perjantai 13. joulukuuta 2019

13. luukku: Lucian päivänä sytytetään rohkeuden kynttilä
















Helena Bross: Ekaluokkalaisen kirja. Lähde mukaan seikkailuun! Kuv. Emma Göthner, suom. Sirpa Vuento, 190 sivua, Readme.fi 2018. 




Helena Brossin Ekaluokkalaisen kirja on arvioitu jo aiemmin Lastenkirjahyllyssä, mutta sen luku "Lucian päivä" ansaitsee silti erityisnoston.

Kirjassa seurataan useampaa ekaluokan aloittavaa lasta. 


Ruotsalaiseen mentaliteettiin olisi vallan hyvin sopinut,
että ruskeaihoinen Samira olisi voinut olla myös Lucia!
Emma Göthnerin kuvitusta Helena Brossin tekstiin
lastenromaanissa Ekaluokkalaisen kirja (Read.me 2018). 


Leilan viidesluokkalainen isosisko Samira kertoo päivällispöydässä tohkeissaan lähestyvästä Lucia-juhlasta, jossa hän saa olla tähtityttö. 

Leila on harmissaan ja kateellinenkin siskon saamasta valtavasta huomiosta urheiluhallissa järjestettävässä  koko koulun yhteisessä juhlassa, jota vanhemmat ja muut sukulaiset pääsevät myös katsomaan.

Ruotsalainen oppilasdemokratia tulee hauskasti esille, kun Leila nostaa luokkaneuvostossa havaitsemansa vääryyden esiin. 



Leila  hoksaa tähtihetkensä koittaneen,
kun isosisko Samiran kurkusta ei tule pihaustakaan.
 Emma Göthnerin  
kuvitusta Helena Brossin tekstiin
lastenromaanissa 
Ekaluokkalaisen kirja
(Read.me 2018).

Opettaja muistuttaa, että asia on ajankohtainen luokalle neljän vuoden päästä. 

Opettajalla on myös hieman Leilan pettymystä helpottava ehdotus, mutta toimen tyttönä hän päätyy varsinaisessa juhlassa spontaaniin ratkaisuun, jonka ansiosta hän päätyy sittenkin osaksi Lucia-kuvaelmaa!

Ja vaikka Samiraa harmittaa hänen osaltaan vähän mönkään mennyt esiintyminen, niin kotona isosisko jo helpottuneena ymmärtää myös kiittää pikkusiskoaan luontevasta apuun tulosta.






Ei kommentteja: