sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Maailman paras ja ihan tavallinen äiti


Marsa Pihlaja: Äiti. Kuvittanut Katri Kirkkopelto. 38 sivua. Annexus Oy 2010. Graafinen suunnittelu Marsa Pihlaja.


Marsa Pihlajan runokuvakirja Äiti ylläpitää kuvastoltaan ja runoiltaan perinteistä, tosin silti melko modernia äitikuvaa.

Saatesanoissaan Pihlaja muistuttaa, kuinka vanhempien kiireetön, hyväksyvä ja ymmärtäväinen suhtautuminen vahvistavat lapsen itsetuntoa, vaikuttavat lapsen myönteiseen kehitykseen ja minäkuvaan antaen hyvät eväät aikuisuuteen.

Äiti-kirjan otollisin kohderyhmä taitaakin olla nimenomaan aikuisissa, jotka joskus kadottavat herkkyyden nauttia lapsiperheen arjen ilonpilkahduksista.

Muodoltaan Pihlajan runot ovat tiukkaan riimiin kirjoitettuja ja siksi hieman yllätyksettömiä. Ne toisintavat kotimaisen lastenlyriikan vakiokuvastoa kotona lapsia kaitsevasta äidistä, jolla riittää ymmärrystä tottelemattomille, kujeileville ja raisuille lapsille. Kaikki runot eivät suoranaisesti ankkuroidu äitiin, joukossa on myös lapsen haaveita ja tutkimusmatkoja kodin ulkopuolelle kuvaavia runoja.

Siinä missä Pihlajan runot kurkottavat vielä tunnelmoinniltaan ja rytmiltään sadan vuoden takaiseen Immi Hellénin idylliin, niin kuvittaja Katri Kirkkopellon akvarellikuvitus on enemmän tätä päivää. (Tosin esilehdeltä saa selville, että kuvitukset ovat jo vuodelta 2001, eli ajalta, jolloin Kirkkopelto oli vasta aloittelemassa kuvittajan uraansa!)

Kirkkopelto kuvaa pääosin hehkeitä ja iloisia äitejä, mutta ... onneksi.... Energiapakkaus-runon kuvituksesta löytyy myös väsähtänyt ja valvomisen kalpeuttama äiti:

Kun äiti aamukahviaan juo,
Niin virkeä pikkuvintiö tuo
puurolautasensa kumoon kaataa…
ja taas saa äiti raataa.

Silti tuo pieni energiapakkas
On äidin suuri rakkaus!
Väritykseltään ja typografialtaan kirja on muutamaa tummasävyisempää kuvaa lukuunottamatta ilmava, keväinen ja raikas, eli onnen omiaan juuri äitienpäiväkirjana koko perheen kanssa luettavaksi.

Graafinen suunnittelija Marsa Pihlaja on viime vuonna julkaissut myös itse kuvittamansa runokuvakirjan Eläinten maa. Ympäristöystävällisiä runoja lapsille ja aikuisille (Annexus 2009). Sen kuvitusoriginaaleja on nähtävillä vielä 14. toukokuuta asti Malmitalolla Helsingissä.

Tittamari Marttisen ja Virpi Talvitien Äidin karkkipäivä (WSOY 2003) on Pihlajan kirjaakin selvemmin aikuisten kuvarunokirja, jonka ääreen on hyvä palata myös äitienpäivän juhlahumun jälkeen. Sen kuvat ja runot voimaannuttavat yhtälaisesti pikkuvauva-aikaa elävää kuin myös murrosiän myrskyissä henkeään haukkovaa äitiä.

Ei kommentteja: