perjantai 16. huhtikuuta 2021

Punni-palkintoraati ei kavahtanut lastenkirjan vaikeaa aihetta

 

Punni-logo © Jani Ikonen


















Lastenkirjainstituutin Punni-kirjallisuuspalkinnon 2021 on hetki sitten saanut Maria Lassilan ja Maria Viljan esikoisteos Eeva ja Harmaakaapu (Karisto 2020). 


Raati perusteli valintaansa mm. seuraavasti: 

Eeva ja Harmaakaapu on rohkea ja tärkeä avaus. Kirja tarttuu rohkeasti hyvin harvoin lastenkirjallisuudessa käsiteltyyn aiheeseen, läheisen itsemurhaan. Kirja lisää ymmärrystä vaikeasta ja herkästä aiheesta, joka koskettaa tuhansia perheenjäseniä ja läheisiä. 


Kunniamaininnan saivat Elina Kilkun nuortenromaani Ihana tyttö (Bazar 2020), Reetta Niemelän ja Sanna Pelliccionin tietokirja Älä vihaa minua (Karisto 2020) sekä Miikka Pörstin ja Anne Vaskon kuvakirja Gorilla (S&S 2020).


 

Palkintoraatiin kuuluivat kirjastopalvelupäällikkö Jarna Hara, Celian suunnittelija, lasten- ja nuortenkirjallisuuden kokoelmavastaava Marjo Kauttonen,  luokanopettaja, lastenkirjabloggari Kia Raevaara ja yhdeksäsluokkalainen nuorisojäsen Helmi Pellikka. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin Lukemo-sivuston tiedottaja Lotta Luukila.

 

 

 

                                                 ********

 


Punni-palkinnon julkistuksen ajankohta on osuva: lasten- ja nuortenkirjojen vuotuinen tarjonta on nykyisin niin monipuolista ja runsasta, että siitä riittää kiinnostavia nostoja vielä seuraavankin vuoden puolelle.   


Erityisen hienoa on se, että Punni-palkinto osui tänä vuonna nimenomaan esikoistekijöille. 

 

Myös kustantamo Karistoa on kiittäminen paitsi rohkeudesta ottaa näin vaikeaa aihetta käsittelevän tekstin kustannusohjelmaansa niin myös siitä, että kustantamo on onnistunut löytämään kuvittajaksi Maria Viljan kaltaisen omintakeisen ja rohkean tekijän, joka ei ole jähmettynyt haastavan aiheen edessä.

Eeva ja Harmaakaapu on arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime vuoden lokakuussa Ihana tyttö maaliskuussa ja Gorilla lokakuussa

 

Lastenkirjahylly onnittelee lämpimästi Maria Lassilaa ja Maria Viljaa sekä kunniamaininnan saaneita kuvittajia ja kirjailijoita. 






Ei kommentteja: