maanantai 16. joulukuuta 2019

16. luukku: Lukutuokio hyvien tekojen äärellä








Satu Heimonen & Pete Revonkorpi: Joulupukki ja Nimien kirja, Sanoma Media Finland 2018. Hahmot ja tarinan taustoitus Petri Paarnio / Santa Claus Foundation. Taitto Laura Laamanen. 





Kaukana pohjoisessa napapiirin tuolla puolen on salaperäinen joulun maa. Siellä revontulet leiskuvat yötaivaalla, pakkaslumi kimaltaa kilpaa tähtien kanssa ja ilma tuoksuu kardemummalta, taikapölyltä ja iloiselta joulun odotukselta. Maisemaa hallitsee Korvatunturi, jonka kupeessa asustavat Joulupukki, Joulumuori ja sadat ahkerat tontut. He tekevät kaikkensa, jotta vuoden paras päivä olisi taianomainen ja lunastaisi lasten odotukset.


Lumi on kuorruttanut talvimaiseman ja revontulet loimottavat 
taivaalla. Pete Revonkorven kuvitusta Satu Heimosen 
tekstiin kuvakirjassa Joulupukki ja Nimien kirja
 (Sanoma Media Finland 2018). 

Näin idyllisellä johdannolla alkaa Joulupukki ja Nimien kirjaLuultavasti se on saanut inspiraationsa amerikkalaisesta joululaulusta, jonka Saukin suomennoksessa viitataan tonttujen ”nimien kirjaan merkataan taas / tuhma vai kiltti ajatelkaas”. 

Kuvakirjalla on ollut tekijöitä tavanomaista enemmän. Satu Heimosen tekstin ja Pete Revonkorven kuvituksen lisäksi mainitaan hahmojen ja tarinoiden taustoittajana Petri Paarnio, joka Santa Claus Licencing -yhtiön johjajana vastaa myös yrityksen markkinointiviestinnästä. Yhtiön takaa löytyy Suomen virallisen Joulupukin brändi. 

Viime vuonna ilmestynyt kuvakirja on siis sekin tästä syystä tarkkaan brändätty, ja siksi se valitettavasti jää tarinaltaan ja kuvitukseltaan aika haljuksi elämykseksi. 

Kuvakirjan Joulupukki on olemukseltaan lähempänä amerikkalaista pulskaa Coca Cola -pukkia ja pukin porovaljakkokin sinkoutuu amerikkalaisen esikuvansa mukaan lentämään tähtitaivaalle. Nykymuodossaan kuvakirjalla ei mielestäni ole  potentiaalia pohjoisen jouluturistimarkkinoilla. Siihen tarkoitukseen olisi kannattanut tehdä hyvällä tavalla kotikutoinen, suomalainen joulupukkikirja.



Korvatunturilla on tietenkin myös kirjasto, jota isännöi 
Kirjatonttu Touko. Pete Revonkorven kuvitusta Satu Heimosen 
tekstiin kuvakirjassa Joulupukki ja Nimien kirja
 (Sanoma Media Finland 2018). 

Kuvakirjan jännite syntyy siitä, että Joulupukille tärkeä Nimien kirja on hukassa. Vähitellen selviää, että useampikin Korvatunturin asukkaista on sen nähnyt ja käyttänyt omiin tarkoituksiinsa, milloin korokkeena, pulkkana tai yleisenä niksikirjana. 

Jouluun on enää yksi yö, ja pahimpana pelkona häivähtää jo ajatus, että napapeikot olisivat vohkineet kirjan itselleen. 


Eläinten tunnelmallinen lukupiiri nuotion loisteessa.
Pete Revonkorven kuvitusta Satu Heimosen 
tekstiin kuvakirjassa Joulupukki ja Nimien kirja
 (Sanoma Media Finland 2018). 

Viime tingassa loppu kiertyy onnelliseksi. Kaiku-tonttu on järjestänyt metsän eläimille lukupiirin Nimien kirjan äärellä! 

Pete Revonkorven digitaalinen tahallisesti hieman epätarkka kuvitus on tunnelmaltaan pehmeää, mutta jää paperin pinnalle ja siten hengettömäksi. 

















Ei kommentteja: