torstai 26. huhtikuuta 2018

Kuin Vilkkilässä kissoja...


Maami Snellman: Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa, kuvittanut Sanna Pelliccioni, 72 sivua, Myllylahti 2018.


Mervi Heikkilä: Kissatalon asukit, Tosia tarinoita hylätyistä kissoista, kuvittanut Marjo Nygård, 71 sivua, Avain 2017.

Terhi Kangas & Anna Aalto: Helga Hidalmina kissojen kunniavieraana, 33 sivua, Merkityskirjat 2017.

Lastenkirjoissa vilisee nyt poikkeuksellisen paljon kissoja.

Sanataideopettaja Maami Snellmanin lastenromaanissa norjalainen metsäkissa ottaa jalat alleen, kun kuulee, että perhe aikoo viedä sen kissakotiin Lappiin suuntautuvan lomamatkan ajaksi. 

Tästä sukeutuu vaiherikas seikkailu.  Jaakko tutustuu villiin luontoon ja Kirjavaan kissaan, jolla ei ole kotia lainkaan. Jaakko on elänyt suojattua sisäkissan elämää ja haikailee erikoisherkkujaan, ”kissankupissa hyllyvää lihahyytelöä ja maitonappeja”. Kirjava nimittää sitä pullamössöllä täytyksi kotikatiksi. 

Sumuvuoren perheen etsintäyritykset ja Jaakon seikkailut vuorottelevat sopivan lyhyissä luvuissa. Sanna Pellicionin mustavalkoisessa kuvituksessa on käytetty paperikollaasia ja vesiväriä. Jaakon turkki pörhentelee graafikko Frans Toikkasen kissojen hengessä.

Loppu kiertyy tietysti onnelliseksi, ja arvatenkin temperamenttisen Jaakon seikkailuille on luvassa jatkoa.

Mervi Heikkilä on käyttänyt tositarinoita inspiraation lähteenä selkokirjassa Kissatalon asukit. Kirja on hyvä esimerkki tasaveroisesti sekä lapsia, nuoria että aikuisia kiinnostavasta selkokirjasta. 

Avain on viime vuodet tehnyt hyvää työtä selkokirjallisuuden monipuolisena julkaisijana.

Siksikin tuntuu lyhytnäköiseltä, että selkokirjallisuuden tämän vuoden valtionavustusta on pienennetty lähes puoleen edellisvuodesta eli 50 000 euroon. 

Selkokirjallisuutta tarvitsee entistä laajempi joukko eri-ikäisiä, ja kustantamot ovat havahtuneet asiaan julkaisemalla myös visuaalisesti entistä houkuttelevamman näköisiä selkokirjoja. 

Kirjalla on avoin eläinsuojelullinen agenda. Joka vuosi Suomessa hylätään noin 20 000 kissaa. 12:n kissan muotokuvatarinoissa  on monenlaista persoonaa. Kovat kokemukset ovat tehneet kissoista arkoja, mutta vähitellen luottamus uusiin emäntiin tai isäntiin löytyy. 

Tarinoista löytyy draamaa ja tiukkoja äkkikäänteitä samaan tapaan kuin television tosi-tv-sarjoista, joissa kerrotaan lemmikkien edesottamuksista. 

Marjo Nygårdin vesivärimaalauksina toteuttamat kissapotretit tavoittavat sielukkaisiin silmiin ja viehkoihin asentoihin kullekin kissalle ominaista karismaa.

Eläinsuojelun asialla on joukkorahoituspalvelun kautta toteutettu Helga Hildamiina kissojen kunniavieraana

Se on hyvä esimerkki lastenkirjallisuudessakin yleistyvästä lukijoiden osallistamisesta kirjan tekemiseen. Varhais-nuorten- ja nuortenkirjoissa tätä on jo hyödynnetty mm. Tatu Kokon Rob Mc Cool- ja Tittamari Marttisen Linnea-sarjoissa.

Hankkeen käynnistäjä, lahtelainen viestinnän ja markkinoinnin parissa työskentelevä Terhi Kangas puhuu joukkoluovuudestaJoukkorahoittajat ovat saaneet esimerkiksi lastensa valokuvia tai piirustuksia
 kissojen turvakodin seinälle. Anna Aallon kuvitusta Terhi Kankaan  tekstiin
kuvakirjassa Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana (Merkityskirjat 2017). Hankkeesta kiinnostuneet – lapset ja aikuiset – ovat voineet vaikuttaa kuvakirjan yksityiskohtiin ja juonenkäänteisiin kuvituksen ja tekstin osalta. 

Valmiiseen kuvakirjaan joukkoluovuudella ideoidut kohdat on merkitty värikkäillä numeropalloilla ja kirjan verkkosivuilta löytyy lisää tietoa ideoiden  keksijöistä.

Helga-tytön äidillä on kissa-allergia ja siksi perheeseen ei voida hankkia kissaa. Isä keksii kuitenkin viedä tytön kissojen turvakotiin.

Helga oli äkkiä maailman onnellisin tyttö. Vain hetki sitten hän oli riutunut polttavassa kissankaipuussa, mutta nyt hän oli keskellä paratiisia. Pieniä, isoja, laikukkaita, raidallisia, yksivärisiä, pitkäkarvaisia, harvakarvaisia, laihoja ja pulleita – suloisia kissoja oli joka puolella. – – 

Tekstiä on melko paljon, mutta onneksi graafisen suunittelijan Anna Aallon ilmeikäs ja yksityiskohdista runsas kuvitus toimii hyvin katseenvangitsijana. Tarinan mittaan opitaan monta kissoihin liittyvää sanontaa ja tutustutaan vähän myös kissojen kulttuurihistoriaan.


Kissojen turvakodin kissoilla on paljon aktiviteetteja omalla
leikkiareenallaan. 
Anna Aallon kuvitusta Terhi Kankaan  tekstiin 
kuvakirjassa Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana (Merkityskirjat 2017). 


Jokaisen kirjan myynnistä lahjoitettiin seitsemän euroa eläinsuojelutyöhön ja näin on kerätty jo lähes 5 000 euroa. Ensimmäisen kirjan rohkaisemana kaksikolla on jo tekeillä toinen kuvakirja, jonka maksuton joukkoideointi käynnistettiin viime viikolla valtakunnallisen lukuviikon kunniaksi. 

Päähenkilönä uudessa kirjassa on Helgan veli. Ideoita voi ehdottaa vielä 6. toukokuuta asti. Kirjan myyntitulojen kautta rahaa kerätään nyt  Pelastakaa Lapset ry:lle, jonka Eväitä elämälle -ohjelman kautta tuetaan vähävaraisten lapsiperheiden lapsien liikuntaharrastusta.  
Ei kommentteja: