maanantai 18. tammikuuta 2021

Topelius esikoiselle ja Lydecken konkarille

























Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuotuiset palkinnot, lastenkirjallisuuden Arvid Lydecken- ja nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnot, on juuri julkistettu.

 

Lydecken-palkinnon sai Sari Peltoniemen lastenromaani Täältä minä karkaan (RanRan 2020).

 

Ohessa raadin perustelut:

 

Leopolda päätyy Aamuruskon lastenkotiin sodan ja vallankaappauksen runtelemassa Dyniassa. Nälkä raadanta ja rangaistukset kuuluvat lasten arkeen. Leopolda karkaa ja huomaa yhteistyön merkityksen vasta apua saadessaan. 

 

Kirjasta löytyy yhtymäkohtia nykypäivän pakolaisten kohtaloihin, lasten oikeuksiin ja eriarvoisuuteen. Joskus on tarpeen uskaltaa kyseenalaistaa aikuisten määräämiä sääntöjä ja ehtoja. 

 

Topelius-palkinnon sai Meri Luttisen esikoisromaani Myrskynsilmä (WSOY 2020). 

 

Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva esikoisromaani on hieno kasvukertomus, joka käsittelee erilaisuutta, yksinäisyyttä ja omien pelkojen voittamista. 

 

Ikiaikaisessa riitissä nuoret tytöt löytävät elämäntehtävänsä kehien kautta. Kainun kohtaloksi osoittautuu olla keskimmäisen kehän tietiä, mikä tuo mukanaan suuren vastuun. Hänen on ratkaistava Myrskynsilmä-riipuksen arvoitus löytääkseen itsensä ja oman paikkansa yhteisössä. 

 

 

Palkintoraatiin kuuluivat tutkija, tietokirjailija Sara Kokkonen (puheenjohtaja) sekä kirjatovirkailija Marjo Hämäläinen ja luokanopettaja Matias Laivamaa. 

 

Molemmat palkitut teokset on arvioitu Lastenkirjahyllyssä, Peltoniemen Täältä minä karkaan toukokuussa  ja Luttisen Myrskynsilmä syyskuussa.

 

Kumpikin tekijä on pirkanmaalainen. Peltoniemi asuu Lempäälässä ja Luttinen Tampereella.


Peltoniemen romaani on osa VaLas-kollektiivin tuotantoa. 

 

Palkintoa rahoittaa Kopiosto. 


Lastenkirjahylly onnittelee palkinnon saajia lämpimästi.


Ei kommentteja: