perjantai 6. joulukuuta 2019

6. luukku: Oli sota ja isot ihmiset riitelivät maan rajaviivoista
Seija Helander: Tauno ja Nelli evakkomatkalla, kuvitus Anne Stolt, 52 sivua, Avain 2017.
Talvisodan päättymisen muistopäivä ei ole tuottanut lapsille mitään teemakirjoja. 

Helsingin Sanomissa ilmestyi viime viikonloppuna Suvi Aholan artikkeli, jossa uutisoitiin Sanna Pelliccionin ja Leena Virtasen seuraavan Suomen supernaisia -tietokuvakirjasarjan osan kertovan kirjailija Eeva Kilvestä ja hänen evakon kokemuksistaan. 

Evakkojen tunnot ovat toki aiemminkin olleet lastenkirjoissa esillä. 

Itsenäisyyden juhlavuodeksi ilmestyi Seija Helanderin & Anne Stoltin  lastenkirja Tauno ja Nelli evakkomatkalla

Se työstää aihettaan, karjalan evakkojen lähtöä pois kotiseuduiltaan sodan alta,  vähän turhankin koukeroisesti kiertoilmauksia sekä satua ja faktaa epäsuhtaisesti yhdistäen.

Kirja ei sido tapahtumia tiettyyn vuoteen. Yleisesti kerrotaan, että ”oli sota ja isot ihmiset riitelivät maan rajaviivoista”. 

Jos Alma Akilina ei olisi saanut pitää Ukko Ohreita kädestä automatkalla, hän olisi varmasti pelännyt paljon enemmän. Pommikoneethan saattoivat ilmestyä taivaalle milloin vain, kun kerran oli sota.  
– Älä sie huoli, kyllä me selvitään, Ukko Ohrei lohdutti, kun huomasi Alma Akilinan ajattelevan Huolta ja Murhetta paksuine viittoineen ja suurine säkkeineen. Tummina ja uhkaavina ne olivat lentäneet Karjalan Kannaksen yli monta kertaa viime vuosina. Väsyihän siihen. Onnekso kohta löydettäisiin turvapaikka, josta tulisi Alma Akilinalle uusi koti.  
 Alma Akilina oli kuitenkin huolissaan.  
– Jospa ne eivät siellä lännessä ymmärrä, mitä mie sanon. Miehän puhun murretta. Tai jospa ne nauravat sille, mihin mie uskon ja miltä näytän.

Anne Stoltin kuvituskuva rinnastaa evakoiden ja pakolaisten
turvattomuuden tunnot. Anne Stoltin kuvitusta Seija Helanderin
tekstiin lastenkirjassa Tauno ja Nelli evakkomatkalla (Avain 2017). 


Alma Akilina on pieni tyttö, joka joutuu lähtemään evakkoon äitinsä ja Ukko Ohrein sekä kahden nallensa, Taunon ja Nellin, kanssa. Tauno-nalle unohtuu junassa patjapussiin ja tyttö on lohduton, mutta niin kuin lastenkirjoissa usein, sattuman oikusta nalle ja tyttö löytävät onnellisessa lopussa toisensa. 

Nykyisten pakolaisten tunnot linkittyvät Alma Akilinan kokemuksiin, kun pieni proomulaiva vie evakot rajan yli turvaan.


Vaarallinen proomumatka on ohi ja matka jatkuu. Sinivalkoiset
heleät pilvet ja kukkivat ruusut tuovat aukeamalle toiveikkuutta.  
Anne Stoltin kuvitusta Seija Helanderin tekstiin lastenkirjassa Tauno ja Nelli evakkomatkalla (Avain 2017). 
 

”Tuolla pelilläkö pitäisi päästä Viipurinlahden toiselle puolen? Entäs jos proomulautta uppoaa? Tuleeko silloin kukaan pelastamaan vai annetaanko ihmislastin hukkua syvälle kylmään veteen?” miettii Alma. 

Anne Stoltin väriliitukuvitus on kuin kyynelten sumentamaa. 

Muutamat herkät yksityiskohdat – linnut, kukkaset ja perhoset – erottuvat edukseen, mutta nämä tehosteet jäävät kokonaisuuden kannalta  perustelematta. 

Nykylasten vinkkelistä itsenäisyyspäivän juhlamielen nostatukseen saattaa lastenkirjan sijasta  sopia jopa paremmin – tai ainakin svengaavammin – Mimmit-lastenmusiikiyhtyeen uusi laulu ”Suomi/Finland”, joka huomioi molemmat kotimaisten kielten ohella myös saamen pienellä joikaus-osuudellaan.  

Laulun tehnyt Pauliina Lerche sai vuosi sitten itsenäisyyspäivän aikaan  idean tehdä lapsille laulu Suomesta.  Mimmit-duon toinen jäsen, Hannamari Vallila, koki tärkeäksi, että laulu tuo esille Suomen moninaisuutta: siinä korostetaan muun muassa Suomen luontoa vuodenaikoineen. 
Daniela Fogelholmin ja Nina Palmgrenin tulkitseman laulun ja animaation voi kuunnella ja katsella youtubesta. Tutuimmat Suomi-kliseet ovat kohdillaan, ehkä vähän turhankin itsestäänselvästi. Lisää kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja Karjalan evakoista:


Tuula Pere & Georgia Styloy:  Vadelmanpunainen, Wick Wick 2017

Maarit Malmberg & Jouni Koponen: Aapeli ja evakkomatka, Minerva 2011

Tuula Kallioniemi: Kulkuripoika ja Tuulen tyttö, Otava 2005 

Vuokko Niskanen: Hiekkalan lapset evakossa, Gummerus 1984 ja muut Hiekkala-sarjan kirjat

Sisko Latvus: Evakkojunalla länteen, Nuorten toivekirjasto, WSOY 1984 

Leena Laulajainen: Olipa-kerran-maan kukat eli Liisa särkyneen peilin maassa, kuv. Ulla Vaajakallio, Weilin+Göös 1982 

Lasse Raustela: Isokallion varjo, Tammi 1982 ja muut Taivaansavut-sarjan kirjat

Uolevi Nojonen: Roope ja Raisa, WSOY 1981Ei kommentteja: