tiistai 25. toukokuuta 2010

Karismaattiset tilkkupeiton kirputBeatrice Alemagna: In Land der Flöhe. 44 sivua. Saksantanut Maren Wöll. Phaidon 2009.

Tämä kirja suorastaan singahti kirjakaupan kuvakirjahyllystä Rouva Huun käsiin Berliinissä.

Ensin kiinnitti huomiota kirjan erikoinen kuvitustekniikka: sekatekniikka, johon on yhdistetty märkä- ja kuivahuovutusta, tilkkutöitä, kirjontaa, strasseja, helmiä ja nappeja. Toiseksi vetosi hahmojen ääretön sympaattisuus kirjan kannessa ja tarkemman tutustumisen jälkeen kolmanneksi vielä kirjan veikeä tarina.

Kirja kertoo pihan perälle unohtuneen virttyneen tilkkupeiton sisällä asuvista kirpuista. Yhdellä niistä on syntymäpäivä ja se päättää kutsua jokaisen tilkun sisällä asuvan kirpputoverinsa kesteihin. Kirput eivät koskaan ennen ole toisiaan tavanneet, ja ne lähtevät tohkeissaan mukaan juhlimaan.


Mutta ensin ne ällistyvät toistensa erilaisuutta ja esittävät jopa haastavaan sävyyn tunkeilevia kysymyksiä itse kunkin erikoisesta ulkonäöstä. Kunnes vihdoin ne oivaltavat, että on erilaisuus on suurinta rikkautta.Näinkin yksinkertaisesti voi suvaitsevaisuuden puolesta lastenkirjassa puhua!

Kirjan painojälki toistaa hienosti villan hahtuvat ja langan säikeetkin. Kuvista tulee kiehtovan kolmiulotteinen vaikutelma.

Beatrice Alemagna (s. 1974) on italialainen kuvittaja-kirjailija. Hän tiedosti jo varhain haluavansa leikkiä sanoilla ja kuvilla ja teki kahdeksanvuotiaana päätöksen ryhtyä isona kuvittajaksi. Alemagna on tehnyt 20 omaa kuvakirjaa, lukuisia kirjankansien kuvituksia, julisteita ja muita graafisen alan tilaustöitä.Työteliään kevään jälkeen Rouva Huussa virisi kirjan myötä halu tehdä pitkästä aikaa erilaisia huovutuskokeiluja. Kenties Lastenkirjahyllyynkin luikahtaa kesän aikana joku Beatrice Alemagna-vaikutteinen otus?

2 kommenttia:

JohannaL / Koti Aurorassa kirjoitti...

Hei, olen jonkin aikaa seurannut blogiasi ja tahtoisin kiittää mielenkiintoisesta blogistasi. Työskentelen eskarinopettajana ja olen saanut paljon kirjavinkkejä blogistasi. Erityisesti kaipailen vinkkejä lorukirjoista. Lastenkirjallisuus kiinnostaa toki myös omien lasten 7v ja 5v takia :)

Rouva Huu kirjoitti...

Kiitos Johanna palautteesta!

Sitä on aina yhtä hauska saada. Näin syntyy myös käsitys Lastenkirjahyllyn lukijakunnasta ja sen toiveista.

Pistän muistiin toiveesi lorukirjojen esittelystä.