lastenkulttuuri- ja kirjallisuusaktiivit jaksavat uskoa tärkeään asiaan ja heillä on uskallusta lähteä tällaiseen isoon hankkeeseen. Lastenkirjallisuus ja -kulttuuri on alkaneen 2000-luvun ollut toki näyttävästi esillä monissa korskeissa juhlapuheissa, mutta käytännön toteutukset ovat valitettavan usein jääneet jossittelun asteelle.

Lastenkirjallisuustalo on toki vasta haaveena paperilla ja hankkeeseen sitoutuneiden mielissä: rahaa hankkeen perustamiseen ei vielä ole, puhumattakaan konkreettisesta tilasta, johon Lastenkirjatalo perustettaisiin. Ilmeisen paljon inspiraatiota on saatu Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevasta Viron Lastenkirjallisuuskeskuksesta , joka on eri-ikäisten lastenkirjan ja lastenkulttuurin ystävien yhteinen kohtaamis-, luku- ja harrastuspaikka.

Lastenkirjallisuustalo-hankkeen toiminta-ajatus on kiteytetty tällä erää 11:een tavoitteeseen:

1. Lastenkirjallisuustalo johdattaa lapset kulttuuritaustasta riippumatta kirjallisuuden ja kuvitusten maailmaan, jossa kaikki ovat yhdenvertaisia,
2. tukee lasten luovuutta ja taidekasvatusta, kuvalukutaitoa ja mediakasvatusta,
3. tukee ja vahvistaa erityisesti esi- ja alakouluikäisten kirjallisuudenopetusta, kielen ja kirjallisuuden merkitystä innostamalla lapsia lukemiseen,
4. ohjaa opettajia, lastentarhanopettajia, vanhempia ja muita kasvattajia kirjallisuuden käyttöön lasten kanssa,
5. pitää jatkuvasti esillä hyvää suomalaista, kansallisesti arvokasta lastenkirjataidetta,
6. esittelee myös kansainvälisiä kuvakirjoja ja kuvitusoriginaaleja,
7. kokoaa ja arkistoi mahdollisuuksien mukaan lastenkirjakuvitusoriginaaleja opetus- ja näyttelykäyttöön,
8. tarjoaa tietoa ja koulutusta lasten vanhemmille ja lasten parissa työskenteleville lukemisen ja kirjallisuuden merkityksestä,
9. tarjoaa tiloja alan järjestöjen ja yhdistysten kokouskäyttöön,
10. tarjoaa opetusharjoittelijoille mahdollisuuden lapsiryhmän kanssa työskentelyyn sekä
11. tarjoaa tutkijoille mahdollisuuden lastenkirjataiteen parissa työskentelyyn ja siihen liittyvään tutkimukseen.

Hankkeen tällä erää kaavailtu toimintastrategia ei nähdäkseni mene juurikaan päällekkäin vuonna 1978 perustetun, Tampereella sijaitsevan valtakunnallisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden dokumentaatio- ja informaatiokeskuksen eli Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin kanssa.

Näen uudessa hankkeessa myös paljon hyvää ajatellen kahden eri tavalla profiloituneen lastenkirjallisuuden etua ajavan keskuksen mahdollista, toinen toistaan tukevaa yhteistyötä.

Pro Lastenkirjallisuustalo –yhdistyksen puheenjohtajaksi on valittu toimittaja, kriitikko Arja Kanerva, joka tuntee alaa sekä kotimaisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Hallituksen jäseniksi valittiin myös IBBY Finland ry:n puheenjohtaja, lehtori Maija Karjalainen, kirjastonhoitaja Maija Korhonen, kuvataideopettaja, kuvittaja Katri Kirkkopelto, kuvittaja Jukka Lemmetty, kirjailija Tittamari Marttinen, viestintäpäällikkö Sanna Kangasluoma, kirjailija Ritva Toivola sekä varatuomari Markku Lemmetty. Hallitukseen varattiin lisäksi paikka ruotsinkieliselle edustajalle.

Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta löytyy IBBY Finlandin
kotisivuilta.

Jäseneksi voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen pro.lastenkirjallisuustalo@gmail.com.

Rouva Huu toivottaa leppeää myötätuulta Lastenkirjallisuustalo-hankkeelle!

Ei kommentteja: