maanantai 24. toukokuuta 2010

Jöröjukkaa luetaan jo pahvikirjanakin... ainakin Berliinissä


Kohtaus Berliinin Hugendubel-kirjakaupan lasten- ja nuortenkirjaosastolta:

Kolmekymppinen isä saapuu kuvakirjahyllyjen luokse noin kolmivuotiaan poikansa kanssa. Poika bongaa hyllystä oitis iloisesti hihkaisten Heinrich Hoffmannin Struwwelpeterin, josta on tehty A4-kokoinen pahvikirja! Kirja on selvästi pojalle entuudestaan tuttu. Isä kehottaa poikaansa käsittelemään kirjaa varoen.

Näkymä syöpyy syvälle Rouva Huun mieleen. Saksassa ollaan perinnetietoisia ja tutustutetaan jo varhain pikkupiltit keskeisiin klassikkoteoksiin.

Kirjakauppojen lasten- ja nuortenkirjaosastot olivat järkiään kutkuttavia. Rouva Huusta tuntui kuin olisi ollut miniatyyrimäisillä kansainvälisillä kirjamessuilla. Hän selasi ahnaasti monien entuudestaan täysin tuntemattomien, mielenkiintoiselta vaikuttavien tekijöiden teoksia.Saksassa kustannetaan muuten VALTAVASTI lasten ja nuorten tietokirjoja ja jalkapalloaiheisia kirjoja. Holokaustia käsitteleviä nuortenromaaneja oli edustava valikoima nähtävillä Judisches Museumin museokaupassa. Sieltä löytyi Anne Frankista myös kaunis kuvatietokirja, joka pitkän aprikoimisen jälkeen jäi sittenkin hyllyyn. Saksalaisten kannattaisi ottaa kiinnostavista lähihistoriaa kuvaavista kirjoista myös englanninkielisiä osapainoksia, niille luulisi olevan turistien keskuudessa otolliset markkinat.

Olisipa ollut lystiä osallistua toukokuun 8:nnen päivän kirjatapahtumaan Oranienstrassella, jossa ainakin oheisen julisteen mukaan olivat mukana myös Daniel Defoen Robinson Crusoe, Axel Shefflerin ja Julia Donaldsonin iki-ihanien kuvakirjojen Mörkyli ja hiiri sekä monet muut veikeät lastenkirjasankarit.Ja löytyiväthän ne Timo Parvelan Ella-kirjojen saksannoksetkin, joissa Markus Majaluoman alkuperäiset kuvitukset oli korvattu Sabine Willharmenin kuvituksilla. Myös Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu- ja Tove Appelgrenin & Salla Savolaisen Vesta-Linnea -kirjat sekä Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen Mennään jo kotiin -kirja oli helppo poimia kuvakirjauutuuksien joukosta.

Kirjakaupan alekorista Berliinin tuliaisiksi tarttuivat matkaan Punahilkka-sadun kuvakirjaversio Eric Battutin tyylitellyin kuvituksin sekä italialaisen Beatrice Alemagnan hauska kuvakirja kirpuista, mutta siitä sitten lisää vähän tuonnempana...

1 kommentti:

kirsti k kirjoitti...

Saksassa on todellakin ihania lastenosastoja kirjakaupoissa! Viime syksynä unohduin Bremenissä jatkuvasti kirjakauppoihin (mieheni mielestä aivan liian pitkiksi ajoiksi). Sielläkin olivat Ellat hyvin esillä, ja Tatu ja Patu -käännös komeili ison kirjakaupan ikkunassa.
Ostin mm. Johann Mayrin kuvittaman Bremenin soittoniekat.

Käväisimme myös kaupunginkirjastossa, jonka lastenosasto oli lumoava: Keskellä valoisaa huonetta oli iso laiva, jonka sisälle saattoi mennä lukemaan. Kirjat olivat hienosti esillä, tärppejä oli nostettu paljon pöydille. Laivan lisäksi löytyi monia muitakin rauhallisia lukukoloja lapsille.