Mauri Kunnas: Suomalainen tonttukirja, Otava 1979, 72 sivua, juhlalapainos 2019.
Mauri Kunnas on kuluvana vuonna viettänyt 40-vuotistaiteilijajuhlavuottaan.
Esikoisteos Suomalainen tonttukirja (1979) oli Suomen oloissa tuolloin ainutlaatuinen lastenkirja 16 000 kappaleen myynnillä. Kustantaja ei tosin aluksi uskonut kirjan kiinnostavan kohderyhmäänsä, ja niinpä sen kuvamateriaali tuli ensin tutuksi Pikku Kakkosen lastenohjelmien kautta.
Suomalainen tonttukirja oli osa ajankohdan kansainvälistä ilmiötä, jossa kansanperinnettä havainnollistettiin kertomalla myös kansansaduista ja tarinoista tutuista tontuista ja haltijoista. Hollantilaisten Will Huygenin ja Rien Poortvlietin Suuren tonttukirjan suomennos ilmestyi vuonna 1978.
Joulutonttu Manu lipoo kieltään talonväen tontulle jättämän joulupöydän äärellä. Mauri Kunnaksen kuvitusta Suomalaisen tonttukirjan juhlapainokseen (Otava 2019). |
Hollantilaiseen toteutukseen verrattuna Kunnaksen esikoisessa on kansatieteellisempi ote ja verkkaisempi kerrontatyyli.
Suomalaisen tonttukirjan juhlapainosta on täydennetty kuvilla, joita Kunnas piirsi jo ennen kirjan julkaisemista valmistuneeseen Pikku Kakkosen animaatiosarjaan.
Esipuheessa Kunnas myös kertoo kirjan syntyvaiheista ja lastenkirjailijan ja -kuvittajan uransa alusta.
Tänä vuonna minulla on ollut myös tilaisuus paneutua Kunnaksen koko tuotantoon ja uraan, kun sain pyynnön kirjoittaa hänestä artikkelin Suomen kansallisbiografiaan.
Mauri Kunnas on melkoinen puurtaja, jolla on jatkuvasti uusia ideoita työn alla. Kun kävin läpi Kunnaksesta eri aikoina tehtyjä haastatteluita Otavan lehtileikearkistossa, niin sain huomata, että hän myös toteuttaa useimmat suunnitelmansa, vaikka niiden kypsyttely sitten kestäisikin useampia vuosia.