maanantai 4. syyskuuta 2023

Kuka päättää ja mistä? Kun kuvakirja sysää lukijan ja katsojan aivomyrskyynJesper Wung-Sung & Jenny Lucander: Vad bestämmer jag? 24 sivua. Förlaget 2023.

 

 
Tanskalaisen kirjailijan Jesper Wung-Sungin ja suomenruotsalaisen kuvittajan Jenny Lucanderin kuvakirja Vad bestämmer jag? on jälleen mainio esimerkki lastenkirjasta, joka paljastuu fyysistä pientä kokoaan paljon suuremmaksi elämykseksi. 

 

Uskallan jopa väittää, että kuvakirja käynnistää sekä lapsessa ja aikuisessa navakan aivomyrskyn! Ensimmäinen aukeama. Luonnonvoimat ja aava meri 
sysäävät lapsen ja isän filosofiseen keskusteluun. 
Jenny Lucanderin kuvitusta Jesper Wung-Sungin tekstiin
kuvakirjassa Vad bestämmer jag? (Förlaget 2023).

 


Ensimmäisellä aukeamalla isä ja lapsi istuvat aavan meren rannalla ja katsovat yhdessä rannan tyrskyjä. 


Maiseman avaruus jopa hieman pelottaa kumpaakin, kenties hieman eri syistä.

 

Lapsi kysyy, mitä hänestä mahtaa tulee isona. 


Isä vastaa, että sen saa lapsi ihan itse päättää.

 

Pappan och Barnet satt på stranden och tittade ut över vattnet. Det var verkligen stort. HAVET. Så stort att man nästan blev alldeles rädd.

 

“Vad ska jag bli när jag blir stor?” frågade Barnet. 

“Det bestämmer du själv”, svarade Pappan.

 

Lapsi ottaa hieman etäisyyttä isäänsä... ja oivaltaa ehkä
samalla jotakin tärkeää? J
enny Lucanderin kuvitusta
Jesper Wung-Sungin tekstiin 
kuvakirjassa 
Vad bestämmer jag? (Förlaget 2023).Näin pelkistetysti kuvakirjassa päästään suuren filosofisen aiheen ytimeen.

 

Seuraavilla aukeamilla lapsi tivaa isältään, voiko hän päättää myös aaltojen lukumäärän ja niiden koon, voiko hän päättää, koska aurinko nousee tai sen, kuinka monta tähteä on taivaalla.

 

Isä vastaa kieltävästi ja samalla he kulkevat kohti meren rannassa olevan pienen kylän keskustaa. Lapsi jatkaa tivaamistaan, liittyen vaikkapa liikennevaloihin, bussin pysähtymiseen ja leipurin taikinaan laittamaan sokerin määrään. 

 

Kun lapsi saa isältään jatkuvasti epääviä vastauksia, hän turhautuu ja toteaa skarpisti, että eipä isä itsekään saa päättää elämässään kovin monesta asiasta: 

 

 

”Jag bestämmer ju egentligen ingenting”, sade Barnet. 

“Och det gör du faktiskt inte heller, pappa.” 

 

Mutta… onneksi isä keksii yhden asian: hän voi päättää, että nyt ostetaan jäätelöt. Isä valitsee suklaapallon ja lapsi suklaa- ja mansikkajäätelöpallon. Isän ja lapsen kahdenkeskisestä pohdiskelusta
teema laajenee kuvituksessa muihinkin kanssaeläjiin.
Jenny Lucanderin kuvitusta Jesper Wung-Sungin tekstiin
kuvakirjassa Vad bestämmer jag? (Förlaget 2023).

 Lapsi ilmoittaa, että nyt hän tietää, mitä voi itse valita. 


Kyse ei kuitenkaan ole ammatista, vaan jostakin paljon isommasta ja olennaisemmasta asiasta. Ja sen selville saamiseksi kirjan lukijan ja katsojan pitää kääntää kirja toisin päin! 

 

Jenny Lucanderin kuvitus hengittää (kliseisesti mutta tämän kuvakirjan kohdalla myös havainnollisesti ilmaistuna) tarinan tahdissa.

 

Katsojan syke tasaantuu, kun meren aallot levittäytyvät koko aukeamalle. Panoraamamaisemat jatkuvat myös aukeamilla, kun  kun kaksikko siirtyy rantakaupungin kaduille. Huomio kohdistuu lukuisiin ihmishahmoihin, joista moni etenee määrätietoisesti. Osa hahmoista esiintyy myös useammalla aukeamalla.  

 

Yksi hurmaavimmista seurueista koostuu kolmesta miehestä, jotka ovat liikkeellä lastenvaunujen kanssa! 

 

Jenny Lucanderin taito kuvata ihmistä ja tämän tunteita on aivan erityinen. Jopa hänen hyvin luonnosmaisesti tyylitellyistä hahmoistaan voi heidän asentojensa ja olemuksensa perusteella tehdä päätelmiä heidän luonteestaan.

 

Jesper Wung-Sung (s. 1971) kirjoittaa sekä lapsille, nuorille että aikuisille. Hänen varhaisnuorten romaaninsa syöpää sairastavasta 12-vuotiaasta pojasta,  Ud med Knud (2014), oli taannoin myös Pohjoismaisen lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ehdokkaana. 

 

Wung-Sang luottaa suvereenisti siihen, että lapsi ja aikuinen jatkavat kuvakirjan lukemisen jälkeen filosofisia keskusteluja. 


Huomiota ansaitsee sekin, että kuvakirjan syvällinen, ulokkeinen ja looginen tarina tulee kerrotuksi vain 24 sivulla! 

 

Lapsen kuulluksi, nähdyksi ja tunnustetuksi tuleminen on kirjan kantava teema ja siksi toivonkin, että sen monikäyttöisyys ymmärrettäisiin laajasti kotona, päiväkodissa ja koulussa. 


 


Ei kommentteja: