maanantai 30. heinäkuuta 2012

Munnin mannin mustikoita…


Elsa Beskow: Puten seikkailu mustikkametsässä. Suomentanut Eila Kivikkaho. 39 sivua. Gummerus 1994. Uusin painos Gummerus 2010.
Stefan Casta & Mimmi Tollerup-Grkovic: Mustikkajengi etsii aarretta. Suomentanut Terhi Leskinen. Kustannus-Mäkelä 2007.

Stefan Casta & Mimmi Tollerup-Grkovic: Mustikkajengi ja salaperäinen täti. Suomentanut Terhi Leskinen. Kustannus-Mäkelä 2009.

Stefan Casta & Mimmi Tollerup-Grkovic: Mustikkajengi ja merirosvot. Suomentanut Terhi Leskinen. Kustannus-Mäkelä 2010.
Rouva Huu oli hiljattain mustikkametsässä Tammelassa ja on siksi virittynyt perkaamaan myös mustikka-aiheista kuvakirjallisuutta.

Aihealueen ehdoton klassikko on tietysti ruotsalaisen Elsa Beskowin Pikku-Puten seikkailu mustikkametsässä.Puten äidillä on nimipäivät ja poika haluaa ilahduttaa äitiään poimimalla korit täyteen mustikoita ja puolukoita.

Metsässä Putte kohtaa mustikkakuninkaan, joka kutsuu pojan valtakuntaansa.
Hokkus-pokkus: Putte muuttuu pikkiriikkiseksi.

Mustikanvarvut ovat hänen mittakaavastaan kuin puita, jotka notkuvat sinisistä marjoista.

Putte leikkii mustikkapoikien kanssa ja purjehtii kaarnaveneellä, jonka purjeena on vaahteranlehti. Hän pääsee myös ratsastamaan metsähiirillä ja kohtaa myös puolukkarouvan punahilkkaisine tyttöineen.Viimeisellä sivulla Putte istuu hämmentyneenä kannon nokassa ja ihmettelee kokemaansa:


– Unta se olikin! Jupisee hän.
– Mutta korit on täynnä, supisee hän,
– Minä voin ne äidille antaa!
Toinen on täynnä mustikkaa,
toinen täynnä puolukkaa.
Ja kotiin Putte ne kantaa.


Riimitetty tarina soljuu notkeasti ääneen luettaessa. Jokainen kuva on somistettu pienin kulmavinjetein jugendille ominaiseen kansallisromanttiseen tapaan.

Seikkailun monet lystikkäät käänteet viehättävät rouva Huun rohkean oletuksen mukaan edelleen nykylastakin.

Ainakin 19 vuotta pian täyttävä esikoinen muistaa kirjan hyvin omasta varhaislapsuudestaan.

Modernimpaa mustikkaseikkailua sen sijaan löytyy ruotsalaisesta Mustikkajengi-kuvakirjasarjasta.

Stefan Castan ja Mimmi Tollerup-Grkovicin sarjassa on dekkarinkin piirteitä.

Sarjan eri osissa etsitään aarretta, väijytään salaperäistä tätiä ja koetaan kunnon merirosvoseikkailu. Kuvitus tavoittaa hyvin metsän varjoisan siimeksen, lasten perinteiset majanrakennusleikit ja järven rannan vedenliplatukset. Erityisen taitava Tollerup-Grkovic on lasten erilaisten tunteiden kuvaajana.
Jokaisessa sarjan osassa poimitaan ja syödään mustikoita ja mustikansininen väri toistuu myös hauskasti vesivärikuvituksessa. Letkeä kesämökkielämä, luonnossa viihtyminen ja yhteinen puuhastelu ovat leimallista sarjalle. Tällaisia nykylapsen luontevaa luontosuhdetta kuvaavia lastenkirjoja soisi ilmestyvän paljon enemmän.

Ei kommentteja: