tiistai 31. heinäkuuta 2012

Hulvaton leikki- ja puuhakirja kaiken ikäisille


Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu pihalla. Outo käsikirja siitä, mitä kaikkea kivaa pihalla voi tehdä. 128 sivua. Otava 2012.Kuluneesta kesästä pitäisi rouva Huun mielestä pyytää ilmojen haltialta rahat ja lomapäivät tuplana takaisin.

Matot ovat jääneet pesemättä, uintireissut tekemättä ja illanistujaiset puutarhassa ystävien kanssa ovat jääneet vain haaveeksi.

Neuvokkaat toverukset Tatu ja Patu pyrkivät ulos säätilasta piittaamatta. Tatu ja Patu pihalla on oiva tietokirja, huumoripläjäys ja monien oivallusten kokoomateos.

Vaikka tämä kaksikko näyttääkin olevan usein ”ihan pihalla” käytännön asioiden hoidossa, niin leikki- ja puuhakirjan sankareina he ovat silti ylivertaisia.

Tatu ja Patu pihalla päihittää sata-nolla kaikki nostalgiset pihaleikkikirjat, joissa aikavasti yritetään siirtää vanhaa leikkiperinnettä nykylapsille.

Rohkenen uskoa, että luonnosta vieraantuneet, tietokoneen ääressä ryhtinsä ja terveen värinsä menettäneet kalvakat lapset ampaisevat ratkiriemukkaiden ohjeiden ansiosta ulos leikkimään.

Veitikkamaisesti kirjan sisäsivujen alaotsikko kuuluukin ”Käsikirja kaikille niille, joilla ei ole mitään tekemistä ja niille, jotka ovat unohtaneet leikkimisen jalon taidon”.

Kirja esittelee 12 erilaista toiminnallista pihaleikkiä: 1) hiekkakakut, 2) tikut ja kepit, 3) puuhun kiipeäminen, 4) lätäköt ja purot, 5) kauppaleikki, 6) kukkaseppele, 7) kävyt, 8) maja, 9) maahan piirtäminen, 10) heinät, 11) lumiukko ja 12) lumienkeli.
Aluksi määritellään tieteellisen tarkasti (mutta hauskasti!) pihan ja leikin käsitteet ja toiminnalliset leikit saavat myös selkeät määritelmänsä, esimerkiksi:

Kauppaleikki = aitoa vähittäiskauppaa jäljittelevä osto- ja myyntitilanne, jossa itse valmistettuja hyödykkeitä vaihdetaan ennalta sovittuihin maksuvälineisiin.


Aino Havukainen ja Sami Toivonen käyttävät monia aiemmista Tatu ja Patu –kirjoista tuttuja jippoja.

Pienempi kirjan koko tekee tällaisessa leikkimielisessä oppaassa jopa paremmin oikeutta sarjakuville, kuvasarjoille ja yksityiskohdille. Crazy-huumori kukoistaa ja kuvien detaljeissa riittää hupia monelle katselukerralle.

Tatu ja Patu ovat luonteeltaan perusoptimisteja eivätkä lannistu pienistä vastoinkäymisistäkään. Ja sitä paitsi erilaiset vastoinkäymiset, virheet ja omasta tahdosta riippumattomat luonnonmullistuksetkin voivat tuottaa suurta hupia.Tatu ja Patu modernisoivat rohkeasti vanhoja pihaleikkejä. Kauppaleikistä löytyy voikukkavoin, kesäkeiton ja salaatin lisäksi ”luonnonmukaisista ja tuoreista lähiraaka-aineista” valmistettua sushia, spagettia, mämmiä, ranskalaisia ja paahtovanukasta. Ja käpyjen hyötykäyttöön löytyy lukuisia erilaisia vaihtoehtoja!


1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Kiitos tästä, pakko hankkia!