torstai 12. heinäkuuta 2012

Inhat ja ihanat ötökät


Eppu Nuotio & Linda Bondestam: Papupiilokas. Ötökkäriimejä. Otava 2012.Kesään kuuluvat erilaiset ötökät.

Yksi niistä nauttii ja joku toinen taas inhoaa niitä sydämensä pohjasta.

Kielileikittelystä innostunut Eppu Nuotio on selvästi selaillut hyönteiskirjoja ja poiminut sieltä Papupilokas-runokuvakirjaansa mielikuvitukselliselta kuulostavia mutta aivan oikeasti olemassa olevia hyönteisiä, jotka ovat saaneet kukin oman "potrettirunonsa".

Runokuvakirja juhlistaa Eppu Nuotion viime helmikuuhun ajoittunutta 50-vuotispäivää ja kirjailija lahjoittaa osan tekijänpalkkiostaan UNICEFin työhön.
Todisteeksi hyönteisten todenperäisyydestä kirjan lopusta löytyy luettelo niistä latinankielisine nimineen kaikkineen.

Runokuvakirjalle on ominaista ilakoiva nonsense-henki, joka toteutuu niin runoissa kuin kuvituksessakin.

Linda Bondestamin värikylläinen ja retrohenkinen kuvitus sen koommin kuin Nuotion runojen hyönteisten elintavatkaan eivät ehkä ihan vastaa biologista totuutta, mutta siitä viis.
Oma suosikkini on Tupajumi:

Jumittui tupaan.
Huusi luuriin: Tulen, tulen, sen lupaan!"
Vaan jäi kiinni suusta
kun alkoi puhua muusta.
On vieläkin jumissa tuvassa.
Tuossa noin, valokuvassa.


Bondestamin monet kuvitukset on sommiteltu aukeamille siten, että kukin hyönteinen yhdistyy aukeaman kokonaisuuteen. Kollaasia Bondestam käyttää säästeliäästi pieninä elementteinä.


Suomen lastenkirjakaupan galleriassa (Simonkatu 9, Helsinki) on aina elokuun 10:nteen päivään asti myös nähtävillä Ötökkänäyttely.

Kuvittajista Karoliina Pertamo, Virpi Penna, Salla Savolainen, Sari Airola, Liisa Kallio, Pia Sakki, Laura Valojärvi, Virpi Talvitie ja Marika Maijala ovat tuoneet näyttelyyn omia ötökkäkuvituksiaan eri kirjoista. Osa kuvituksista on originaaleja, osa nelivärikopioita. Monet kuvitusoriginaaleista ovat myös myynnissä. Kannattaa siis poiketa!

Lieneekö silkkaa sattumaa, että kaikki ötökkäkuvittajat ovat naisia?

Eivätkö mieskuvittajat ole kiinnostuneita tekemän yksityiskohtaisia tai ilmeikkäitä, fantastisia tai todenperäisiä ötökkäkuvia?

Ei kommentteja: