tiistai 18. toukokuuta 2010

Kun kaupungillakin on tunteet


Annina Holmberg & Virpi Talvitie: Karkausyön ratikkamatka. 28 sivua. WSOY 2010. Graafinen suunnittelu Martti Ruokonen.Seuraava karkauspäivä on vasta 29. helmikuuta 2012, mutta se ei varmasti haittaa Annina Holmbergin ja Virpi Talvitien Karkausyön ratikkamatkan tunnelmaan pääsemistä millään tavalla.

Karkauspäivän yö mahdollistaa taian ja fantasian ilmaantumisen pääkaupungin kiivaana sykkivään elämään. Taika saa raitiovaunun suistumaan kiskoiltaan ja ottamaan kerrankin selvää oman linjansa ulkopuolisista Helsingin ihmeistä.

Kuvakirja on tekijöidensä oodi Helsingille (tosin Talvitie asuu oikesti Hyvinkäällä…).

Holmbergin runollinen, sanaleikeilläkin helskyttelevä teksti on ladottu ikään kuin proosarunon muotoon. Pieni kirjasin tahtoo välillä hukkua rosoiseen taustaan ja on siksi ainakin lapsen itse luettavaksi turhan haastava.
Tähän tapaan Holmberg kuvaa Kallion kaupunginosaa:

Taivaanrannassa kajasti jo. Alkoi aamuyön viimeinen karkelo. Liikennevalot villiintyivät, lyhtypylväät yltyivät pyörimään ja kivijalat halasivat toisiaan. Talot tanssahtelivat ja torit porisivat, hölynpöly pöllysi muuallakin kuin kastanjoissa.


Ratikka rakastuu Jäänmurtajien Sisun ja Tarmon kihlajaiskimpun amaryllikseen. Ne kohtaavat toisensa uudelleen yön viimeisinä tunteina Kallion kaduilla ja lähtevät yhdessä hurvittelemaan Linnanmäen vuoristorataan.

Kuvakirjassa olisi ollut aineksia myös lasten omaksi Helsinki-oppaaksi, jos fantastisen ratikkamatkan kupeeseen olisi laadittu listoja todellisista paikoista ja niiden historiasta. Olisi ollut hauska esimerkiksi sijoittaa kaikki Talvitien ratikkaan kokoamat Helsingin merkittävät patsaat oikealle kartalle! Kirjan sisäkansiin tällainen ratikkamatkan etenemisestä kertova Helsingin kartta olisikin sopinut mainiosti.Holmbergin teksti jää itsetarkoitukselliseksi helinäksi, mutta sitäkin ilmaisuvoimaisempia ovat Virpi Talvitien kuvat, joissa raitiovaunusta tulee väliin tuhatjalkainen tai Töölönlahden vesissä lipuva valtava käärme tai roteva hauki. Talvitien tunnusmerkki, raapetekniikka, yhdistettynä koristeelliseen ornamentiikkaan tekee kuvista lähes kolmiulotteisia. Ja värit, ne hehkuvat ja hohkaavat! Toivottavasti kuvitusoriginaaleja asetetaan piakkoin jonnekin näytteille.Huomenna keskiviikkona helsinkiläisillä on mahdollisuus päästä juhlistamaan kirjan julkistusta.

Matkalle lähdetään klo 10.00 Töölön ratikkavarikolta, osoitteesta Eino Leinon katu 1. Matka kestää noin kaksi tuntia ja sen tarjoaa HKL.

Rouva Huu ei valitettavasti pääse ratikkamatkalle Helsinkiin, mutta saattaa hyvinkin törmätä lähipäivinä Berliinissä Angela Sommer-Bodenburgin pikku vampyyriin tai Erich Kästnerin salapoliisipoikiin. Täytynee oikopäätä yrittää tutustua uusimpaan saksalaiseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Timo Parvelan Ella-kirjathan ovat viime aikoina tehneet Saksassa valloitustaan, luulisi että vaihtona saataisiin myös maistiaisia uudesta saksalaisesta tarjonnasta!

Ei kommentteja: